loading...

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Eurostat: To 43% των Ελλήνων ζουν σε φτώχεια και ένδεια.

Στη μέγγενη της κρίσης 3,8 εκατ. πολίτες
Σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε  η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών και σύμφωνα με τα οποία το 43% του πληθυσμού της χώρας μας υποφέρει από τη φτώχεια και την ανέχεια.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αναφορικά με το ποσοστό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2014)  ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος) είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι ένας στους τέσσερις.
Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 22,1% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, το 21,5% ζει σε συνθήκες ένδειας ενώ το 17,2% ανήκει σε οικογένεια που ταλαιπωρείται από το «φάντασμα» της ανεργίας, δηλαδή λίγο - πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι κατά πολύ χαμηλότερος και ανέρχεται σε 17,2%, 8,9% και 11,1%.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 2008, δηλαδή ακριβώς πριν το ξέσπασμα της καταστροφικής κρίσης,
το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,8%.
Σήμερα στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία ή και περισσότερες από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις βρίσκεται το 36% του πληθυσμού, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,8 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της κρίσης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες καθώς υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 24,4% (122 εκατ. άνθρωποι).
Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία (40,2%) και η Βουλγαρία (40,1%).
Στον αντίποδα, με ποσοστά μικρότερα του 20%, βρίσκονται η Τσεχία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Δανία.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...