loading...

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ενέργεια και επενδύσεις συμφώνησαν Τσίπρας – Πούτιν .

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνάντηση το μεσημέρι ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας (στις 13:30 αντί για τις 13:00 που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο) και από τα πρώτα θέματα που εθίγησαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, λόγω του ουκρανικού ζητήματος.
Πριν ξεκινήσουν τις δηλώσεις τους υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων των δύο χωρών για τα έτη 2015 – 2016, αλλά και κοινή δήλωση για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, υπέγραψαν τις συμφωνίες στις οποίες προχώρησαν μετά την τρίωρη συνάντηση των δύο ηγετών
Συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια και οι επενδύσεις συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κρεμλίνο, όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησης.
Πρώτος μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, που τόνισε πως “καταβάλλουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο”, ενώ σημείωσε πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στην ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων, καθώς και του τουρισμού.
Ειδικότερα, ανέφερε πως στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει βασικό κέντρο διανομής, ενώ γνωστοποίησε και το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του απαντώντας στις επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την επίσκεψή του στη Μόσχα. “Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι προς όλες τις κατευθύνσεις: Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο”, υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις δεσμεύσεις της προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο για το πώς μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα όσον αφορά στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι υποδομές, και πώς θα προωθήσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ενισχύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή.
Απαντώντας κατόπιν σε ερωτήσεις, ο Βλάντιμιρ Πούτιν διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε πως, αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς.
Αναφορικά με το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε κατανόηση για το ότι η Ελλάδα “αναγκάστηκε”, όπως είπε, να υπογράψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, από τις οποίες η χώρα μας επλήγη, και υπογράμμισε πως μοναδικός τρόπος να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να σταματήσει ο “οικονομικός πόλεμος”, εξηγώντας πως η Ρωσία δεν είναι εφικτό να εξαιρέσει μόνο τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, με τη σειρά του, πως η Ελλάδα “δεν είναι επαίτης για να γυρνάει τις χώρες για επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος” και τόνισε πως στο ευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση.
“Στο καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες, όχι λαθρεπιβάτες. Αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια”, σχολίασε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...