loading...

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Στην τελική ευθεία; Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα-Βρυξέλλες για τη συμφωνία.

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC  
Αθήνα
Μαραθώνιες είναι οι επαφές, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Το Σάββατο συνεδρίασε στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και του οικονομικού επιτελείου.

Σε δήλωσή της προς 
το Βήμα κυβερνητική πηγή ανέφερε: «Υπάρχει συνολική βελτίωση σε 

κρίσιμα θέματα, αλλά παραμένουν κενά, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια για να καλυφθούν».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι το γεγονός ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη κειμένων που βασίζονται πάνω στα κοινά σημεία που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά και στα σημεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς εντοπίζεται διαφορά πολιτικής προσέγγισης.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Μέρκελ και Ολάντ. Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, ο πρόεδρος και η καγκελάριος είχαν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να παρέμβουν και προσωπικά, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό λύση.

  • Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολάντ: Χρειάζεται συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Εκτιμάται από την Αθήνα ότι μπορεί να ανακοινωθεί και συνεδρίαση του Eurogroup για την Τρίτη.

Εντατικοί ρυθμοί και στις Βρυξέλλες 
Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα συνεδρίαζαν τα στελέχη του Brussels Group.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωναν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, το δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή.
Πηγή.














loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...