loading...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» κέρδισαν τον διεθνή διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Άρτα και την Πρέβεζα.

Το «πράσινο φως» άναψε η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ολοκλήρωση και ανάθεση του διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Άρτας - Πρέβεζας στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια».
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας.
Στον επίμαχο διαγωνισμό κατετάγη πρώτη η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» και δεύτερη η εταιρεία «Energean Oil and Gas- Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων».
Η Energean Oil and Gas, κ.λπ. προσέφυγε στο ΣτΕ (με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία στην συνεχεία μετατράπηκε σε αίτηση αναστολής), κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού.
Κατά τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας πρώτη ήταν η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια»(378,39 μονάδες) και δεύτερη η εταιρεία Energean Oil and Gas (339,30 μονάδες), ενώ προτάθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού να υποβληθεί κοινή πρόταση των δυο επίμαχων εταιρειών, κάτι το οποίο δεν ευδοκίμησε.
Η εταιρεία Energean Oil and Gas προέβαλε ότι η αντίπαλος εταιρεία δεν έχει την απαιτούμενη τεχνική δυνατότητα για εκμετάλλευση, δεν πληροί τα τεχνικά κριτήρια, κ.λπ., όπως επίσης υποστηρίζει και ότι η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα και είναι παράνομη.
Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 107/2016 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση της Energean, επισημαίνοντας ότι οι νομικές της ενέργειες έγιναν με καθυστέρηση, ενώ έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σε προγενέστερα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η Energean ακόμη και το σχετικό υπόμνημα που έπρεπε να καταθέσει πριν τη συζήτηση της υπόθεσης, το κατέθεσε μετά τη συζήτηση.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...