loading...

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΣΟΚ: Τι τρώμε σε μια φέτα σολωμού -Eιδικοί το ανέλυσαν

Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε; Στο έγκυρο γαλλικό περιοδικό για υγιή διατροφή...


«60 Εκατομμύρια Καταναλωτές» το ερώτημα τίθεται και απαντάται με επιχειρήματα. Ειδικοί έψαξαν τα φάρμακα, βαρέα μέταλλα και παρασιτοκτόνα σε φέτες σολωμού.


Επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις φέτες σολωμού γιατί είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται ευρέως και εκτίθεται σε αφθονία στο εμπόριο, αν και μετά τα πρόσφατα ευρήματα η αγορά του συνεχώς μειώνεται.
Ανέλυσαν 23 φέτες σολωμού ελεύθερης αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, κατεψυγμένου και φρέσκου. Τα αποτελέσματα:
«Ανάμεσα στους σολωμούς ιχθυοκαλλιεέργειας βρέθηκαν ίχνη από πέντε διαφορετικά εντομοκτόνα σε μικρές ποσότητες, αν και όχι σε όλα. Το προβληματικό είναι ότι υπάρχουν και μολύνσεις βιολογικού τύπου, πιθανότητα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος» αναφέρει το περιοδικό.

Αλλά δείγματα περιείχαν αρσενικό ενώ προβληματική χαρακτηρίστηκε και η ύπαρξη της ουσίας εθοξυκίνης, σε σολωμούς ιχθυοκαλλιέργειας. «Αυτή η ουσία είναι αντιοξειδωτική και χορηγείται για τροφή στους σολωμούς» αναφέρει το άρθρο.
Η ουσία βρέθηκε στις 6 από τις 18 φέτες σολωμού που αναλύθηκαν. Ας σημειωθεί ότι παρότι δεν υπάρχει όριο εντούτοις τον περασμένο Νοέμβριο κάποιοι ευρωβουλευτές έθεσαν σχετικό ερώτημα για τη χρήση της, χωρίς να πάρουν ποτέ απάντηση από την Κομισιόν.

Χημικές ουσίες όπως τα πολυχλωρομπιφενίλια (PCB) βρέθηκαν σε όλα σχεδόν τα δείγματα που αναλύθηκαν, χωρίς να ξεπερνούν τις οριζόμενες ποσότητες. Οσο αφορά την ασταξανθίνη, την ουσία που δίνει το ωραίο πορτοκαλί χρώμα στον σολωμό, βρέθηκαν δείγματα που ξεπερνούσαν το όριο.

Τα καλά νέα ήταν ότι κανένα από τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας δεν περιέχουν αντιβιοτικά σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, σε πέντε δείγματα άγριου σολωμού βρέθηκε ότι ήταν πραγματικά άγριος, γεγονός που επιτρέπει στο περιοδικό να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλό για την υγεία μας να τρώμε σολωμό, γιατί περιέχει πρωτεΐνες και έλαια. Οι επιφυλάξεις, ωστόσο, παραμένουν.
iefimerida.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...