loading...

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά.

Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Όπως αναφέρει ο μεγαλύτερος Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας στις Η.Π.Α. που τελεί υπό την Αιγίδα του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), από το 1998 έχουν χάσει τη ζωή τους 701 παιδιά από θερμοπληξία, έχοντας μείνει ή παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο. Μπορεί από μία πρώτη ματιά ο αριθμός να μην είναι τρομακτικός, όμως με μια δεύτερη σκέψη είναι, καθώς πρόκειται για θανάτους πολύ μικρών παιδιών που οφείλονται καθαρά σε ακούσια, μεν, αμέλεια δε, των γονέων ή κηδεμόνων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο η NHTSA δημοσίευσε κάποια tips με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το οποίο μπορεί να μην έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως δεν παύει να χρίζει αντιμετώπισης και, ει δυνατόν, εκμηδένισης. Σε αυτά τα tips εντάσσονται πιο απλά όπως ένας έλεγχος ρουτίνας στα πίσω καθίσματα πριν την απομάκρυνση από το αυτοκίνητο, έως πιο περίπλοκα όπως η διατήρηση των κλειδιών του αυτοκινήτου σε σημεία που τα παιδιά δε μπορούν να φτάσουν ή δε γνωρίζουν καν, αφού 3 στους 10 θανάτους συμβαίνει όταν παιδία έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο αυτοκίνητο χωρίς να το αντιληφθεί ο γονέας.
Η NHTSA πραγματοποιεί στις Η.Π.Α. εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το θέμα, καθώς είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, κουρασμένοι ή αφηρημένοι γονείς να αφήσουμε ένα μικρό παιδί κλειδωμένο για αρκετή ώρα σε ένα αυτοκίνητο, με ολέθριες συνέπειες. Η συγκεκριμένη εκστρατεία δείχνει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κομμάτι της Οδικής Ασφάλειας ένας τόσο οργανωμένος θεσμός, που προσπαθεί να μην αφήσει τίποτα στην τύχη, ακόμη και από εκ πρώτης όψεως αυτό φαντάζει υπερβολικό.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...