loading...

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις από τις 2 Αυγούστου- Το πρώτο βήμα.

Μαύρος έρχεται ο Αύγουστος για όσους εισέπραταν περισσότερα από 1300 ευρώ μηνιαίας (μικτά) από κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς ξεκινά ο επανυπολογισμός 1,2 εκατομμυρίων συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0.45%.
 
Η “σφαγή” έρχεται σε δύο φάσεις:
 
Η πρώτη φάση του επαναϋπολογισμού των συντάξεων που θα δίνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα έρθει τον Αύγουστο και αφορά κυρίως τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι 10.000-12.000 επικουρικές συντάξεις θα υποστούν μειώσεις.
 
Η δεύτερη φάση θα έρθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα θιγούν περίπου 160.000 συνταξιούχοι  του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ), ναυτικοί πράκτορες, εργαζόμενοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι και ναυτικοί.
 
Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, ο επαναϋπολογισμός θα γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (0,45%), τα δημογραφικά δεδομένα και  το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.
 
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν μια επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια, ξεπερνούν τα 1300 ευρώ μικτά, τότε η επικουρική “ψαλιδίζεται”.
 
Επίσης, το άθροισμα των κύριων και επικουρικών - αυτών που καταβλήθηκαν έως τις 12 Μαίου του 2016 - είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης της επαναϋπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...