loading...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΕΕΛΠΝΟ: Ζητά το κλείσιμο των κέντρων διαμονής μεταναστών για λόγους δημόσιας υγείας.

«Οι συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα κέντρα διαμονής από την άποψη της δημόσιας υγείας δεν είναι αποδεκτές», τονίζει  ο Αλ. Μπένος, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας πως «τα κέντρα αυτά δημιουργήθηκαν στη λογική ότι θα παραμείνουν εκεί πρόσφυγες για λίγες μέρες ή λίγους μήνες». 
«Τα σημερινά δεδομένα καθιστούν επιτακτικό το κλείσιμό τους και την σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό» αναφέρει ακόμη
Να σημειωθεί πως το συνεργείο του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από αυτοψία που διενήργησε από τις 4 μέχρι τις 8 Ιουλίου σε 16 κέντρα διαμονής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο σχετικής υπουργικής απόφασης για την εκτίμηση της κατάστασης δημόσιας υγείας των κέντρων διαμονής,  κατέληξε σε μια σειρά συμπερασμάτων και προτάσεων που κατατέθηκαν τόσο στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στα αρμόδια υπουργεία (Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην γνωμάτευση: «Η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση. Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων σε ενιαίους χώρους, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται «οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου»
Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται π.χ. για την δομή στο βυρσοδεψείο Καραμανλή, όπου  στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα του περιβάλλοντος χώρου εκτιμαται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων ενώ παράλληλα στην σκεπή της αποθήκης υπάρχουν ημικαταστραμένες πλάκες αμιάντου οι οποίες επιβαρύνουν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμενο αέρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την γνωμάτευση, είναι «πως όλα τα κέντρα διαμονής βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κονουπιών  (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων όσο και σε μικρότερες παρακείμενες οι οποίες είναι πολύ παραγωγικές».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ακόμη πως η συνολική εικόνα των κέντρων διαμονής από την οπτική της Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η επιλογή και χωροθέτησή τους έγινε χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...