loading...

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Σε απελπισία ο Σαμαράς που δεν μπορεί ούτε με “χαρτζιλίκια” να μαζέψει τους “180”

Σε επιλεγμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη βολιδοσκόπηση, εν μέσω θέρους, των προθέσεων ανεξάρτητων βουλευτών αναφορικά με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτείται για να γίνει αυτό χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», τα πρόσωπα αυτά είναι οι στενοί του συνεργάτες κ. κ. Λαζαρίδης και Σταμάτης, ο υπουργός υγείας Μ. Βορίδης, ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης. Οι συναντήσεις είναι σχεδόν καθημερινές, και πραγματοποιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να εκτεθεί, αφού δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει 124 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 27, δηλαδή αθροιστικά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι 151. Δεδομένη θεωρείται επίσης η στήριξη των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη, και πολύ πιθανή των ανεξάρτητων βουλευτών Γ. Ψαριανού, Κ. Μάρκου και Β. Οικονόμου.
Αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμα 24 για τη συμπλήρωση των 180. Πώς μπορούμε να φτάσουμε στον αριθμό αυτό; Δύο είναι τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με το «Έθνος»:
Σενάριο 1: Το «χαρτί» του Φώτη Κουβέλη
Με μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει 162 βουλευτές, με την προϋπόθεση ότι το σύνολο της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την υποψηφιότητα. Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν τη στήριξή τους από το χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών οι Μ. Ανδρουλάκης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Β. Καπερνάρος, Γ. Νταβρής, Μ. Γιαταγάνα, Ι. Κουράκος, Μ. Ιατρίδη (από Ανεξ. Έλληνες), καθώς και οι Ν. Νικολόπουλος, Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, μαζί με τους προερχόμενους από τη ΝΔ Σταυρογιάννη και Κασαπίδη. Στήριξη θα μπορούσαν να παράσχουν ακόμα οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης και Π. Μελάς.
Σενάριο 2: Το σταυρόλεξο για το άθροισμα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ
Στην περίπτωση που ένας αριθμός 4-6 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν προσφέρουν τη στήριξή τους σε μία υποψηφιότητα που θα καταθέσουν τα κόμματα της κυβέρνησης, τότε απαιτείται ένας αριθμός 16-18 βουλευτών για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι. Εκτός των ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων υπολογίζονται σε δέκα αυτοί που θα μπορούσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους, απαιτούνται ακόμα 6-8 βουλευτές, που αναμένεται να αναζητηθούν στην κοιτίδα των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...