loading...

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Σταδιακά έως το 2017 Η Ιταλία καταργεί την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

Τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες, λέει ο Λέτα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη, Ιταλία
Την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων αποφάσισε να καταργήσει η ιταλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα κατόπιν του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής.

Η χρηματοδότηση προς τα ιταλικά πολιτικά κόμματα πρόκειται να καταργηθεί βαθμιαία, με μείωση των επιχορηγήσεων από το επόμενο έτος μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης Λέτα θα αντικατασταθεί από εθελοντικές χρηματικές συνεισφορές από μέρους πολιτών.

«Παράλληλα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να αναθέσουν τον έλεγχο των ισολογισμών τους σε ανεξάρτητες λογιστικές εταιρίες», τόνισε ο Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο «με τον τρόπο αυτό πρόκειται ασφαλώς να ξεπεραστεί η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείρηση των περασμένων ετών».

«Όσοι πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να διαθέτουν το δυο τοις χιλίοις των εισοδημάτων τους για την στήριξη των κομμάτων» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο παρενέβη μέσω Twitter: «πρόκειται μόνον για λόγια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να επιστρέψει, πρώτα απ' όλα, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις 45 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε φέτος για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων».

Ο υπουργός αρμόδιος για τις Θεσμικές Αλλαγές Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ανέφερε -επίσης μέσω του Twitter- ότι «μετά την σημαντική αυτή κίνηση σειρά έχει, τώρα, η μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών».

Πολιτικοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι με την κίνηση αυτή ο Λέτα επιχειρεί να «αποδυναμώσει» τις εξαγγελίες περί καινοτόμων και ρηξικέλευθων παρεμβάσεων του νεοεκλεγέντα γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ήταν ένα από τα αιτήματα στα οποία στεκόταν ο Ρέντσι, θεωρώντας την βασική προκειμένου να αλλάξει η σχέση των πολιτών με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ










loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...