loading...

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

1000 επιπλέον άνθρωποι στα συσσίτια της εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη τους δύο τελευταίους μήνες

Ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια για το φαγητό της ημέρας στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως στη δυτική Θεσσαλονίκη αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες κατά 1000 άτομα, ενώ περίπου 300 παιδιά έμειναν φέτος για πρώτη φορά έξω από τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, λόγω της υψηλής ζήτησης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, ο αριθμός των σιτιζόμενων άγγιζε το Δεκέμβριο τα 6.000 άτομα ενώ από την περίοδο του Πάσχα και μετά έφτασε τα 7.200 άτομα.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πατέρα Στέφανο, οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης για το καλοκαίρι είναι υπερπλήρεις. 
 
«Στο Ποσείδι Χαλκιδικής φιλοξενούνται 650 με 700 παιδιά και νέοι και στις κατασκηνώσεις της Μακρυνίτσας στο Πήλιο περίπου 800. Δυστυχώς φέτος έμειναν εκτός περίπου 300 παιδιά, καθώς οι υποδομές μας δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουμε περισσότερα», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πατήρ Στέφανος.
 
Στο μεταξύ, καθώς οι ανάγκες στις κατασκηνώσεις αυξάνονται, οι εθελόντριες μαγείρισσες αναλαμβάνουν δράση εκεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται περίπου κατά το ήμισυ ο αριθμός των συσσιτίων στις ενορίες.
 
«Την περίοδο του καλοκαιριού (από 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου) λόγω μειωμένου αριθμού εθελοντών, περίπου τα μισά από τα συνολικά 16 συσσίτια σταματούν τη διανομή φαγητού. Μένουν φυσικά τα δύο μεγάλα, του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και των Αγίων Πάντων και μερικά ακόμη. Η Εκκλησία παρέχει ωστόσο ξηρά τροφή για να καλύψει το κενό», σημειώνει ο πατήρ Στέφανος.
 
Κλειστό για το ίδιο διάστημα μένει και το Κοινωνικό Παντοπωλείο που εξυπηρετεί συνολικά 370 οικογένειες ανά 15 μέρες. «Και σε αυτήν την περίπτωση συνεχίζουμε να παρέχουμε κούτες με τρόφιμα που προέρχονται από δωρεές, σε 70 υπερπολύτεκνες οικογένειες», πρόσθεσε.
 
Λιγοστεύουν το καλοκαίρι τα συσσίτια και στο δήμο Θεσσαλονίκης
 
Στα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης τα οποία είναι συνολικά 16, προσέρχονται περίπου 2.500 άνθρωποι. Το καλοκαίρι παραμένουν σε λειτουργία τρία συσσίτια (Στην Παναγία Δέξια, στον Άγιο Δημήτριο και στον Προφήτη Ηλία).
 
«Λόγω του καλοκαιριού οι εθελοντές μειώνονται καθώς έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν, όπως μειώνονται όμως και οι σιτιζόμενοι, οι οποίοι φεύγουν προφανώς εκτός πόλης ή βρίσκουν κάποια δουλειά προσωρινά. Ωστόσο, επειδή αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, οι ενορίες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να παρέχουν δέματα με ξηρά τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων για σίτιση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.
 
Ανάλογες δομές έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι οποίες όμως εξυπηρετούν περίπου 750 άτομα.
 
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, στο δήμο Θεσσαλονίκης τα συσσίτια θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι. «Θα προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε τις άδειες του προσωπικού έτσι, ώστε να μη δημιουργηθούν κενά», υπογράμμισε η κ.Γούλα.
 
Ο δήμος παρέχει γεύματα στο συσσίτιο της οδού Αμύντα (δίπλα στην Αρχαία Αγορά) και στο συσσίτιο του Δικτύου Κοινωνικών Δομών στη διεύθυνση Ειρήνης 4.
 
Ακόμη καθημερινά με αυτοκίνητο του δήμου γίνεται διανομή γευμάτων που μαγειρεύονται σε παιδικούς σταθμούς στα ΚΑΠΗ της Γ΄, της Δ΄ και της Ε΄ δημοτικής κοινότητας.
 
Επίσης, στα ΚΑΠΗ Τριανδρίας προσφέρονται γεύματα μέσω του προγράμματος «Θεσσαλονίκης Φιλέμματα» στο οποίο συμμετέχουν 30 επιχειρήσεις της πόλης.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...