loading...

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Η Κύπρος "ανοίγει" την αεροπορική βάση της Πάφου στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη

Η Κυπριακή κυβέρνηση έδωσε άδεια στη ρωσική Αεροπορία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Πρόκειται για μία απόφαση στρατηγικής σημασίας, η οποία σαφώς συνδέεται με τα γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά συμφέροντα της Λευκωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η απόφαση ικανοποίησης του Ρωσικού αιτήματος για χρήση της αεροπορικής βάσης ελήφθη από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που έγινε υπό την Προεδρία του Ν. Αναστασιάδη και μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας Φ. Φωτίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης».
Σε πρώτη φάση θα αφορά στη στάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας με μικρή χρήση αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με πηγές από τη Κύπρο, πρόκειται για το πρώτο βήμα ανοίγματος του αεροδιαδρόμου της βάσης της Πάφου και σε Ρωσικά μαχητικά.
Ήδη, με την απόφαση που έχει ληφθεί θα μπορούν να προσγειώνονται στην Κύπρο κατασκοπευτικά αεροσκάφη, αφού αυτά δεν εξαιρούνται από την κατηγορία των μεταγωγικών.
Σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Άμυνας Φ. Φωτίου είχε δηλώσει πώς «θα λάβουμε μία απόφαση αναφορικά με τη βάση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου». Και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η εισήγηση του, την οποία ενέκρινε και ο Κύπριος Πρόεδρος.  
Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κύπρο, τη χρήση της αεροπορικής βάσης. Κάτι που κατέστησαν σαφές στον Ν. Αναστασιάδη για τη στρατιωτική στήριξη του νησιού σε μία περίοδο αναταραχής στην περιοχή, κυρίως από την Τουρκία, που απειλεί ακόμη και με πόλεμο στην περίπτωση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.
Με την παρουσία ρωσικών αεροσκαφών, ακόμη και μεταγωγικών πόσο μάλλον μαχητικών στην Κύπρο, η Τουρκία θα σκεφθεί να κάνει παραβιάσεις, ενώ με ασκήσεις στην περιοχή με συμμετοχή ρωσικών πλοίων και αεροσκαφών θα «αναχαιτισθούν» σημαντικά τα σχέδια της Τουρκίας.
Παρά τις αρχικές σκέψεις που είχαν να κάνουν κυρίως με την αντίδραση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, η Λευκωσία αποφάσισε τελικώς να δώσει το «πράσινο φως» και να επιτρέψει την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών στο έδαφος της, από τη στιγμή που παρόμοια άδεια έχει δοθεί και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη, αμφότερα ευνοϊκή, αφού αφενός συμφέρει την Κύπρο να έχει στο πλευρό της το Ρωσικό «γίγαντα» και αφετέρου τη Μόσχα να έχει πρόσβαση σε μία βάση στην «καρδιά» της ανατολικής Μεσογείου.
Έχει προηγηθεί η χορήγηση άδειας ελλιμενισμού σε ρωσικά πλοία. Μάλιστα την περίοδο αυτή βρίσκεται δεμένο στη Λεμεσό το υπερ-καταδρομικό Μέγας Πέτρος.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πώς η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» είχε φτιαχτεί με αποκλειστικό σκοπό τη φιλοξενία αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Αυτό όμως ποτέ δεν έγινε και μετά το φιάσκο με τους S-300, που αντί για την Κύπρο μεταφέρθηκαν τελικώς στην Κρήτη, η υποχωριτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του Δόγματος του Ειναίου Αμυντικού Χώρου και το ξεσάλωμα των Τούρκων.
Η ελληνική κυβέρνηση, επι Σημίτη, κατήργησε ακόμη και την κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας και Κύπρου.

defencenet.gr 
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...