loading...

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα το βράδυ της Δευτέρας, που είχε ως αποτέλεσμα 22 άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο κορίτσι από την Κύπρο– να χάσουν τη ζωή τους και 59 να τραυματιστούν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά. Η ανάληψη ευθύνης που, σύμφωνα με το BBC, δεν έχει επιβεβαιωθεί, έγινε μέσω ανακοίνωσης που δημοσιοποιήθηκε από το ΙΚ σε έναν από τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σ΄ αυτήν διευκρινίζεται πως ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος» κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.
Το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, μετέδωσε από την πλευρά του πως μια «ομάδα» μαχητών πραγματοποίησε την επίθεση.
Από την πλευρά των βρετανικών αστυνομικών Αρχών, έγινε γνωστό ότι ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ότι έχει συλληφθεί ένας 23χρονος σε σχέση με την επίθεση.  Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την πεποίθηση, σύμφωνα με το BBC, ότι η αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν προτίθεται να την αποκαλύψει προς το παρόν.
Πάνοπλοι αστυνομικοί περιπολούν στο κεντρικό Μάντσεστερ, μετά το φονικό χτύπημα (φωτ.: EPA / Andy Rain)
Οι βρετανικές Αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επίθεση που φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις πρόσφατες επιθέσεις. Τρία είναι τα σημεία, σύμφωνα με το BBC, που έλκουν την προσοχή των Αρχών:  
  • Η επίθεση απαιτούσε τεχνογνωσία και ήταν δύσκολο να διεκπεραιωθεί χωρίς βοήθεια.
  • Απαιτούσε σχεδιασμό και σημαντική προετοιμασία, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες να μπορέσει η Μ15 να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη.
  • Οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις παραπάνω προδιαγραφές μιας τέτοιας επίθεσης, είναι ελάχιστοι.
Οι παλαιότερες επιθέσεις
Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε μία από τις εισόδους του Μάντσεστερ Αρένα, μιας αίθουσας χωρητικότητας 21.000 ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε δύο μήνες ακριβώς μετά  από εκείνην στο Λονδίνο που προκάλεσε πέντε θανάτους. Ένας άνδρας έπεσε πάνω στο πλήθος με το όχημά του και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό προτού σκοτωθεί, κοντά στο κοινοβούλιο. Την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο είχε επίσης αναλάβει το ΙΚ.
Η επίθεση στο Μάντσεστερ είναι η πιο φονική που σημειώνεται στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν 52 θανάτους και 700 τραυματισμούς σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2015. Η Αλ Κάιντα είχε αναλάβει τότε την ευθύνη.
Πολλοί τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση
Την ίδια ώρα Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κατάσταση σημαντικού αριθμού τραυματιών παραμένει σοβαρή. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται περισσότερα από δώδεκα παιδιά, κάτω των 16 ετών. «Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και άνθρωποι που θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας Greater Manchester Health and Social Care Partnershi.
Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...