loading...

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Νόμος στη Μαλαισία επιτρέπει τον γάμο μεταξύ παιδιών.

Ψηφίστηκε νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών

Μαλαισιανός βουλευτής δήλωσε ότι τα κορίτσια στην ηλικία των εννέα ετών είναι «σωματικά και πνευματικά» έτοιμα για γάμο, την ώρα που η κυρίως μουσουλμανική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας πέρασε νομοθεσία για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών χωρίς όμως να ποινικοποιεί τον γάμο μεταξύ τους.
Ο Σαμπουντίν Γιαχαγιά, μέλος του συνασπισμού Barisan Nasional, έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας σε πρόταση βουλευτή της αντιπολίτευσης να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για τα Σεξουαλικά Εγκλήματα σε Βάρος Παιδιών προκειμένου να περιληφθεί η απαγόρευση γάμου μεταξύ παιδιών.
Η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.
«Φθάνουν στην εφηβεία στην ηλικία των 12. Και σε αυτή τη φάση, το σώμα τους ήδη μοιάζει σαν να είναι 18 ετών. Άρα σωματικά και πνευματικά, δεν υπάρχει εμπόδιο για να παντρευτεί ένα κορίτσι», δήλωσε ο Σαμπουντίν κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου. Παράλληλα, δήλωσε ότι «δεν είναι κακό» το θύμα ενός βιασμού να παντρευτεί τον βιαστή της καθώς τότε δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «ζοφερό μέλλον».
Τα σχόλια του Σαμπουντίν προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να ζητούν την αποπομπή του.
Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σαμπουντίν δήλωσε ότι τα σχόλιά του αναπαράχθηκαν αποσπασματικά και ότι ο γάμος «δεν είναι η πίσω πόρτα για τη νομιμοποίηση του βιασμού». Δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ παιδιών καθώς αντίκειται στις προβλέψεις του νόμου της σαρία.
Βάσει του αστικού δικαίου και του ισλαμικού νόμου, τα κορίτσια και τα αγόρια κάτω των 18 ετών μπορούν να παντρευτούν. Το αστικό δίκαιο ορίζει την κατώτερη ηλικία γάμου στα 18, αλλά όσοι είναι άνω των 16 μπορούν να παντρευτούν με την άδεια του επικεφαλής υπουργού του κρατιδίου τους. Βάσει του ισλαμικού νόμου, τα παιδιά κάτω των 16 ετών μπορούν να παντρευτούν εάν το επιτρέψει το δικαστήριο της σαρία.
Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δεν περιλαμβάνει αναφορά στον γάμο μεταξύ παιδιών.
Ποινικοποιεί την αποπλάνηση των παιδιών ως προοίμιο σεξουαλικής κακοποίησης και καθορίζει τις ποινές για την παραγωγή και κατοχή πορνογραφικού υλικού με τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 18 ετών. Στο πλαίσιο του νέου νόμου θα συσταθεί ειδικό δικαστήριο προκειμένου να ασχολείται με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών πιο γρήγορα.
Η ανώτατη ποινή είναι κάθειρξη έως 30 έτη και έξι βουρδουλιές για την παραγωγή, κατοχή και διανομή πορνογραφικού υλικού με παιδιά.
Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ δέκα μήνες αφού ο Βρετανός παιδόφιλος Ρίτσαρντ Χακλ κρίθηκε ένοχος για την κακοποίηση έως 200 μωρών και παιδιών, κυρίως στη Μαλαισία.
«Ο νόμος είναι τώρα πολύ πιο αυστηρός… αλλά δεν είναι αρκετό», δήλωσε στο Reuters η Τέο Νιε Τσινγκ, η βουλευτής της αντιπολίτευσης που πρότεινε την απαγόρευση των γάμων μεταξύ παιδιών. Δήλωσε ότι οι παραβάτες μπορούν να εκμεταλλευθούν την απουσία απαγόρευσης των γάμων μεταξύ παιδιών για να γλιτώσουν τη δίωξή τους για εγκλήματα καθώς ο συζυγικός βιασμός δεν αποτελεί έγκλημα στη Μαλαισία. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις βιαστών που έχουν παντρευτεί τα θύματά τους, περιλαμβανομένων και κοριτσιών κάτω των 18 ετών, για να αποφύγουν τη δίωξή τους.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...