loading...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Το ρίσκο και τα κρυφά χαρτιά του Σαμαρά για τους 180 και την Προεδρία.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  
Παρά το γεγονός ότι από το απόγευμα της Παρασκευής υπήρχαν οι πληροφορίες που μιλούσαν για επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η χθεσινή ανακοίνωση αιφνιδίασε την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού. Η 17η Δεκεμβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία, είναι πολύ κοντά… Στις 29 του μηνός, θα γνωρίζουμε αν θα έχουμε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν θα οδηγηθούμε σε κάλπες. Στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.  
Λίγες ώρες νωρίτερα από τη σχετική ανακοίνωση είχε γίνει γνωστό ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν, σήμερα Τρίτη, στην Αθήνα, καθώς και ότι η παράταση του ισχύοντος προγράμματος θα έχει διάρκεια δύο μηνών, χωρίς νέες δεσμεύσεις και μέτρα, όπως διευκρίνιζε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει τον σχεδιασμό του από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά περίμενε μια θετική απόφαση από το Eurogroup ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Και η απόφαση αυτή ήρθε…  Όχι χωρίς κόπο θα λέγαμε, μιας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκετά κράτη πρότειναν 6μηνη παράταση του προγράμματος και μάλιστα επέμεναν σε αυτό.  
Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να καθορίσει ο ίδιος το διακύβευμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των εκλογών στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Στη Βουλή θα ζητήσει πολιτική σταθερότητα για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο και, αν τελικά πάμε σε εκλογές, θα θέσει το δίλημμα «ποιος μπορεί να κάνει την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα χωρίς να κινδυνεύσουν οι θυσίες που έχουν γίνει».  
Στην αντίθετη περίπτωση- λένε συνεργάτες του- θα δεχόταν επί ενάμισι (ακόμα) μήνα επιθέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, πράγμα πουθα έφθειρε και τον ίδιο και την χώρα. Έτσι αποφάσισε να «καβαλήσει το κύμα», ενδεχομένως και να ρισκάρει, αλλά να καθορίσει ο ίδιος την ατζέντα.  
Επιπροσθέτως, από σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει το δικαίωμα να συναντά και αυτός ανεξάρτητους βουλευτές και να συζητάει μαζί τους το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτό θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό γιατί αντικειμενικά, σε όλα τα κόμματα, ο αρχηγός έχει άλλο ειδικό βάρος από τους συνεργάτες του.  
Και αυτό το ειδικό βάρος θέλει να αξιοποιήσει προκειμένου να «κλειδώσουν» οι 180 βουλευτές που απαιτούνται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ανωτέρου κοινοβουλευτικού παράγοντα ότι «όταν ο Σαμαράς ανακοινώσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου θα έχει και τους 180», αυτή τη στιγμή η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπάρχει. Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες, φαίνεται όμως ότι η ζυγαριά άρχισε να γέρνει προς το «180». Ίδωμεν…  
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...