loading...

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Στοχευμένες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS Στους 13.496 οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από AIDS στην Ελλάδα.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 νέα περιστατικά ΑIDS/HIV σε σύγκριση με τα 1.058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012

Μειώνονται οι οροθετικοί χρήστες ναρκωτικών - Ερωτηματικά από τα αυξημένα ακαθόριστα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό AIDS/HIV - Η πλειοψηφία των οροθετικών είναι ηλικίας 25-40 ετών


Σημαντική ύφεση στην επιδημία AIDS/HIV που πλήττει τους χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας καταγράφεται το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αναφέρθηκαν 230 χρήστες οροθετικοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών έναντι 506 που είχαν δηλωθεί το έτος 2012.
 
Συνολικά, το πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν 792 νέα περιστατικά ΑIDS/HIV σε σύγκριση με τα 1.058 περιστατικά που δηλώθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012. Ωστόσο, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η μείωση που παρατηρείται δεν μπορεί να οδηγήσει ακόμη με ασφάλεια σε συμπεράσματα. «Είναι σαφής η πτωτική τάση σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό των χρηστών ναρκωτικών στην Αττική όπου καταγράφηκε και η μεγάλη επιδημία της ασθένειας, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε με την ίδια βεβαιότητα για τη γενική εικόνα. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, διότι φαίνεται μικρότερη εφέτος η επίπτωση της λοιμώδους νόσου, το ότι είχαμε δηλαδή λιγότερα νέες μολύνσεις» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια της ΕΣΔΥ, κ. Τζένη Κρεμαστινού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
 
Μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αφορούν τους ομοφυλόφιλους άνδρες (258 κρούσματα έναντι 284 το περασμένο έτος) καθώς και στους ετεροφυλόφιλους (95 έναντι 115 κρούσματα το 2012). Αντίθετα, αυξήθηκαν τα δηλωθέντα ως ακαθόριστα περιστατικά της λοίμωξης AIDS/HIV καθώς από 153 τα περιστατικά ανήλθαν εφέτος στα 206.
 
Συνολικά, ο αριθμός των HIV ατόμων είναι 13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από τη νόσο (AIDS), οι  2.380 έχουν καταλήξει και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Το θετικό είναι ότι οι πάσχοντες από AIDS έχουν μειωθεί δραματικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή. Το αρνητικό είναι όμως ότι ο ιός «ενδημεί» στους νέους: Η πλειοψηφία των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων είναι ηλικίας 25-40 ετών.
 
Το έτος 2012 θεωρείται μια... μαύρη σελίδα στην εγχώρια επιδημιολογική ιστορία της λοίμωξης AIDS/HIV. Ο ιός HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα. Από το 2011 μέχρι τις 31/10/2013 έχουν δηλωθεί συνολικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1.041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.
 

Στοχευμένες δράσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η χαρτογράφηση της επιδημίας επιτρέπει στους ειδικούς να σχεδιάζουν στοχευμένες παρεμβάσεις στις νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.
 
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του AIDS είναι το «Getting to Zero» - «Μηδενίστε το». «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις, μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις» διευκρινίζει το καθ’ ύλην αρμόδιο Κέντρο, που υλοποιεί παράλληλα και μεγάλη διαδικτυακή ενημέρωση, μέσω των social media.
 
Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκινά από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 29-30/11-1/12: Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Γκάζι. 5/12: Κορυδαλλός, 6/12: Πειραιάς, 7/12 Εξάρχεια, 8/12 Πανόρμου. Ώρες 20:00 έως 02:00.
 
Επίσης, προσωπικό της Durex, σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., θα διανέμει προφυλακτικά στα Super Market Μαρινόπουλος (Άλιμο, Γέρακα, Μαρούσι) και My Market (Γλυφάδα,  Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Σοφία) και θα ενημερώνει σχετικά με ζητήματα προφύλαξης και για το Τεστ του AIDS. Η δράση θα υλοποιηθεί στις 29-30/11(Παρασκευή 12:00 μ. - 18:00 και Σάββατο 11:00 π.μ. - 17:00).

Προφυλακτικά που πρόσφερε η εταιρία Duο θα διανεμηθούν επίσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να επικοινωνηθεί μέσω της προώθησης του προϊόντος το μήνυμα της προφύλαξης στη φοιτητική νεολαία.
 
Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ ως «Επίτιμος CSR Συνεργάτης της Basket League ΟΠΑΠ» θα δίνει δυναμικό «παρών» σε όλες τις αγωνιστικές του Ελληνικού Συνδέσμου Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει stand του Κέντρου, όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και gadget, ενώ θα ακούγονται ηχητικά μηνύματα για το AIDS και θα προβάλλονται  ενημερωτικά μηνύματα.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...