loading...

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΤΟ "ΠΑΡΩΝ" ΔΙΝΟΥΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, Ο ΠΤΔ, ΚΑΙ Ο ΥΠΕΘΑ - ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ: "ΕΤΣΙ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ" Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους - Πόσο είναι το παράνομο και επαχθές φορτίο (live) (upd).

ΤΟ "ΠΑΡΩΝ" ΔΙΝΟΥΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, Ο ΠΤΔ, ΚΑΙ Ο ΥΠΕΘΑ - ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ: "ΕΤΣΙ ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ"

 
Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η λειτουργία της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συγκροτήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Έργο της η διερεύνηση των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών που δημιούργησαν και εκτόξευσαν το χρέος. Την επιτροπή συγκροτούν επιστήμονες, ειδικοί και ενεργοί πολίτες.
Η εναρκτήρια διαδικασία, που γίνεται στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, θα διαρκέσει από σήμερα έως τη Μ. Τρίτη. Το «παρών» δίνουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Το συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρώπης και του κόσμου, έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα, ενώ τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας έχει αναλάβει ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίκ Τουσέν.
Τα πρώτα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγου θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ αναφορές για την πρόοδο του έργου της Επιτροπής θα δημοσιοποιούνται συχνά. 
Στο 60-70% ανέρχεται το ελληνικό παράνομο, η άνομο, η δυσβάσταχτο και άρα νομικά διαγράψιμο ελληνικό χρέος σύφωνα με Γάλλους οικονομολόγους.
Θα γίνει κατανατοητό ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μια "ληστείας" στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υποτιθέμενοι "σύμμαχοι" και "εταίροι".
Πρέπει να γίνει κατανοητό εν τέλει πόσο αναμένεται σε ποσοστό να είναι παράνομο το εθνικό χρέος και εν τέλει να θεωρείται νομικά διαγράψιμο και για αυτό το λόγο η Ζ.Κωνσταντοπούλου προχώρησε όπως είχαν δεσμευθεί προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ στη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους.
«Μπορεί επισήμως ένας στους τρεις Έλληνες να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Μπορεί ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα να μην καταφέρνει να βγάλει το δεκαπενθήμερο. Μπορεί η νέα γενιά να παίρνει τον δρόμο της ξενιτιάς για ένα μεροκάματο, αλλά όλα κι όλα: ο μηχανισμός στήριξης... έσωσε τη χώρα!». 
Με μπόλικη ειρωνική διάθεση ο Γάλλος οικονομολόγος Μισέλ Χουσόν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Παρισιού, καταφέρεται εναντίον των δανειστών της Ελλάδας.
«Το 56% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι παράνομο», λέει ο Γάλλος οικονομολόγος και εξηγεί: «Το ήμισυ του ελληνικού χρέους που αποκτήθηκε πριν από την κρίση, από το 1988 ως το 2000, οφειλόταν σε υπέρογκα επιτόκια και στη μείωση των κρατικών εσόδων από το 2000 λόγω της φορολογικής αμνηστίας προς τους πλουσίους. Αν δεν υπήρχαν οι δύο αυτοί παράγοντες, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αντιστοιχούσε μόλις στο 49% του ΑΕΠ το 2007, αντί του 103% που ήταν. Μπορεί, λοιπόν, να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το 56% του ελληνικού χρέους που αποκτήθηκε πριν από την κρίση ήταν παράνομο».
Από την πλευρά του ο Ζαν Γκαντρέ, επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, υποστηρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι παράνομο σε ποσοστό 70%! Σύμφωνα με τον Γκαντρέ, «περισσότερο από το μισό του συσσωρευμένου χρέους το 2007 είναι παράνομο, όπως παράνομο είναι και το σύνολο σχεδόν της αύξησης του χρέους από το 2007. Σύμφωνα με κάποιες προσεγγίσεις, το παράνομο χρέος θα μπορούσε να αποτελεί το 120%-130% του τρέχοντος ΑΕΠ ή περίπου το 70% του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους».
«Η Επιτροπή θα διενεργήσει Λογιστικό Έλεγχο του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να διευκρινίσουμε κατά πόσον μέρος του ελληνικού Δημοσίου Χρέους είναι αθέμιτο, είναι παράνομο, απεχθές ή μη βιώσιμο», τόνισε αρχικά ο ειδικός επί θεμάτων χρέους, Βέλγος,Eρίκ Τουσέν.
Ο Ερίκ Τουσέν, αφού πρώτα ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, αναφέρθηκε για το έργο που έχει μπροστά της η Επιτροπή για τη διερεύνηση των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών που δημιούργησαν και εκτόξευσαν το χρέος.
«Το ελληνικό χρέος βρισκόταν στο 113% του ΑΕΠ το 2009, προτού ξεκινήσει η ελληνική κρίση, και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στο μνημόνιο, έφτασε στο 175%, όπως γνωρίζετε, του ΑΕΠ το 2014. Πως μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό;», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ερίκ Τουσέν.
Ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και πρόεδρος της CADTM, της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της γαλλικής οργάνωσης ATTAC και έχει αναλάβει τον Επιστημονικό Συντονισμό της διεθνούς ομάδας.
Δείτε την ομιλία του Ερίκ Τουσέν κατά την  εναρκτήρια διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...