loading...

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τριπλή ελληνική "απόβαση" στην Μόσχα αλλά και ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ - Αμυντική διπλωματία.

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Τριπλή απόβαση ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην Μόσχα μέχρι τις αρχές Μα'ί'ου, με κορυφαία αυτή του Πρωθυπουργού, αλλά όλες με ...άρωμα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας!


Το ίδιο διάστημα - και ίσως για ...ισορροπία- το πρόγραμμα της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει δυο ...αποβάσεις στην αμερικανική Ήπειρο: Στις ΗΠΑ με τον Υπουργό κ Πάνο Καμμένο και στην ...Βραζιλία, με τον Αν.Υπουργό κ Κώστα Ήσυχο.
 Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσαν σήμερα οι κκ Καμμένος και κ. Ήσυχος - παρόντων του υφυπουργού κ Ν. Τόσκα και του Γεν. Γραμμετέα κ Γ. Ταφύλη-   το ...''Πεντάγωνο Τουρς Εξωτερικού '' περιλαμβάνει κατά χρονολογική σειρά:



ΠΡΩΤΟΝ : Στις 18-20 Μαρτίου, ο ΑΝΥΕΘΑ  κ. Κώστας Ήσυχος, μαζί με την αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ Έλενα Κουντουρά, θα βρίσκονται στη Μόσχα για την Διεθνή Εκθεση Τουρισμού. Από την πλευρά του ο κ. Ησυχος πέραν των άλλων θα λειτουργήσει και ως προπομπός του κ Καμμενου ενώ θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Ελλάδος – Ρωσίας και  θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρό της κ. Σολόκωφ. Όσον αφορά τον Τουρισμό η κ Κουντουρά θα έχει επαφές  για να προωθήσει τον Ελληνικό Τουρισμό στην ρωσική αγορά η οποία είναι για την Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Ησυχος, πολύ σημαντικός παράγοντας. Μάλιστα δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν πολλές πτυχές για ανοίγματα , όπως π.χ. ο θρησκευτικός ακόμα και ο προσκυνηματικός σε μαρτυρικές πόλεις θύματα του Ναζισμού 

Στις ΗΠΑ ο Καμμένος με πολλά θέματα
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Στις 27 Μαρτίου-2 Απριλίου, ο ΥΕΘΑ κ. Π.Καμμένος θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ: Αρχικά στη  Νέα Υόρκη όπου θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην παρέλαση της Ομογένειας για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στην συνέχεια θα μεταβεί στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον επίσης νέο Αμερικανό ομόλογό του κ. Ας Κάρτερ.  Η επαφή έχει συμφωνηθεί  χωρίς να έχει κλειστεί ακριβώς ήμερα και 'ώρα.Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει ήδη συναντηθεί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Ντέιβιντ Πιρς, με τον οποίο επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε σχέση με την πολεμική βιομηχανία και την ανταλλαγή προγραμμάτων εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.Τα ανοιχτά θέματα σε επίπεδο υποδομών είναι η παραχώρηση 10 και πλέον ελικοπτέρων Σινούκ, οχημάτων και ειδικών φορτηγών, MLRS κλπ- κυρίως όμως έχει σημασία η πολιτική αντζέντα. Επίσης ο κ Καμμένος θα ζητήσει την παραχώρηση ειδικοποιημένων  οχημάτων και μηχανημάτων που είναι στο Ιράκ για ενίσχυση της   νέας ''ΜΟΜΑ''


ΤΡΙΤΟΝ: Στις 17-21 Απριλίου, ο ΥΕΘΑ κ Π. Καμμένος θα πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Ρώσο ομόλογό στρατηγό Sergueï Choïgou.Μια προεργασία έχει γίνει στην συνάντησή του με τον Ρώσο πρέσβη κ. Αντρέι Μάσλοφ.Η συζήτηση αυτή επεκτάθηκε στις υπό εκκρεμότητα συμφωνίες μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας, την οργάνωση το 2016 του έτους της ελληνορωσικής φιλίας που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία.'Ηδη οι δυο χώρες έχουν προσφάτως υπογράψει συμφωνία (επί Αβραμόπουλου)  για τη θέσπιση νέων κανόνων, βάσει των οποίων θα πωλούνται όπλα και άλλα τεχνικά μέσα στην Ελλάδα.  Η Μόσχα εκτιμά ότι με το έγγραφο αυτό ήρθησαν όλα τα υφιστάμενα εμπόδια στη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Το βασικό από ελληνικής πλευράς είναι η πλήρης εξασφάλιση και η υλοποίηση συμφωνιών για την υποστήριξη όπλων ρωσικής κατασκευής που έχει η Ελλάδα , ούσα μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ αν όχι η μοναδική που αγοράζει ρωσικά αμυντικά συστήματα.Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ανανεώσει ή να εκσυγχρονίσει το σύστημα της αντιαεροπορικής της άμυνας- κάτι δύσκολο βέβαια αυτή την περίοδο. 

Τα υπάρχοντα στην Ελλάδα ρωσικά όπλα  είναι αρκετα: Αντιαεροπορικά S-300.  ΤOR M1 και OSA-AKM,αντιαρματικά KORNET-Eκαι FAGOT,πολλαπλούς εκτοξευτές  RM 70, χόβερκραφτ ΖUBR, πυροβόλα Zu 23 και άρματα μεταφοράς προσωπικού ΒΜΡ-3 . Επίσης ο κ. Καμμένος θα ζητήσει την παραχώρηση βαρέων οχημάτων για την νέα ''ΜΟΜΑ'' .

ΤΕΤΑΡΤΟΝ :Στις 14-17 Απριλίου, ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Κ.Ήσυχος θα επισκεφτεί την Βραζιλία ως προσκεκλημένος από τον Βραζιλιάνο ομόλογό του και τους διοργανωτές σε έκθεση αμυντικού υλικού.Η Ελλάδα θα έχει ειδικό περίπτερο με κρατικές και ίσως και ιδιωτικές εταιρίες του αμυντικού χώρου.Η Ελλάδα έχει αγοράσει από την Βραζιλία τα αεροσκάφη Έμπραερ πάνω στα οποία είναι το σύστημα εγκαίρου προειδοποίησης (ΑΣΠΕ- ''ιπτάμενο ραντάρ'').Της ίδιας εταιρίας είναι και δυο κυβερνητικά αεροσκάφη VIP. 
ΠΕΜΠΤΟΝ: Τέλος, στις 9 Μαίου, ο ΥΕΘΑ κ. Π. Καμμένος θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα  προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις της «Ημέρας της Νίκης κατά του Φασισμού» στην Ευρώπη, που είναι η μέρα της πτώσης του Βερολίνου και της παράδοσης της Γερμανίας στις 9 Μαίου 1945. Το βασικό σε αυτή την επίσκεψη  θα είναι οι συζητήσεις Τσίπρα -Πούτιν- και εκεί θα είναι ''όλα τα λεφτά'' των επαφων που θα έχουν προηγηθεί. Στην αντζέντα αναμένεται να είναι το πολιτικό -διπλωματικό σκέλος των διμερών σχέσεων,  τα ενεργειακά με τους αγωγούς, το οικονομικό-αναπτυξιακό,   το Κυπριακό, το Ουκρανικό και οι σχέσεις  της Ρωσίας με την ΕΕ.
Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...