loading...

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Αρμαγεδώνας στην ελληνική κτηνοτροφία… Χαριστική βολή στη φέτα!

Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη κατέθεσαν είκοσι βουλευτές της Νέας.
Αρμαγεδώνα στην Eλληνική κτηνοτροφία και χαριστική βολή στη φέτα εγκυμονεί η εμπορική συμφωνία που προωθείτα ιμεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι τώρα, δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική πρόνοια, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ. Έτσι είναι άμεσος ο κίνδυνος όχι μόνο να χαθεί το βασικό πλεονέκτημα της φέτας αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή αμερικάνικων λευκών τυριών.

Ως γνωστόν, η ΕΕ βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την επίτευξη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP).
Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ, θα πλήξουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και κεκτημένες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ανάμεσα στις αμερικανικές αξιώσεις περίοπτη θέση κατέχει η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Μεταξύ των προϊόντων που απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό είναι η ελληνική φέτα.
Δυστυχώς, στις ΗΠΑ, όπως και στον Καναδά, πωλούνται ελεύθερα τυριά, τα οποία παρασκευάζονται εκεί από αγελαδινό γάλα, και φέρουν αυθαίρετα την ονομασία “φέτα”».
Το αποτέλεσμα θα είναι, αυτά τα τυριά να εισάγονται σε όλη την Ευρώπη ως “φέτα”. ‘
Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom, έχει ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή “αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα”!
Κάτι τέτοιο είναι εύλογο ότι θα επέφερε έναν πραγματικό «Αρμαγεδδώνα» στην ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφοι, ενώ οι εξαγωγές τυριών αφορούν τη φέτα σε ποσοστό πάνω από 70% και η αξία τους ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις χώρες εξαγωγής.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι την ονομασία “φέτα” σφετερίζονται εταιρείες και εντός της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση της δανέζικης “φέτας”, που δυστυχώς φθάνει να πωλείται ακόμη και στην Ελλάδα.
Σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνο Σκουρλέτη κατέθεσαν είκοσι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, Άρτας Γιώργος Στύλιος και Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας.
Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, «εάν δεν υπάρξει ταχεία και συντονισμένη αντίδραση, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που πλήττονται από την επαπειλούμενη κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης- το “έγκλημα” μπορεί να συντελεστεί οποιαδήποτε στιγμή».
epiruspost.gr

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...