loading...

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Τρείς απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε ένα 24ωρο στη Πάτρα.

Η κρίση βαθαίνει , τα προβλήματα αυξάνονται , η απόγνωση, η απελπισία , η απογοήτευση οδηγεί το μυαλό στη σκέψη για το απονενοημένο διάβημα, Τρείς απόπειρες αυτοκτονίας είχαμε το τελευταίο 24ωρο στην Πάτρα. Η τελευταία το απόγευμα της Κυριακής από έναν 23χρονο που πήρε χάπια να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο νεαρός σώθηκε με την έγκαιρη επέμβαση των οικείων του. Το πρωί της Κυριακής ένας ακόμη άνδρας ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα προσπάθησε να κρεμαστεί. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Παραλίας Πατρών. Και ο 49χρονος σώθηκε διότι γείτονες τον είδαν να προσπαθεί να κρεμαστεί. Τα ξημερώματα του Σαββάτου το τρίτο περιστατικό με έναν άνδρας στην περιοχή Κρύα Ιτεών που θέλησε να κόψει το νήμα της ζωής του προσπαθώντας και αυτός να κρεμαστεί. Έγινε ωστόσο αντιληπτός , κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία και απετράπει και σε αυτή την περίπτωση το μοιραίο.
Πριν τρείς ημέρες (15-10-15) ωστόσο τραγικό ήταν το τέλος για έναν 80χρονος στα Τσουκαλέικα Πατρών. Βρέθηκε απαγχονισμένος στην αυλή του σπιτιού του στην περιοχή των Τσουκαλεΐκων κοντά στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους ακριβώς στο ύψος της Παλαιάς Εθνικής οδού.
Τι δείχνουν οι έρευνες για τις αυτοκτονίες. Γιατί αυτοκτονούν οι άνθρωποι; Πάσχουν άραγε από κάποια ψυχική διαταραχή;
Η πιο καταστροφική συνέπεια της κατάθλιψης είναι συχνά η αυτοκτονία. Ένας στους δύο ανθρώπους που αυτοκτονούν είχε ιστορικό κατάθλιψης και ένα μικρότερο ποσοστό είχαν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από αλκοόλ/ουσίες. Ωστόσο η αυτοκτονία συχνά απορρέει από την απελπισία που βιώνει ένας άνθρωπος, η οποία υπερβαίνει την ψυχική διαταραχή και τον κάνει να μην αντέχει την οδύνη της ζωής του. Ορισμένοι φιλόσοφοι θεωρούν την αυτοκτονία μία ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου. Κάθε απόπειρα αυτοκτονίας είναι μια πράξη σοβαρή, που χρήζει άμεσης ψυχολογικής – ψυχιατρικής παρέμβασης. Μία προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας συνήθως προβλέπει και μια επόμενη. Ακόμη και να συνυπάρχει ο παράγοντας «κραυγή για βοήθεια» ή η ανάγκη του ατόμου για προσοχή, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος αυτός υποφέρει, έχει ανάγκη για βοήθεια και μπορεί να αποπειραθεί σε έναν άλλο χρόνο να δώσει τέρμα στη ζωή του και να το πετύχει.
Η αυτοκτονία δεν είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά πράξη απελπισίας και έντονης ψυχικής δυσφορίας, που εγκλωβίζει το άτομο σε νοητικά, συναισθηματικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, τα οποία το εμποδίζουν να βρει άλλες λύσεις. Το άτομο που αποπειράται να αυτοκτονήσει βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε απόλυτη ψυχική οδύνη. Δεν επιθυμεί τον θάνατό του, αλλά εύχεται να σταματήσει να υποφέρει, εξαναγκαζόμενος μέσα από την απελπισία του να σκεφτεί μία ακραία πράξη λύτρωσης. Η αναζήτηση παραγόντων κινδύνου για αυτοκτονία, αλλά και πιθανών προστατευτικών έναντι της αυτοκτονικής συμπεριφοράς παραγόντων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Βεβαίως δεν πιστεύουμε ότι όλες οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν μολονότι η πρόληψη αποτελεί τον κυριότερο ιατρικό στόχο. Το να καταλήξει κάποιος να σκεφθεί και να αποφασίσει το θάνατό του σημαίνει συνήθως ότι έφτασε στο τέλος μιας μεγάλης πορείας γεμάτης αγωνία, ανάμικτα συναισθήματα για τον εαυτό του και τη ζωή του και ότι βρίσκεται σ’ ένα αδιέξοδο. Συχνά η αυτοκτονία δεν είναι μια ξεκάθαρη απόφαση για θάνατο, αλλά μια βασανιστική αδυναμία να ανακαλύψει το άτομο τον ίδιο του τον εαυτό ή τη ζωή του, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει. Για να μπορέσει να βοηθηθεί το άτομο με αυτοκτονική συμπεριφορά, πρέπει κάποιος να το οδηγήσει να επανεκτιμήσει τη ζωή και τους στόχους του και όχι να του επιβάλλει στο όνομα οποιασδήποτε πρόληψης την επιβίωσή του.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
    Μείωση του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που δημιουργούν ευχαρίστηση
    Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής
    Ασυνήθιστη παραμέληση της προσωπικής εμφάνισης
    Αξιοπρόσεκτες αλλαγές της προσωπικότητας
    Μείωση της ποιότητας της σχολικής ή επαγγελματικής εργασίας
    Βίαιες πράξεις, αντιδραστική συμπεριφορά ή ακόμη φυγή από το σπίτι
    Χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ
    Ποιήματα, δοκίμια, ζωγραφιές ή σχέδια που αναφέρονται στο
    θάνατο
    Έμμονες ιδέες για το θάνατο.
    Παρουσιάζει σημεία ψύχωσης, για παράδειγμα: ψευδαισθήσεις, φαντασιώσεις, περίεργες σκέψεις.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...