loading...

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νύχτα θρίλερ για την Ελλάδα - Σε εξέλιξη η επταμερής συνάντηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε έκτακτο Eurogroup.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία άρχισε περίπου μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα. 

Οι πρώτες πληροφορίες

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στην σύσκεψη των οχτώ που συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνηαπορρίπτοντας το ενδεχόμενο grexit κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα όπου παρατηρούνται συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων αλλά όχι ταύτιση απόψεων.  
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ο Πρόεδρο της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση των τεχνικών κλιμακίων από την Ελλάδα. Οι εταίροι υπογράμμισαν ότι τοξεκλείδωμα της χρηματοδότησης θα πραγματοποιηθεί με τον ακριβή προσδιορισμό μεταρρυθμίσεων και χρονοδιαγραμμάτων.
Για τον σκοπό αυτό συζητείται να προγραμματιστεί έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν οι στόχοι και να μπουν οι δεσμεύσεις σε τροχιά υλοποίησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη υπάρχει η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τις 15 Απριλίου. Οι εταίροι δήλωσαν ότι στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία ξεκαθαρίζοντας την πολιτική απόφαση να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Βασική προυπόθεση για να εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα και η ροή χρηματοδότησης είναι να μπουν άμεσα σε εφαρμογή συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να σημειώνει ότι έγινε μιαειλικρινής συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου τα μέλη της οκταμερούς έδωσαν αμοιβαίες πολιτικές δεσμεύσεις για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, όπως προανήγγειλαν Γερμανοί Αξιωματούχοι μέσω twitter.

Οκταμερής τελικώς η συνάντηση

Σε συνάντηση συμμετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ο γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κόρσπιους. 

Τουσκ: Το πιο σημαντικό είναι οι προθέσεις του κ. Τσίπρα

Λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ολοκληρώθηκε το δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ενώ ακολούθησε σύντομη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, με αναφορές σε ενεργειακά κυρίως θέματα.
Ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Τουσκ ανέφερε: «Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος, το πιο σημαντικό είναι οι δικές του προθέσεις, όχι οι δικές μας».
Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάινσεμπλουμ προσερχόμενος στην σύσκεψη που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και εξήγησε ότι στην σύσκεψη των επτά θα αξιολογηθεί η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί έως τώρα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν απόλυτα σαφής και θα πρέπει να εφαρμοστεί. 

Τι προηγήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής

Με έμμεσα και άμεσα μηνύματα από τον Φρανσουά Ολάντ στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άρχισε η σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. 
Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής έδωσε τον βασικό άξονα της επιδίωξής του: να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να αφήσουμε την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη
Ειδικότερα όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να επιβεβαιωθεί η βούληση όλων για την τήρηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.  Συμφωνία ,που κατά την ελληνική πλευρά ,δεν προβλέπει 5η αξιολόγηση και εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά το μέιλ Χαρδούβελη.
Ωστόσο , οι ευρωπαίοι ηγέτες από την Μέρκελ και τον Ολάντ μέχρι τον Γιούνκερ τον Σούλτς ,και τον Τούσκ ,ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής απόφασης πως μόνον το Eurogroup είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για το ζήτημα της Ελλάδας.       
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουνκαμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, λέγοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup και έτσι θα παραμείνει.

Ολάντ σε Τσίπρα: Σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση    

Να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της ζήτησε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος Πρόεδρος,  Φρανσουά Ολάντ ο οποίος σε ένα σύντομο «τετ α τετ» στα όρθια ανέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση»
 Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος στον οποίο η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προσβλέπει τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. 
«Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ο Μάρτιν Σουλτς φτάνοντας στη σύνοδο σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει «να δράσει άμεσα» και άφησε να φανεί πως κομβικό ζήτημα είναι να υπάρξει κοινή αντίληψη τι εστί μεταρρύθμιση. « Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση». 
Στη σύντομη ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σούλτς επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν κονδύλια για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και υπερασπίστηκε την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου

Τι είπε ο Τσίπρας στη σύνοδο σύμφωνα με non paper του Μαξίμου  

Σύμφωνα με non paper του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!
Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Και εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.

Διαφωνίες για τη μίνι-σύνοδο

Η συζήτηση του ελληνικού θέματος στο κλειστό τραπέζι της μίνι-συνόδου δεν ενθουσίασε κάποιους ευρωπαίους ηγέτες. Μάλιστα ο Βέλγος πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «άσχημη μέθοδο» το σχέδιο να συζητηθούν τα ζητήματα της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς τη συμμετοχή του Βελγίου και άλλων μικρότερων κρατών της ένωσης.
Αντιθέτως ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλ. Στάμπ δήλωσε την την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η Δανή πρωθυπουργός  Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρητορική ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο δεν ανήκει στην ΕΕ ενώ ο  Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι δήλωσε πως « Ο πρωθυπουργός ζήτησε χρόνο και χώρο και του δόθηκε ώστε να επανέλθει με βιώσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Η Ελλάδα πρέπει να προβληματιστεί γιατί ο χρόνος εξαντλείται».










loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...