loading...

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Σε έξαρση ο σταφυλόκοκκος – Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας.

Σε έξαρση βρίσκονται από την αρχή του καλοκαιριού οι λοιμώξεις του δέρματος από σταφυλόκοκκο σ’ ολόκληρη την Κρήτη. Νοσούν κυρίως μικρά παιδιά, τα οποία γεμίζουν αντιαισθητικά σημάδια σε όλο τους το σώμα. Για να απαλλαγούν οριστικά απ’ αυτά, απαιτείται αυστηρή
τήρηση των κανόνων υγιεινής και θεραπεία πολλών εβδομάδων με αντιβίωση από το στόμα και πάνω στο δέρμα.
Ο σταφυλόκοκκος, που φέτος θερίζει στην Κρήτη, έχει χαλάσει το καλοκαίρι πολλών οικογενειών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. στο Ρέθυμνο) έχει οδηγήσει σε έλλειψη συγκεκριμένων αντιβιοτικών αλοιφών που προτείνουν οι παιδίατροι. Αντίστοιχο πρόβλημα δεν εμφανίζεται στους υπόλοιπους νομούς του νησιού…
Ο σταφυλόκοκκος ζει στο δέρμα πολλών ανθρώπων και η “φωλιά” του είναι στη μύτη. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο σταφυλόκοκκος που “ζει ήσυχα” στο δέρμα, μπορεί να… φουντώσει και να προκαλέσει λοίμωξη στο δέρμα. Τέτοιες συνθήκες είναι η ζέστη και η υγρασία και μπορεί να εκδηλωθεί όταν το δέρμα του παιδιού έχει κάποιες γρατζουνιές ή τσιμπήματα από έντομα και όταν ξύνεται.
Ο σταφυλόκοκκος θεωρείται ένα μικρόβιο “συνηθισμένο” για την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, φέτος, οι παιδίατροι καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, μεταξύ των περιστατικών που καταλήγουν στα ιατρεία τους. Και όχι μόνο αυτό. Όπως αναφέρει ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης, ο ίδιος και συνάδελφοί του παρατηρούν πως ο φετινός σταφυλόκοκκος είναι πολύ ανθεκτικός. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών που, ακόμα και μετά από 14 ημέρες αντιβίωση, ο οργανισμός εξακολουθεί να βγάζει καινούργια χαρακτηριστικά σπυράκια.
Ειδικά, όταν τα σπυράκια αυτά έχουν πύον και τρέχουν, η μετάδοση του μικροβίου από το ένα παιδί στο άλλο είναι πολύ εύκολη.
Ο σταφυλόκοκκος μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, γι’ αυτό είναι σημαντική η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής τόσο ως μέτρο πρόληψης, όσο και ως μέτρο καταπολέμησης του μικροβίου.
Οι γονείς, όταν ακούνε τη λέξη “σταφυλόκοκκος”, τρομοκρατούνται και πολύ συχνά η όψη των παιδιών που έχουν μολυνθεί είναι όντως τρομακτική. Ρωτάμε τον κ. Στειακάκη τι πρέπει να κάνουν οι γονείς… Όπως λέει, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν το γιατρό τους όσο το δυνατόν συντομότερα, μόλις δουν τα χαρακτηριστικά σπυράκια, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η φαρμακευτική αγωγή πριν προλάβει η δερματική λοίμωξη να εξαπλωθεί.
Γενικά τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα: Επειδή δεν έχουν ξαναπεράσει σταφυλόκοκκο, οπότε δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα και επειδή ο παιδικός οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η άμμος, η θάλασσα, η σκόνη, κατοικίδια και οικόσιτα ζώα δεν είναι σύμμαχοι…
Αντιθέτως, είναι πολύ βασικό για τους νοσούντες να πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους, να μη μοιράζονται πετσέτες με άλλους, να αλλάζονται συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα τους. Ενδύματα και λευκά είδη είναι προτιμητέο να είναι 100% βαμβακερά, καθώς τα νάιλον και τα συνθετικά ρούχα ευνοούν την εφίδρωση και η υγρασία με τη σειρά της ευνοεί το μικρόβιο. Οι νοσούντες θα πρέπει να προσπαθούν να μην ξύνονται γιατί έτσι μεταφέρουν το μικρόβιο και σε άλλα μέρη του σώματός τους, ενώ θεωρείται πολύ σημαντικό να μη μολυνθούν οι βλεννογόνοι αδένες.
Δεν υπάρχει λόγος υπερβολικού άγχους των γονιών, καθώς μετά από 7 ημέρες αγωγής με αντιβίωση από το στόμα το μικρόβιο παύει να μεταδίδεται. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί το παιδί μπορεί ανά πάσα στιγμή να κολλήσει ξανά. Τα μπάνια στη θάλασσα και οι διακοπές στο χωριό είναι παράγοντες που δεν είναι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του μικροβίου…
Τρόποι προφύλαξης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγει το παιδάκι σας να πάθει δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο:
– Το δερματάκι των μικρών φίλων πρέπει να είναι καθαρό και ενυδατωμένο.
– Τα νυχάκια να είναι καθαρά και κομμένα.
– Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής.
– Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδάκια που έχουν ανοικτές πληγές.
– Τα παιδάκια που έχουν δερματική λοίμωξη να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία και να καλύπτουν τις ανοικτές πληγές τους όταν χρειάζεται να συνευρίσκονται με άλλα παιδάκια.
Μετά τη θεραπεία μπορεί το παιδί να ξαναπάθει δερματική λοίμωξη;
Αυτό συμβαίνει όταν:
– Δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
– Ξανακολλάει το σταφυλόκοκκο από κάποιον φορέα από το στενό περιβάλλον, π.χ. αδερφάκι ή γονέα.
– Το αντιβιοτικό δεν κατάφερε να “σκοτώσει” το σταφυλόκοκκο εντελώς, επειδή αυτός είναι ο πιο “δύσκολος” τύπος, που λέγεται Methicillin Resistant S.aureus (MRSA).
Οδηγίες για ενήλικες
Ο σταφυλόκοκκος δε βρίσκεται στον αέρα. Ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από σταφυλόκοκκο αν μοιράζεται με κάποιον άλλο που έχει μολυνθεί πετσέτες, αθλητικό εξοπλισμό κ.λπ. Μπορεί επίσης να μολυνθεί από φαγητό το οποίο δεν έχει πλυθεί και δεν έχει απολυμανθεί σωστά.
Το βακτήριο υπάρχει ακόμη και σε καρέκλες, ξαπλώστρες όπου έχει καθίσει κάποιο άτομο που έχει το βακτήριο. Επίσης, είναι δυνατή η μόλυνση από τη θάλασσα ή από μια πισίνα που δεν απολυμαίνεται σωστά.
Για να αποφύγετε τη μόλυνση μπορείτε: Να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να κάνετε ντουζ πριν και μετά το μπάνιο στη θάλασσα, την πισίνα κ.λπ. Αν έχετε ανοιχτές πληγές, φροντίστε να τις απολυμαίνετε σωστά και να τις καλύπτετε με ειδικούς επιδέσμους. Όσοι έχουν σταφυλόκοκκο δε θα πρέπει να ασχολούνται με την παραγωγή φαγητού, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του σταφυλόκοκκου. Να αλλάζετε συχνά πετσέτες, ρούχα, μαγιό κ.λπ., ειδικά τους ζεστούς μήνες, καθώς το βακτήριο εξαπλώνεται πιο εύκολα.
Όλες οι επιφάνειες που μπορεί να περιέχουν ανθρώπινα υγρά, όπως ο ιδρώτας, πύον κ.λπ., καλό θα ήταν να απολυμαίνονται με ειδικά αντισηπτικά ή οινόπνευμα.
Δεν υπάρχει λόγος να φοράτε μάσκες ή ειδικά γάντια για να αποφύγετε την μόλυνση.
neakriti.gr

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...