loading...

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ανασφάλιστη πέθανε ψάχνοντας χειρουργείο!Ανεργοι καρκινοπαθείς εκλιπαρούν στα νοσοκομεία να τους παρασχεθεί νοσηλεία, αλλά τους κλείνουν την πόρτα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν.

Ανασφάλιστη καρδιοπαθής από τη Θεσσαλονίκη που έπρεπε να χειρουργηθεί επειγόντως πέθανε, επειδή δεν τη δέχονταν τα νοσοκομεία γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει. Πριν από δύο μήνες η 60χρονη είχε μιλήσει για τον Γολγοθά της, μαζί με άλλους ανασφάλιστους με σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (ΚΙΑ).
Η γυναίκα είχε διαγνωστεί με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής και έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Αλλά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης της έκλειναν την πόρτα, επειδή ήταν ανασφάλιστη. Ετσι απευθύνθηκε στο ΚΙΑ Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί της έδιναν φαρμακευτική αγωγή, αλλά και έψαχναν παράλληλα να βρουν νοσοκομείο που θα τη χειρουργήσει. Δύο μήνες μετά, τη δέχτηκε νοσοκομείο της πόλης. Αλλά η άτυχη γυναίκα πέθανε λίγο πριν μπει στο χειρουργείο.

Οπως καταγγέλλει η γιατρός, μέλος του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Κυδωνά, όποια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν αρχικά υποσχεθεί ότι θα δέχονται τα επείγοντα περιστατικά ανασφάλιστων ασθενών, τελικά αθέτησαν την υπόσχεσή τους και ζήτησαν από τους ασθενείς την πληρωμή των νοσηλίων. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ανασφάλιστοι ασθενείς που πηγαίνουν στα νοσοκομεία, μόλις πληροφορούνται ότι πρέπει να πληρώσουν τα νοσήλια, αναγκάζονται να φύγουν φοβούμενοι ότι η εφορία μπορεί να τους πάρει και το σπίτι.
«Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα και στο τέλος το κόστος για τη πολιτεία να είναι υψηλότερο», τονίζει η Χρ. Κυδωνά. Επισημαίνει επίσης ότι πρόκειται για ασθενείς που τώρα είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι, αλλά όσα χρόνια δούλευαν είχαν παρακρατήσεις για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τη νοσηλεία τους. Αναφορικά με το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, η Χρ. Κυδωνά τονίζει ότι επί χρόνια ο κόσμος πλήρωνε και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ακριβώς για να μπορεί να νοσηλεύεται στα νοσοκομεία, και το κράτος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει στους πολίτες τη δωρεάν πρόσβασή τους στη δημόσια υγεία.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί αύριο φορείς και συλλογικότητες της πόλης σε συζήτηση για το δικαίωμα στην Υγεία· η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Οι δολοφονικοί αποκλεισμοί από την υγεία μας αφορούν όλους μας, ντόπιους ή μετανάστες», αναφέρεται στην πρόσκληση. Παράλληλα, το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα Κοινωνικά Ιατρεία που λειτουργούν και στις άλλες πόλεις της χώρας, οργανώνουν πανελλαδική παρέμβαση για τους ανασφάλιστους, τους οποίους τα δημόσια νοσοκομεία και ο δημόσιος τομέας Υγείας πετούν στο δρόμο για να πεθάνουν αβοήθητοι.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα καταγγέλλει ότι άνεργοι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου εκλιπαρούν στα νοσοκομεία να τους παρασχεθεί νοσηλεία, αλλά τους κλείνουν την πόρτα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Η κ. Μήττα κάνει λόγο για «σύγχρονο Καιάδα καρκινοπαθών», φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του το 2012 και έκτοτε συνεχίζεται και διογκώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι καρκινοπαθείς μένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και χρήζουν νοσηλείας, αλλά αυτό δεν συγκινεί το σύστημα δημόσιας Υγείας.
Μια άλλη παράμετρο διάλυσης του δημόσιου τομέα Υγείας πλήρωσε με τη ζωή του ένας άντρας από την Παλιουριά Γρεβενών. Στις 28-12-2013 αισθάνθηκε αδιαθεσία. Οι δικοί του κάλεσαν ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν υπήρχε οδηγός. Αποτέλεσμα ήταν ο άτυχος άντρας να πεθάνει αβοήθητος. Το τραγικό περιστατικό καταγγέλλει με έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς Αθανάσιος Μπύλλος. Οπως επισημαίνει, εκτός του ότι δεν υπάρχει οδηγός για το ασθενοφόρο, το ίδιο το όχημα είναι παλιό και ακατάλληλο, ιδίως για να κινηθεί στις χιονισμένες περιοχές των Γρεβενών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει κίνδυνο η υγεία των πολιτών.
Πηγή:http://www.enet.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...