loading...

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Τσίπρας: Είμαστε… Σεμνοί Και Δεν Πανηγυρίζουμε Τις Επιτυχίες Μας!

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΚΑΙ «ΚΟΦΤΗ» ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 – ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ – ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE – «ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ» ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ… ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Με 2,5 ώρες καθυστέρηση και με τον Αλέξη Τσίπρα να … ανακαλύπτει, στην εισήγησή του, ότι, εκτός από τον περίφημο «κόφτη» δαπανών, υπάρχει και «κόφτης» χρέους, τον οποίο σηματοδοτούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Κατά την ομιλία του, και εμφανώς κουρασμένος, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε ένα… «success story» για την περίοδο μετά το 2018, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την κυβέρνηση στην κοινωνία, αλλά και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, όπως έδειξαν οι έντονες αντιδράσεις για το θέμα των offshore, που τον ανάγκασαν σε υπαναχώρηση.
Όπως ήταν… αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας έκανε το… άσπρο μαύρο, παραποιώντας τις εφιαλτικές δεσμεύσεις της χώρας και κάνοντας επιλεκτική αναφορά στην επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές, που επιβλήθηκε ως όρος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ούτε λέξη για τη φοροεπιδρομή, τα νέα ασφαλιστικά βάρη και τις περικοπές σε χιλιάδες συντάξεις, όπως η κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και καμία αναφορά τόσο στον ορυμαγδό των πανικόβλητων ιδιωτικοποιήσεων ή στον περιβόητο δημοσιονομικό «κόφτη», που θα περιλαμβάνει ακόμη και μισθούς και συντάξεις, όταν παρατηρείται δημοσιονομικό κενό και υστέρηση εσόδων.
Αντιθέτως, παίζοντας προκλητικά με την κατάσταση απελπισίας και την κραυγή αγωνίας χιλιάδων εργαζομένων, επαγγελματιών και μεγάλων κοινωνικών ομάδων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «επιτυχίες» στη διαπραγμάτευση, τις οποίες η κυβέρνηση από… ταπεινότητα δεν διαφημίζει και δεν προβάλλει!
Κινούμενος σε μία εικονική πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για «πέρασμα στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα βγαίνει στο ξέφωτο με ηρεμία, διέξοδο και προοπτική, μία ημέρα μετά την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων κατά δικαίων και αδίκων.
ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE
Έχοντας εμφανώς έναν τόνο απογοήτευσης στην ομιλία του, καθώς η ΕΚΤ δεν ενέκρινε σήμερα, όπως ανέμενε το Μαξίμου, την απελευθέρωση της ρευστότητας προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει ακόμη και για το μείζον θέμα των υπουργικών offshore. Δεν είπε λέξη για την ουσία της υπόθεσης και δεν απάντησε στο παραμικρό σχετικά με την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την περιβόητη αρχική διάταξη που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο. Αρκέστηκε απλώς να επιτεθεί στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι το έβαλε στα πόδια κατά τη συζήτηση της νέας τροπολογίας στην Ολομέλεια.
«Γίναμε μάρτυρες μίας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από έναν συλλογικό παροξυσμό από πρωτοσέλιδα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις offshore έδειξε το στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης. Όταν φθάσαμε στο διά ταύτα άλλοι ήταν που το έβαλαν στα πόδια και ακόμη τρέχουν για να καλύψουν τις εκκρεμότητές τους» περιορίστηκε να πει.
Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας ήταν αρκετά συγκρατημένος, αν και δεν απέφυγε και πάλι τον πειρασμό, στο τέλος της ομιλίας του, να αφήσει αιχμές για εκείνους που υποτίθεται επιδίδονται σε πόλεμο κατά της κυβέρνησης. Άφησε μεν στην άκρη μεγάλο μέρος της βορβορώδους ρητορικής του περί των συστημικών μέσων και της διαπλοκής, αλλά μίλησε και πάλι για λάσπη, για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και για λαϊκιστές, που επιτίθενται στην κυβέρνηση, ζητώντας από τους υπουργούς να μην δίνουν σημασία.
«Σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να αδιαφορήσετε για τις επιθέσεις κατώ από τη ζώνη. Δεν μας αφορούν ούτε η λάσπη ούτε ο λαϊκισμός. Πρέπει να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της. Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον και μόνο στο μέλλον» τόνισε με έμφαση προς τους υπουργούς του.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι, επειδή κλείνει ένας κύκλος, το σημαντικό δεν είναι ο απολογισμός, αλλά η επόμενη μέρα και προσπάθησε να περιγράψει, μάλλον όμως έμεινε σε γενικότητες, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης από δω και στο εξής.
Ο «ΚΟΦΤΗΣ» ΧΡΕΟΥΣ
Περιγράφοντας τον «κόφτη» χρέους ως άλλη μία επιτυχία της κυβέρνησης, είπε ότι «η έλαφρυνση του χρέους είναι επιτυχία που δεν φαντάστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς διαχειριζόμαστε με σεμνότητα τις όποιες επιτυχίες πετυχαίνουμε. Θα πανηγυρίσουμε μετά την επόμενη διετία, όταν θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία […] Αν την έφερναν αυτοί (σ.σ η ΝΔ, τη συμφωνία για τον «κόφτη» χρέους) δεν θα μιλούσαν μόνο για success story, αλλά θα διοργάνωναν γιορτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο».
Στην επόμενη διετία θα φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, υπογράμμισε ακόμη. Ο κόφτης χρέους είναι σημαντική εξέλιξη και προυπόθεση για να περάσουμε σε μία νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης. Η δέσμευση προβλέπει ότι θα υπάρχει ανώτατο όριο το 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αν αυτό που πετύχαμε σήμερα το είχαν πετύχει από την αρχή της κρίσης, η χώρα θα είχε από 18-25 δισ. περισσότερα ετησίως για την πραγματική οικονομία. Διαπραγματευόμαστε και έχουμε κατακτήσεις για τις επόμενες δεκαετίες».
«Λένε πολλοί ότι αυτός ο κόφτης θα έχει πραγματική δράση μετά το 2018. Διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις για τις πολλές επόμενες δεκαετίες. Ο κόφτης χρέους θα αποφέρει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο και αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτή η εξέλιξη τελειώνει την υπόθεση Grexit» σημείωσε.
ΕΡΧΕΤΑΙ Η… ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για κλείσιμο μιας δύσκολης περιόδου, την οποία διαδέχεται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η περίοδος της «δίκαιης ανάπτυξης». Παράλληλα, επανέλαβε τις «τρεις κεντρικές προτεραιότητες: κοινωνική προστασία, αναπτυξιακή στροφή και δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών, αλλά και των ωφελημάτων». Η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο, επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πολίτες πρέπει να νιώθουν προστατευμένοι».
Αναφερόμενος στις επιτυχίες της κυβέρνησης, μίλησε και για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών: «Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, θέλησε να περάσει την αίσθηση ότι το κλίμα στην οικονομία και στη χώρα αλλάζει, με στροφή στην ανάπτυξη δια της προσέλκυσης επενδύσεων και πολιτικές πρωτοβουλίες. Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε: «Συγκροτούμε το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, με βασικό στοιχείο την σταθερή φορολογία. Το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος είναι χαρακτηριστικό. Παρόμοιο θα είναι και το μήνυμα που θα στείλει ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που πραγματοποιεί επίσκεψη».
Προανήγγειλε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου, καθώς και η δική του επίσκεψη στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, είπε: «Οι προκλήσεις και οι ευθύνες είναι μεγάλες. Οφείλουμε να διορθώσουμε παραλείψεις και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα συντονισμού ανάμεσα σε υπουργεία που κληρονομήσαμε. Θα πρέπει όμως να λυθούν με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραγωγή του κυβερνητικού έργου».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει ο τόπος για τις μεγάλες θεσμικές τομές και προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες για πολιτική συναίνεση: «Ανοίγουμε τη διαβούλευση με πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για το νέο εκλογικό νόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η πρόθεσή μου είναι να συσταθεί ομάδα εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου για την αναθεώρηση του Συντάγματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...