loading...

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανικό Συμβούλιο Ηθικής: Η αιμομιξία μεταξύ αδελφών δεν πρέπει να είναι παράνομη.

Αποποινικοποίηση της αιμομιξίας προτείνει το Συμβούλιο Ηθικής στη Γερμανία.Την αποποινικοποίηση της αιμομιξίας προτείνει το Συμβούλιο Ηθικής της Γερμανίας με το σκεπτικό ότι το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε αδέλφια διαφορετικού φύλου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το γερμανικό Συμβούλιο Ηθικής αποφάνθηκε ότι οι αιμομεικτικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενήλικων αδελφών πρέπει να αποποινικοποιηθούν, σύσταση την οποία η κυβέρνηση Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει.
Το συμβούλιο έκρινε ότι η ποινικοποίηση δεν είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνεχίσουν οι αιμομικτικές σχέσεις να αποτελούν ισχυρό ταμπού.
Η υπόθεση έφθασε στο Συμβούλιο Ηθικής μετά τις πολυετείς προσπάθειες του Πάτρικ Στίμπιγκ, ο οποίος μεγάλωσε με θετούς γονείς. Στα 24 του γνώρισε μία κοπέλα που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ετεροθαλής αδελφή του. Το ζευγάρι έκανε τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο παρουσιάζουν κάποια μορφή αναπηρίας. Ο Πάτρικ Στίμπιγκ φυλακίστηκε το 2008, ενώ οι προσφυγές του σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέβησαν άκαρπες.
«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η αιμομιξία μεταξύ αδελφών φαίνεται ότι είναι πολύ σπάνια στις δυτικές κοινωνίες, αλλά αυτοί τους οποίους αφορά περιγράφουν ότι η κατάστασή τους είναι πολύ δύσκολη, υπό το φως των ποινικών ευθυνών. Θεωρούν ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες τους έχουν παραβιαστεί και υποχρεώνονται να κρύβονται ή να αρνούνται την αγάπη τους. Εχουμε περιπτώσεις ετεροθαλών αδελφών που δεν μεγάλωσαν μαζί και γνωρίστηκαν ως ενήλικοι», ανέφερε το Συμβούλιο Ηθικής. «Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου θεωρεί ότι δεν είναι αρμόζον για την ποινική δικαιοσύνη να διατηρεί ένα κοινωνικό ταμπού».
«Στην περίπτωση συναινετικών αιμομικτικών σχέσεων ανάμεσα σε ενήλικα αδέλφια, ούτε ο φόβος αρνητικών συνεπειών για την οικογένεια ούτε η πιθανότητα γέννησης παιδιών από μια τέτοια σχέση δεν δικαιολογεί μια ποινική απαγόρευση. Το θεμελιώδες δικαίωμα των ενήλικων αδελφών στη σεξουαλική αυτοδιάθεση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την αφηρημένη προστασία της οικογένειας».
Το συμβούλιο υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο γέννησης παιδιών με προβλήματα δεν έχει οδηγήσει σε απαγόρευση των σχέσεων μεταξύ άλλων κατηγοριών ατόμων.
Η απόφαση εκδόθηκε με 14 ψήφους υπέρ, εννέα κατά και δύο αποχές. Η μειοψηφία υποστήριξε ότι η αποποινικοποίηση θα αποδυναμώσει τις «ηθικά σημαντικές» οικογενειακές αξίες που βοηθούν στην ατομική ανάπτυξη. «Το να καταργηθούν οι ποινές για αιμομικτικές πράξεις στους κόλπους της οικογένειας θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη των παιδιών», δήλωσε η εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ, Ελίζαμπετ Βινκελμάγερ-Μπέκερ.
Οι Χριστιανοδημοκράτες τα τελευταία χρόνια έχουν μετακινηθεί προς το κέντρο, εγκαταλείποντας την εικόνα του κόμματος που αναγνωρίζει μόνο την παραδοσιακή, πατριαρχική οικογένεια. Εχουν, παραδείγματος χάρη, αποδεχθεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, προσαρμοζόμενοι στην εξέλιξη της γερμανικής κοινωνίας, αλλά το θέμα της αιμομιξίας, έστω και αν δεν αφορά άσκηση βίας ή πατρικό καταναγκασμό αλλά συναινούντα ενήλικα αδέλφια, παραμένει εκτός συζήτησης.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αιμομιξία είναι ποινικά κολάσιμη, με εξαίρεση τη Γαλλία, η οποία κατάργησε τη σχετική νομοθεσία από την εποχή του Ναπολέοντα. Στην Ελβετία, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο αποποινικοποίησης το 2010, είχαν καταγραφεί μόλις τρία περιστατικά σε διάστημα τριακονταετίας. «Και οι φόνοι είναι πολύ σπάνιοι στην Ελβετία, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να τους αποποινικοποιήσει», είχε δηλώσει τότε εκπρόσωπος του προτεσταντικού Λαϊκού Κόμματος, αντιδρώντας έντονα στην προτεινόμενη νομοθεσία.
Πηγή:http://news247.gr/
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...