loading...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠ.ΕΞ. Σ.ΛΑΒΡΟΦ: "ΜΑΖΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ" Ν.Κοτζιάς: "Θα τηρήσουμε τις συμφωνίες της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή" - ΒΜP-3HEL, ενέργεια κλπ.

Διαβεβαίωση προς τον ομόλογό του Σ.Λαβρόφ έδωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς  ότι "Θα τηρηθούν όλες οι συμφωνίες της κυβερνησης Καραμανλή", αναφερόμενος στις αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες!
 
Η απάντηση τoυ Σ.Λαβρόφ ήταν άμεση "Εμείς τηρήσαμε τον λόγο μας, χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει παλι τις συμφωνίες".
 
"Ετοιμάζουμε νέες συμφωνίες στον τομέα αυτό" πρόσθεσε Ρώσος ΥΠΕΞ.
 
O Σ.Λαβρόφ πέραν της οικονομικής συμφώνησε και στη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά
 
Σημειώνεται ότι ο Κ.Καραμανλής είχε υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 τα οποία θα αναβάθμιζαν κατακόρυφα τις δυνατότητες του ελληνικού Πεζικού, καθώς συνδυάζουν την προστασία του προσωπικού με ανυπολόγιστη δύναμη πυρός, ενώ τώρα οι στρατιώτες μας ακολουθούν τα άρματα μάχης είτε με τα πόδια έιτε με την "προστασία" των Μ-113 (ποιο προστατευμέος είσαι άμα ακολουθείς με ταξί).
 
Ο Ν.Κοτζιάς όμως που μίλησε ιδαίτερα για το θέμα των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρνία πρόσθεσε και κατι άλλο που δεν φάινεται να πολυκατάλαβαν τα ελληνικά ΜΜΕ "…καλούμε την Μόσχα να βοηθήσει στην προστασία των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία!" φυσικά η προστασία αυτή επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους, αλλά όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει αυτό τότε γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα.
 
Σύμφωνα δε με το RIA Novosti, οι Λαβρόφ και Κοτζιάς συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία αλλά και για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος - Ρωσίας. Ο έλληνας υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός στην ανάγκη διαλόγου και διαπραγματεύσεων με σκοπό την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας όπως είπε δημοκρατικές λύσεις.
 
Σε ανακοίνωσή του εν όψει της συνάντησης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η ελληνορωσική συνεργασία βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, αλλά και στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας.
 
«Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα. Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του «Τurkish Stream», όσον αφορά στην δημιουργία 'κόμβου' φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
 
Υπενθυμίζεται πως ο Βλ.Πούτιν έχει αναφερθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, ενώ τον προσκάλεσε στη Μόσχα και η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.
 
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά «πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού διπλωματικού διαλόγου με την Αθήνα, μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών».
 
Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο υπουργών, εκτός της ενέργειας, θα βρεθούν τα ζητήματα συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, της εκπαίδευσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
«Οι υπουργοί θα εξετάσουν δυνατότητες ενεργοποίησης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και τη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει απευθείας τις ρωσικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» και «στην Ελλάδα υπάρχει σαφής κατανόηση του ότι διέξοδοι μπορούν να επιτευχθούν, μόνο με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα».
 
Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν κατά τις συνομιλίες τους τα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το «Ισλαμικό κράτος», ενώ oι κ. Λαβρόφ και Κοτζιάς θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση των προοπτικών για απεμπλοκή της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού, την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και των δηλώσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
 
«Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
 
Επισημαίνεται, επίσης, ότι κοινός είναι ο αγώνας των δύο χωρών ενάντια στον φασισμό των χρόνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
"Σήμερα η Ρωσία και η Ελλάδα τάσσονται σθεναρά κατά των προσπαθειών αναθεώρησης της ιστορίας, της ηρωοποίησης των Ναζί και των συνεργατών τους. Φέτος εορτάζουμε την 70ή επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, πράγμα που θα δώσει νέα ώθηση για την ενεργοποίηση των προσπαθειών αυτών" καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...