loading...

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ζωντάνεψε το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στον Ασπρόπυργο (φωτο, βίντεο)

Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, οπότε και δημιουργήθηκε, το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Γκορυτσάς Ασπροπύργου την περασμένη Πέμπτη «ζωντάνεψε» από τους «Ακρίτες του Πόντου».
Σε μια λιτή αλλά συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση το κοινό ταξίδεψε στη μνήμη, στο χρέος απέναντι στους νεκρούς, αλλά και στο μέλλον.
Στη μουσικοθεατρική εκδήλωση, που βασίστηκε σε ιδέα του Βασίλη Καρυοφυλλίδη, η «Ιστορία του Πόντου» (στο ρόλο η Πολίνα Παπαδοπούλου) «ξυπνούσε» μία προς μία τις φιγούρες του αγάλματος, οι οποίες αναδεικνύονταν από το φωτισμό του Νίκου Πηλίδη, προκαλώντας τη συγκίνηση του κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Πάρθεν» και με το θίασο να αναφωνεί «Πόντος».
Του δρώμενου προηγήθηκε ειρηνική πορεία από το κτήριο των «Ακριτών» μέχρι την πλατεία Γκορυτσάς. Μέλη των χορευτικών τμημάτων φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας δάδες, κεριά και πανό έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Μόλις η πορεία έφτασε στο μνημείο, ξεκίνησε και το βασικό σκέλος της βραδιάς: Την εκδήλωση άνοιξε η γενική γραμματέας των «Ακριτών» Ιωάννα Παπαδοπούλου. Η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου και ο αντιπρόεδρος των «Ακριτών» Ασπροπύργου Γιάννης Σεπτούχας έκαναν ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων.Στη συνέχεια η Αγάπη Συμεωνίδου ερμήνευσε το «Ρωμαίισα καλομάνα» με τη συνοδεία του Δημήτρη Σοφιανίδη και του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη στη λύρα, αλλά και του Μπάμπη Σοϊλεμεζίδη στο νταούλι.
 Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο π. Ματθαίος, εκπρόσωπος της μητρόπολης Αττικής και Βοιωτίας των ΓΟΧ, και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.
  • Φωτογραφίες: Νίκος Αποστολόπουλος.





loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...