loading...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Γερουσιαστής των ΗΠΑ ζητά την άμεση απόσυρση των Τουρκών από την Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία απαιτεί άμεση απάντηση», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην οποία εκφράζει τη «βαθύτατη ανησυχία» του για την «παράνομη εισβολή» της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας www.mignatiou.com, ο κ. Μενέντεζ μίλησε και τηλεφωνικά με τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί στις 20 Νοεμβρίου την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως σημειώνεται, αποκλειστικό θέμα της τηλεφωνικής συζήτησης ήταν η «προκλητική στάση» της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου και ο κ. Μενέντεζ κάλεσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ στους συνομιλητές του στην Άγκυρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι η κίνηση του επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον «εξαιρετικά σημαντική», καθώς εκφράζει μεγάλο αριθμό συναδέλφων του.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μπάιντεν και τον κ. Κέρι, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιού Τζέρσεϊ αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη και δραματική κλιμάκωση των γεγονότων από την Τουρκία απαιτεί άμεση απάντηση», καλώντας τους να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας «την άμεση απόσυρση (των τουρκικών πλοίων) από την κυπριακή ΑΟΖ».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογραμμίζει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι «οι Κύπριοι χρειάζονται την σθεναρή φωνή σας για το θέμα αυτό, για να προτρέψετε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αποσυρθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου, έτσι ώστε οι συνομιλίες για την επανένωση να επαναληφθούν. Η ενεργός συμμετοχή σας στο κυπριακό δημιούργησε νέες ελπίδες για τις συνομιλίες, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο».

Ο κ. Μενέντεζ δικαιολογεί την απόφαση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία «οφείλεται αποκλειστικά στις τουρκικές παράνομες ενέργειες», προσθέτοντας ότι «όπως γνωρίζετε, η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρος για 40 χρόνια, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχοντας παρεμποδίσει ενεργά στο διάστημα αυτό τα δικαιώματα του κυπριακού λαού να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της χώρας του και έχει παρατείνει την ταλαιπωρία του, με την υποστήριξη της αδιαλλαξίας των τουρκοκυπριακών θέσεων, σ” όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Στη συνέχεια, αφού καταγράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει δημόσια τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, ο κ. Μενέντεζ τονίζει προς στον κ. Μπάιντεν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να συνταχθούν με τη διεθνή κοινότητα καλώντας την Τουρκία να αποσυρθεί άμεσα από την διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου και να συμφωνήσει να εργαστεί για μία τουρκοκυπριακή θέση που θα επιδιώκει τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως συμφωνήθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου».

Τέλος, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπενθυμίζει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι «δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τους Ελληνοκύπριους και του Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους να επιτύχουν αυτό τον στόχο» και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον κ. Ερντογάν, «ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να εμπλακούν ξανά σε έντιμες και παραγωγικές διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή: http://www.fnews.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...