loading...

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πούτιν: Επιδιώκουν την διάλυση της Ρωσίας επειδή είναι ισχυρή.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τους εχθρούς της Ρωσίας ότι επιδιώκουν τον διαμελισμό και την καταστροφή της οικονομίας της για να την τιμωρήσουν για την ισχύ της, κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της χώρας ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.
Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας θριαμβολόγησε για την προσάρτηση της Κριμαίας, επαίνεσε τον ρωσικό λαό για τη δύναμή του προειδοποιώντας για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται, κατηγόρησε τη Δύση για κυνισμό στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Η ισοτιμία του ρουβλίου υποχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ενώπιον βουλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγορούσε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να υψώσουν ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» γύρω από τη Ρωσία.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πως η ρωσική πολιτική ήταν η σωστή, υποστήριξε ο Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση για κυνισμό στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Επικρίνοντας τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος να προσπαθήσει να απευθυνθεί κανείς στη Ρωσία από θέση ισχύος. Ορισμένες χώρες θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Ρωσίας, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.
Οι «χθεσινοί εχθροί» της Ρωσίας ήθελαν γι΄ αυτήν την μοίρα που είχε η Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του ’90.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το γιουγκοσλαβικό σενάριο του διαμελισμού και της συντριβής και σε εμάς, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό δεν συνέβη. δεν το επιτρέψαμε», είπε κατά τη διάρκεια της μακράς του ομιλίας που διακοπτόταν συχνά από χειροκροτήματα.
Η Δύση ήταν τόσο αποφασισμένη να καταστρέψει τη Ρωσία, που οι κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί και χωρίς την κρίση της Ουκρανίας, είπε. Η Ουκρανία δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού οι Δυτικοί επεδίωκαν εδώ και καιρό μία ανάσχεση της πορείας της χώρας, επέμεινε.«Οι κυρώσεις δεν ήσαν παρά μία νευρική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Αλλά χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας», είπε.
Η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο της απομόνωσης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, είπε ωστόσο. «Δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης, της ξενοφοβίας, της καχυποψίας και της αναζήτησης εχθρών. Όλα αυτά αποτελούν έκφραση αδυναμίας, ενώ εμείς είμαστε δυνατοί και πλήρεις αυτοπεποίθησης», είπε.
Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να «διαρρήξει» τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, είπε επικρίνοντας παράλληλα την Ουάσινγκτον ότι «επιδιώκει να επηρεάσει, παρασκηνιακά ή ευθέως, τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας». «Ορισμένες φορές, δεν ξέρει κανείς με ποιον είναι καλύτερο να μιλήσει, με τις κυβερνήσεις ή απευθείας με τους προστάτες τους και τους σπόνσορες τους», αναρωτήθηκε ειρωνικά ο Πούτιν.
Στη συνέχεια, εγκαταλείποντας τους επιθετικούς τόνους αναφέρθηκε στην κατάστασης της ρωσικής οικονομίας, η οποία βαδίζει, σύμφωνα με παραδοχή της ρωσικής κυβέρνησης, προς την ύφεση , έχοντας πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και την πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας.
Υποσχέθηκε «πλήρη αμνηστία» για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, λέγοντας ότι οι Ρώσοι που θα επιλέξουν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους δεν θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για την προέλευσή τους και δεν θα αντιμετωπίσουν επιβολή φορολογίας ή άλλες κυρώσεις.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε επίσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να λάβει μέτρα για να τεθεί τέλος στην κερδοσκοπία κατά του ρουβλίου. «Η αξία του ρουβλίου δεν μπορεί να γίνει ατιμώρητα αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ζητώ από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση να λάβουν αυστηρά μέτρα για να κοπεί η όρεξη των κερδοσκόπων να παίζουν με τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ρουβλίου», είπε ο ρώσος πρόεδρος κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ρωσίας ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και καθώς τις τελευταίες ημέρες το ρωσικό νόμισμα καταγράφει συνεχή ρεκόρ υποτίμησης ως προς το δολάριο.
«Οι αρχές γνωρίζουν ποιοι είναι οι κερδοσκόποι. Έχουμε τα μέσα να τους αντιμετωπίσουμε. Είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα», συνέχισε.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...