loading...

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Συγκλονιστική καταγγελία μάνας: “Τα παιδιά μου έχουν να φάνε τρεις μέρες”

Η σκληρότερη πράξη της τραγωδίας που βιώνει η Ελλάδα λόγω κρίσης, γράφεται καθημερινά στα σχολεία της χώρας. Υποσιτισμένα παιδιά λιποθυμούν από πείνα και γονείς εκμυστηρεύονται σε εκπαιδευτικούς πως η ανεργία κι η ανέχεια τους κάνει να στερούν από τα παιδιά τους ακόμη και το καθημερινό φαγητό.

Χαρακτηριστικό είναι το τηλεφώνημα που δέχτηκε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη από μητέρα μαθητών η οποία της είπε: Τα παιδιά μου έχουν να φάνε τρεις μέρες.
Στα περισσότερα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου το φαινόμενο των υποσιτισμένων μαθητών, που λιποθυμούν, επαναλαμβάνεται και φέτος. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα παιδιά αρνούνται να βοηθηθούν για να μη στιγματιστούν. Δραματική είναι η κατάσταση τόσο για υποσιτισμένους μαθητές, που σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός τους , όσο και για τους άστεγους, που διαβιούν στην πόλη και οι περισσότεροι αρνούνται την οποιαδήποτε βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, από τα στοιχεία που έχει λάβει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου από κάποια από τα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε καταγεγραμμένα περιστατικά μαθητών που έχουν λιποθυμήσει την ώρα που βρίσκονται στα σχολεία τους, λόγω ασιτίας, ωστόσο δε θέλουν να ζητήσουν βοήθεια, καθώς ντρέπονται ότι θα στιγματιστούν μεταξύ των συμμαθητών τους.
Ο δήμος από τις 16 Σεπτεμβρίου έχει στείλει ειδικό έγγραφο στα σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης, με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τους μαθητές που υποσιτίζονται, ώστε να έλθει σε συμφωνία με το κυλικείο του σχολείου και τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν μόνα τους το πρωινό τους, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους άλλους. Ανάλογο έγγραφο έχει σταλεί και στα σχολεία της Β/θμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο όπως είπε, η κ. Σπανάκη, οι οικογένειες δεν ενημερώνουν τους διευθυντές των σχολείων για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γιατί φοβούνται τον κοινωνικό σχολιασμό και το στιγματισμό.
Η αντιδήμαρχος επισήμανε επίσης ότι οι γυμναστές των σχολείων θα μπορούσαν εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποιο παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μάθημα της γυμναστικής λόγω αδυναμίας, να ερευνούν το περιστατικό, να το καταγράφουν και να προτείνεται στο παιδί μια ειδική διατροφή που θα του την παρέχει το σχολείο.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ανέρχεται στις 1.250. Οικογένειες που είναι δίπλα μας, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά τα μέλη τους αρνούνται τις περισσότερες φορές να ομολογήσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Επίσης ο αριθμός των καταγεγραμμένων αστέγων ατόμων στο δήμο Ηρακλείου ανέρχεται στους 53. Από αυτούς, οι 20 , εκ των οποίων οι 5 δεν είναι δημότες , δέχονται τη συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και μάλιστα από απόψε αναμένεται να στεγαστούν σε χώρους που νοικιάζει ο δήμος.
Οι υπόλοιποι 33 αρνούνται κάθε είδους βοήθεια για δικούς τους λόγους. Σύμφωνα με την κ. Σπανάκη, ο δήμος και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν την συνεργασία με σχολεία, φορείς και συλλόγους, για την καταγραφή όλων των περιστατικών που χρήζουν βοήθειας, ώστε να περιορίσει και ει δυνατόν να σταματήσει την ύπαρξη πεινασμένων παιδιών στην πόλη μας εν έτη 2014.
ekriti.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...