loading...

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο Κάμερον κλείνει την πόρτα στους μετανάστες: «Η μετακίνηση στην ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ελεύθερη»

Για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη μιλά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επισημαίνει πως η κατάσταση δυσχεραίνει κυρίως όσον αφορά το θέμα της ανεργίας και επισημαίνει πως η ελεύθερη μετανάστευση μέσα στην ΕΕ δεν πρέπει να είναι «και τόσο ελεύθερη».
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Κάμερον με αφορμή το γεγονός πως από την 1η Ιανουαρίου οι κάτοικοι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της ΕΕ, εκφράζει τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του και τονίζει πως «τα πράγματα πάνε λάθος. Από το 2004, είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης μετανάστευσης στην Ευρώπη εν καιρώ ειρήνης. Στην περίπτωση της Βρετανίας, 1 εκατ. πολίτες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ζουν εδώ»
«Είναι η στιγμή για μια νέα συμφωνία που να αναγνωρίζει ότι η ελεύθερη μετακίνηση είναι κεντρική αρχή της ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να γίνεται εντελώς απεριόριστα», γράφει ο Κάμερον.
Στη συνέχεια, επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής χωρών στην ΕΕ, καθώς τονίζει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες λόγω των μεταναστευτικών κυμάτων: «Η ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ προκειμένου να γνωρίσουν την ειρήνη και την ανάπτυξη, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αρετές της ΕΕ. Ωστόσο θα περάσουν αρκετά χρόνια, ίσως μια δεκαετία πριν ενταχθεί άλλη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει με την ίδια βάση που γινόταν στο παρελθόν. Πρέπει να εκπονήσουμε νέες συμφωνίες, οι οποίες θα επιβραδύνουν την πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της κάθε χώρας, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλα μεταναστευτικά κύματα».
Σύμφωνα με τον Αγγλο πρωθυπουργό, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, με τον ίδιο να αναφέρει ενδεικτικά: «Ενας τρόπος θα ήταν να απαιτείται για μια νέα χώρα- μέλος, να φτάσει ένα συγκεκριμένο εισόδημα, ή οικονομική ανάπτυξη κατά κεφαλήν, πριν της επιτραπεί η πλήρης ελεύθερη μετακίνηση. Τα μέλη κράτη ξεχωριστά, θα είναι ελεύθερα να επιβάλλουν ένα ανώτατο όριο εάν η εισροή τους από την ΕΕ αγγίξει έναν συγκεκριμένο αριθμό σε έναν χρόνο».
Κλείνοντας, ο Κάμερον επισημαίνει πως «η ΕΕ πρέπει να αλλάξει εάν θέλει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Προσβλέπω στο να δουλέψω με άλλες χώρες οι οποίες θέλουν μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εκφράσουμε την επιλογή για το μέλλον μας στην Ευρώπη σε ένα δημοψήφισμα. Αν είμαι πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές, θα ακουστεί ο λόγος των Βρετανών».
loading...

1 σχόλιο :

  1. ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΣΙΚΩΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

loading...