loading...

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αμερικής Δημήτριος: Να μη φοβόμαστε να δηλώνουμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι

"Υψώνουμε τον Σταυρό του Χριστού όταν δεν διστάζουμε ή φοβούμεθα να δηλώσουμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε οποιαδήποτε περίπτωση ή περιβάλλον βρεθούμε" αναφέρει μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό του για την μεγάλη εορτή του Σταυρού ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος....
Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα: 
14 Σεπτεμβρίου 2014
Η Παγκόσμια Ύψωση του
Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,
Στην Εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, γιορτάζουμε την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας από την Αγία Ελένη όταν εκείνη επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ το έτος 326 για να προσκυνήση τους Αγίους Τόπους που σχετίζονταν με την ζωή, την διακονία, την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Αφού διαβεβαιώθηκε ότι ήτο ο Τίμιος Σταυρός θεραπεύοντας μια ετοιμοθάνατη γυναίκα η οποία τον ακούμπησε, ο Σταυρός προσκυνήθηκε από την Αγία Ελένη και όλους τους παρευρισκομένους. Καθώς ο Πατριάρχης Μακάριος τον ανύψωσε για να τον δούν, αναφώνησαν όλοι «Κύριε ελέησον». Αυτό το ένδοξο και ευλογημένο γεγονός οδήγησε στην καθιέρωση της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και στον ετήσιο εορτασμό της λυτρωτικής δυνάμεώς του ως συμβόλου της συμφιλιώσεως διά του Χριστού.
Η στάση των πιστών κατά την ανεύρεση του Σταυρού και η ύψωσή του από τον Πατριάρχη απετέλεσαν γεγονότα χαράς και ευγνωμοσύνης προς τον Θεό. Καί ενώ νηστεύουμε την ημέρα αυτή σε αναγνώριση της θυσίας του Κυρίου μας επί του Σταυρού, ταυτοχρόνως την πανηγυρίζουμε ως ημέρα και εορτή η οποία προσφέρει μαρτυρία στον κόσμο της δυνάμεως της αγάπης του Θεού για μας.
Υψώνουμε τον Σταυρό διότι ενώ χρησιμοποιήθηκε φαινομενικά ως μέσο μαρτυρίου και ατιμίας έφερε τιμή και δόξα στον Θεό. Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο αφαιρέσεως της ζωής, αλλά κατέστη είσοδος στην αιωνιότητα. Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο βίας, αλλά για τους πιστούς κατέστη όπλο αληθινής ειρήνης. Ο Σταυρός, σύμβολο πόνου και ήττας, διά του Χριστού κατέστη σύμβολο ελπίδος και θριάμβου. Αντί θανάτου, ο Κύριος, διά του Σταυρού, μας χάρισε ζωή και περίσσευμα ζωής.
Στην εορτή αυτή, η ύψωση του Σταυρού αποτελεί ωραία και δυναμική μαρτυρία του Ευαγγελίου της αληθείας και της αγάπης. Αποτελεί ομολογία της δυνάμεως της χάριτος του Θεού και της σωτηρίας που προσφέρεται διά της πίστεως στον Χριστό. Αυτή η εορτή αποτελεί επίσης κλήση στον καθέναν από μας να στρέψουμε το βλέμμα και τα μάτια της ψυχής μας στον Σταυρό και να τον υψώσουμε για να τον δούν οι άλλοι. Υψώνουμε τον Σταυρό του Χριστού όταν δεν διστάζουμε ή φοβούμεθα να δηλώσουμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε οποιαδήποτε περίπτωση ή περιβάλλον βρεθούμε. Υψώνουμε τον Σταυρό όταν τα σπίτια και οι οικογένειές μας αποτελούν κατοικητήριο Χριστού. Υψώνουμε τον Σταυρό για να δούν όλοι τη δύναμη της πίστεως και της χάριτος όταν ζούμε σύμφωνα με τον τρόπο του Σταυρού, δηλαδή όταν κάνουμε θυσίες για το θέλημα του Θεού και τις ανάγκες των άλλων, όταν ζούμε με αγάπη και ταπεινότητα και όταν οι ζωές μας δείχνουν πάντοτε την οδό του Χριστού.
Καθώς εορτάζουμε αυτή την Εορτή και σκεπτόμεθα την μαρτυρία του Σταυρού, προσφέρουμε τις προσευχές και υποστήριξή μας σαν ετήσια παράδοση στην αγαπημένη μας Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Υψώνοντας τον Σταυρό και προσφέροντας μαρτυρία του Ευαγγελίου, η Σχολή του Τιμίου Σταυρού κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.
Σε αυτό το ιερό ίδρυμα αυτοί που σήκωσαν τον Σταυρό του Κυρίου μας και ακολούθησαν το κάλεσμά Του στην Αγία Ιερωσύνη και διακονία λαμβάνουν την καθοδήγηση και εκπαίδευση την οποία χρειάζονται για να φέρουν τον Σταυρό. Μέσα σε ένα περιβάλλον λατρείας και προσευχής, ακαδημαικής τελειότητος και ομονοίας εν Χριστώ, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να προσηλωθούν στον Σταυρό, να καλλιεργήσουν την πίστη και αφοσίωσή των, να βιώσουν την ελπίδα, την δύναμη και τον θρίαμβο τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για μια ζωή διακονίας.
Είθε να προσευχηθούμε ειδικά αυτή την ημέρα για τους σπουδαστές, το διδακτικό προσωπικό, το λοιπό προσωπικό, τους εφόρους και τους δωρητές της αγαπημένης μας Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Σας παρακαλώ να προσφέρετε την υποστήριξή σας στη Σχολή μας και στους σημερινούς και μελλοντικούς φοιτητές θεολογίας από τις ενορίες σας.
Σήμερα, ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός θα υψωθεί ενώπιόν μας στις Εκκλησίες όλου του κόσμου. Καθώς τον αντικρύζουμε, τον προσκυνούμε και δοξάζουμε τον Θεό για όλα όσα έχουν γίνει διά του Χριστού για τη σωτηρία μας, είθε να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να υψώνουμε τον Σταυρό κάθε ημέρα στις ζωές μας. Διά του δώρου της δυνάμεως του Σταυρού και την χάρη του Θεού, είθε να δείξουμε στους άλλους την οδό προς τον Χριστό και την αιώνια ζωή.
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης εν Κυρίω,
ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...