loading...

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Διεθνή ΜΜΕ: Την Κυριακή η Ελλάδα έχει Πάσχα, αλλά ο Τσίπρας φέρνει λιτότητα.

Με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα στα δημόσια ταμεία «σαρώνοντας» τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών ασχολείται ο γερμανικός Τύπος.
Ενδεικτικό είναι άρθρο του «Focus» που κάνει λόγο για χάος. Συγκεκριμένα, γράφει ότι «στη χώρα επικρατεί χάος τον Απρίλιο, το συνηθισμένο χάος». Μάλιστα, το περιοδικό στο άρθρο του για την ελληνική κυβέρνηση προσθέτει: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό πίεση και  συνοδεύονται από φήμες: ότι η Αθήνα ψάχνει παντού για χρήματα κι ότι προσπάθησε και πάλι να συγκεντρώσει τα τελευταία της αποθεματικά».
Οι κρίσιμες ημερομηνίες 
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει και τις κρίσιμες ημερομηνίες, κατά τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τις οφειλές της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.
«Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι να έρχεται στη συνέχεια. Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Έως τις 20 Ιουλίου η Αθήνα θα πρέπει να μεταφέρει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχει μέχρι τώρα η Αθήνα», γράφει χαρακτηριστικά.
Σε θλίψη και αγωνία έως τον Ιούνιο η Αθήνα
Μάλιστα, επικαλούμενο εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα, το Focus υποστηρίζει πως η Αθήνα θα ζει στη θλίψη και στην αγωνία μέχρι τον Ιούνιο. «Την περασμένη εβδομάδα ήθελε να μεταφέρει τα όχι τόσο αναγκαία ταμειακά αποθεματικά των κρατικών νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με θλίψη και αγωνία θα είναι η κατάσταση στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα».
Wiener Zeitung: Η εβδομάδα των Παθών για τον Τσίπρα
Η Deutsche Welle αναφέρεται στο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung, η οποία κάνει λόγο για μία ιδιαίτερα κρίσιμη και επίπονη εβδομάδα για τον Ελληνα πρωθυπουργό, προχωρώντας σε σχετικό παραλληλισμό: «Την Κυριακή οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Όμως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέτος η εβδομάδα των Παθών αποκτά μια ιδιαίτερη, πολιτική σημασία: κατόπιν πιέσεων των διεθνών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας σε χρόνο ρεκόρ. Αντιδράσεις σημειώνονται εντός της κυβερνητικής παράταξης». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι: «Ο Τσίπρας κινδυνεύει να τραβήξει πολύ το σχοινί εάν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις οδηγίες των πιστωτών μένει ακόμη ανοιχτό».
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση 
Από την άλλη πλευρά, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως η κυβέρνηση Τσίπρα προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Ακόμη όμως και εάν χρησιμοποιηθεί όλο το ρευστό θα είναι και πάλι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει την επόμενη δόση».
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...