loading...

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Επιπλέον βοήθεια 62 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από την Κομισιόν.

Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 62 εκατ. ευρώ θα παράσχει η 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη Σύρων που έχουν εκτοπιστεί λόγω 

των συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας, ανακοίνωσε ο αρμόδιος 

Eυρωπαίος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ολοκληρώνει 

σήμερα την επίσκεψή του στην Ιορδανία και το Λίβανο. «Πρέπει να 

συνεχίσουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σύρους

που έχουν ανάγκη, καθώς ο χειμώνας που πλησιάζει επιφυλάσσει 

πρόσθετες δυσκολίες για τους πιο ευάλωτους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως η βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τους εκτοπισμένους Σύριους στο εσωτερικό της χώρας και τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες. «Τις τελευταίες ημέρες στην Ιορδανία και το Λίβανο έχω γνωρίσει ολόκληρες οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία. Έχω δει από πρώτο χέρι πώς η ανθρωπιστική βοήθεια κάνει τη διαφορά, αλλά η ειρήνη είναι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει τέλος στην προσφυγική κρίση, σε μια ανθρωπιστική κρίση», συνέχισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η νέα χρηματοδότηση προς τη Συρία έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων για 43 εκατ. βοήθειας προς τον Λίβανο και 28 εκατ. προς την Ιορδανία, φτάνοντας συνολικά στα 133 εκατ. σε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια το 2015 για τις τρεις χώρες.

Η χρηματοδότηση προς την Ύπατη Αρμοστεία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας 17 εκατ. ευρώ προς τη Σερβία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που ανακοίνωσε η Επιτροπή στις 3 Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων. Επιπλέον, έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εθνικών σημείων επικοινωνίας των εμπλεκόμενων χωρών σχετικά με την πορεία της δημιουργίας των 50.000 θέσεων υποδοχής κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον οικονομική στήριξη ύψους 2 εκατ. ευρώ προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ευάλωτων προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, αυτό το ποσό θα επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστεία να φροντίσει έτσι ώστε 200.000 πρόσφυγες να προμηθευτούν με ζεστά ρούχα για το χειμώνα, προσωρινή στέγη και προστασία σε χώρους υποδοχής στην περιοχή. «Με το χειμώνα προ των πυλών, οι πιο ευάλωτοι χρειάζονται βοήθεια και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ. Χρειάζονται βασικές προμήθειες, όπως τροφή, στέγη, είδη υγιεινής, καθώς και επείγουσα ιατρική περίθαλψη», δήλωσε επίσης ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επόμενη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο οπότε θα επικαιροποιηθεί ο απολογισμός της εφαρμογής των επιχειρησιακών μέτρων που εγκρίθηκαν στη μίνι-Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς το Λουξεμβούργο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες ανέφερε πως είναι αποτέλεσμα έντονων προπαρασκευαστικών εργασιών από τις αρχές της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου καθώς και των απεσταλμένων των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών, που έλαβαν χώρα στη Λέσβο, όπου βρίσκεται το πρώτο λειτουργικό κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή πρώτη πτήση προσφύγων από την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλου του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιάννη Μουζάλα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...