loading...

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα - Ο Στουρνάρας θα μας το μοιράσει.


Δεν υπέρφορολογείται η Ελλάδα σύμφωνα τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος υπεραμύνθηκε της φορολογικής πολιτικής και στην ακίνητη περιουσία και στις επιχειρήσεις. Από την άλλη φρόντισε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει το 70% του πλεονάσματος, δηλαδή περίπου 560 εκατ ευρώ, σε ανθρώπους με ανάγκες.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, ο Γιάννης Στουρναρας υποστήριξε ότι η διαφορά με την Τρόικα βρίσκεται στα μέσα με τα οποία θα καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό, που ο ίδιος εκτίμησε στο 1 δισ. ευρώ. «Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η Τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ.»

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούνιο και αποκάλυψε ότι πριν από λίγο καιρό η Τρόικα δεν δεχόταν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά υπολόγιζε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.
Αντικειμενικές αξίες και φόρος στα ακίνητα
Εως το 2011 εντός του ΟΟΣΑ η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογία στα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ως καταφύγιο του μαύρου χρήματος, συμπληρώνοντας ότι ήταν συνειδητή επιλογή το να μην προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες στις τρέχουσες εμπορικές, καθώς αυτό θα έφερνε μειώσεις στα βόρεια προάστια και αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες. Οσον αφορά, δε, στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο κ. Στουρναρας επέμεινε ότι παρά την αύξηση του συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη (από το 20% στο 26%), ο μέσος συντελεστής (μαζί με το 10% στα μερίσματα) παραμένει από τους χαμηλότερους εντός του ΟΟΣΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε, ωστόσο, πειστικές απαντήσεις για την αναποτελεσματικότητα κατά της φοροδιαφυγής, που ευθύνεται εν πολλοίς για την άνιση κατανομή των βαρών, σημειώνοντας επί της ουσίας ότι τώρα στήνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Κάνοντας αναφορά στα «αγκάθια» με τη Τρόικα, ο κ. Στουρναρας προανήγγειλε τη κατάργηση της διάταξης για την οριζόντια προστασία έναντι πλειστηριασμών για οφειλές ως 200 χιλιάδες ευρώ, επισημαίνοντας ότι το παζάρι με τη Τρόικα αφορά στη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά μόνο των συνεργάσιμων δανειοληπτών, με το όριο των 300 χιλιάδων ευρώ να κατεβαίνει πιο κάτω και σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια.
Αλλαγές στο παλίσιο των ομαδικών απολύσεων και πετρέλαιο θέρμανσης
Αλλαγές θα γίνουν και στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καθώς η δυνατότητα βέτο από τον υπουργό Εργασίας θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Οσον αφορά στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρναρας επιβεβαίωσε ότι αν και υποβλήθηκε αίτημα στη Τρόικα, ήταν αντίθετος στη μείωση του φόρου, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε συνθήκες για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Οχι σε ένα νέο δάνειο για τη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού
Ο υπουργός Οικονομικών, που άφησε ορθανοικτο το ενδεχόμενο εμπλοκής του στη πολιτική μετά από τις Ευρωεκλογές. Για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, το οποίο εκτιμάται στα 45, ως 5,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο και υπενθύμισε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα απομείνουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μετά τον έλεγχο στις τράπεζες από την Blackrock το ποσό αυτό θα είναι 7 ως 8 δισ. ευρώ.

iefimerida
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...