loading...

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΔΕΙΤΕ πόσο μειώνεται από αύριο ο μισθός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Νέα παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης.
Η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ορίου, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και συνεπώς μικρότερες αποδοχές για τους έχοντες χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.
Οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27 Μαΐου 2016, και όχι αναδρομικά. Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.
Δηλαδή για όσους υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, αυτή θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017. Αντίστοιχα, όσοι έχουν όφελος από τις νέες κλίμακες, θα το δουν με την εκκαθάριση της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016. Με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ - 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Ειδικότερα: Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ, θα «χάσουν» έως και 19,5 ευρώ τον μήνα. Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να μειώνονται και, αντιστοίχως, τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1-2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 3.000 και μέχρι 3.600 ευρώ περίπου, θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μειώσεις έως και 48,71 ευρώ στον μισθό τους.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 -2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως και 22,75 ευρώ. Ιδιωτικοί υπάλληλοι με 3 ή περισσότερα παιδιά και αποδοχές μέχρι 850 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με 3 ή περισσότερα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία μεταβολή στα καθαρά ποσά αποδοχών τους.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...