loading...

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκίνησαν συλλήψεις βάσει των όσων υποστηρίζει ο Α.Κάντας - Δίωξη για ASRAD

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα, του αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία στη σύλληψη ενός ατόμου για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τις παράνομες προμήθειες και καταζητούν άλλους δύο. Η πρώτη συλληψη αφορά γερμανικό αμυντικό υλικό.

Απ'ότι φαινεται συλλαμβάνονται αυτοί για τους οποίους υπάρχουν σαφή τραπεζικά "ίχνη" των πράξεων τους...
Σύμφωνα με πληροφορίες, εις εκ των συλληφθέντων είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) την περίοδο 2000.
Στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας ανέφερε ότι στα μέσα του 2000 ο κ. Παπαχρήστος του έδωσε μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000. Για το πρόγραμμα των γερμανικών πυροβόλων που υπεγράφη το 2001 και κόστισε στο Δημόσιο 190,1 εκατ. ευρώ ο Α.Κάντας λέει ότι πήρε μίζα 750.000 ευρώ.
Για το πώς έγινε η δωοδοκία του ο Α.Κάντας, υποστήριξε τα εξής στην απολογία του: 
«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά περίπου από ένα εξάμηνο μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBP Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002.
Σε αυτό το λογαριασμό ο κ. Παπαχρήστος μέσω μιας εταιρείας OXYLOS ιδιοκτησίας του, κατέθεσε μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000 ευρώ και από μία άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000 ευρώ.
Ακόμη κατέθεσε άλλες 100.000 ευρώ στην DRESDNER BANK στο λογαριασμό που μου είχε ανοίξει ο Λυγινός (σσ. αναφέρεται σε Ελληνο-ελβετό υπάλληλο της Dresdner).
Τα χρήματα νομίζω ότι ήρθαν και αυτά μέσω της OXYLOS και άλλες 100.000 ευρώ μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα σε ένα γραφείο που είχα στη Βουκουρεστίου»..
Ήδη την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου καλείται από τους ανακριτές σε απολογία ο Π.Ευσταθίου ο 83χρονος εκπρόσωπος της πρώην STN Atlas, νυν Rheinmetall τον οποίο ο Α. Κάντας έχει κατονομάσει ως έναν από τους ανθρώπους που του έδωσαν μίζες.
Μάλιστα ο κ. Κάντας είπε πως πήρε μίζα από τον κ. Ευσταθίου ύψους 1,5 εκατομμυρίου για να μην μπλοκάρει τα προγράμματα των γερμανικών υποβρυχίων
Μάλιστα ο κ. Κάντας είπε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη μίζα που έπαιρνε από τον Π. Ευσταθίου καθώς είπε ότι είχε πάρει και ένα εκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48 το 1989.
Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν και οι οποίες είναι για ενεργητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αφορούν στις εξής δύο δικογραφίες:
α) η πρώτη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων ΡΖΗ2000, για την οποία είχε υπογραφεί, τον Ιούλιο του 2001, επί θητείας δηλαδή του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Wegmann. Το τίμημα της σύμβασης αυτής ανέρχονταν στα 195.709.774 ευρώ.
β) η δεύτερη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 54 συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων ASRAD-Stinger και του αναγκαίου εξοπλισμού τους. Για την προμήθεια αυτή είχε υπογραφεί το 2000 -και πάλι δηλαδή επί θητείας Τσοχατζόπουλου- σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Άτλας, έναντι τιμήματος 142.731.079 ευρώ.
Γι' αυτές τις δύο δικογραφίες υποβλήθηκαν πορισματικές αναφορές στην κυρία Ράικου από τους δύο εισαγγελείς που τις χειρίστηκαν και, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της, ασκήθηκαν οι κακουργηματικές διώξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για το Αsrad (Stinger) χρεώθηκε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ενώ η δικογραφία που αφορά στην προμήθεια του προγράμματος PZH2000 χρεώθηκε στον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλεά.
Μάλιστα, για την τελευταία αυτή υπόθεση (PZH2000) υπήρχε έρευνα της Δικαιοσύνης από το 2012, ενώ είχαν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τα οποία επιβεβαίωσαν τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, στο οποίο άλλωστε αναφέρεται στην απολογία του ο Α. Κάντας.
Πάντως το PzH-2000 είναι το καλύτερο αυτοκινούμενο πυροβόλο παγκοσμίως αυτή την στιγμή.
Το PzH 2000 έχει διαμέτρημα 155 mm το οποίο κατασκευάζεται από τις εταιρείες Κrauss Maffei kai Rheinmetall.
H ταχύτητα με την οποία βάλλει το PzH 2000 είναι "άπιαστη", καθώς το πυροβόλο έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει 10 με 13 συνεχόμενες βολές ανά λεπτό.
Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 24 πυροβόλα αυτού του είδους τα οποία χειρίζονται δύο μοίρες Πυροβολικού.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...