loading...

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

25 μαθήματα ζωής που πρέπει να έχεις πάρει μέχρι τα 25 σου.

Μην σκοτίζεσαι για τους πάντες. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να προσπαθείς να μοιράζεσαι την ευτυχία σου με τους ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για σένα.

Ίσως να βρίσκεσαι στον δρόμο για τα 25. Ίσως να είσαι ήδη στα 30. Το σίγουρο είναι ένα: τα παρακάτω μαθήματα ζωής, θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία. Δεν είναι πυρηνική φυσική, ούτε αμπελοφιλοσοφίες. Είναι μια μικρή υπενθύμιση για το πως να αντιμετωπίσεις τη ζωή με τον πιο ώριμο τρόπο.

1. Να νιώθεις ευτυχισμένος
Ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να αισθάνεται δυστυχισμένος επειδή φανταζόταν τη ζωή του διαφορετικά. Η αλήθεια είναι, όμως, πως εμείς οι ίδιοι είμαστε ο καταλυτικός παράγοντας για την ευτυχία μας. Δεν χρειάζεσαι συγκεκριμένα πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος. Πρέπει απλώς να είσαι σε θέση να εκτιμάς και να απολαμβάνεις όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου. Και δεν το λέμε εμείς. Ο Κομφούκιος το έλεγε.

2. Ακολούθησε τα όνειρα σου
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πετύχεις. Μπορεί να περάσεις από πολλά σκαμπανεβάσματα, οικονομικά και ψυχολογικά, αλλά οι καρποί των κόπων σου θα είναι γευστικότατοι. Εν ολίγοις,: όταν αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνεις καλός σε αυτό και να μην νιώσεις ευτυχία.

3. Προστάτεψε αυτά τα όνειρα
Μην αφήνεις κανένα να σε ρίχνει και μην πιστέψεις ποτέ ότι δεν δικαιούσαι ένα από τα όνειρα αυτά. Προστάτεψε τα από τον κόσμο που θέλει να σε κάνει να σκεφτείς πεσιμιστικά. Και μη σταματάς ποτέ να αγωνίζεσαι γι’ αυτά.

4. Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους
Όταν συνειδητοποιήσεις πως είναι αδύνατο να έχεις τον καθένα τριγύρω σου ευτυχισμένο, η ζωή σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Μην σκοτίζεσαι για τους πάντες. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να προσπαθείς να μοιράζεσαι την ευτυχία σου με τους ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για σένα. Τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν ολοκληρωτικά τις επιλογές σου και ξέρουν να τις σέβονται.

5. Η υγεία σου είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεσαι
Αν δεν είσαι υγιής, δεν θα μπορείς ούτε να χαρείς τους καρπούς των κόπων σου, ούτε θα είσαι και σε θέση να βοηθήσεις οποιονδήποτε άλλο. Χαλάρωσε λοιπόν. Σκέψου τον εαυτό σου και κράτα την ψυχολογία σου σε όσο το δυνατόν καλύτερα επίπεδα. Το οφείλεις στον εαυτό σου.

6. Μην εγκαταλείπεις την άσκηση
Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι αρχαίοι και δεν είχαν καθόλου άδικο. Η γυμναστική δε θα σε βοηθήσει μόνο να «χτίσεις σώμα». Σε βοηθάει στη συγκέντρωση και στην επίτευξη των στόχων σου. Η σωματική άσκηση δρα άκρως ευεργετικά στην πνευματική σου κατάσταση. Βρες λοιπόν λόγους για να ξεκολλήσεις από τον καναπέ.

7. Δώσε σημασία στην εξωτερική σου εμφάνιση
Οι περισσότεροι ίσως σε πουν ψωνάρα. Αλλά πότε σε ένοιαξε η άποψη της πλειοψηφίας; Με το να προσέχεις την εξωτερική σου εμφάνιση, τιμάς τόσο τον εαυτό σου όσο και τους υπόλοιπους τριγύρω σου. Από την γυναίκα που συνοδεύεις μέχρι το αφεντικό σου στη δουλειά. Ένας άντρας που προσέχει το στυλ και τον εαυτό του, ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και όρεξη να κατακτήσει στόχους. Και αυτό, είναι κάτι που χρειάζεσαι σε όλη σου τη ζωή.

8. Μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά
Υπάρχουν τα πράγματα που χρειάζονται την προσοχή σου και εκείνα που απλώς πρέπει να τα προσπεράσεις. Από μια ανούσια σχέση μέχρι ένα φίλο που αποδείχτηκε σκάρτος. Θρηνούμε για όσα χάσαμε από δικά μας λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος, είναι να στεναχωριέσαι για τα λάθη που κάνουν οι άλλοι. Κάποιες φορές, απλά πρέπει να ρίχνεις «μαύρη πέτρα» πίσω σου.

9. Η αυτοπεποίθηση είναι τα πάντα
Και επηρεάζει τα πάντα. Από τις σχέσεις σου με τις γυναίκες, μέχρι εκείνες με τη δουλειά σου και τους φίλους σου. Όλοι οι άνθρωποι προτιμούν να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους γεμάτους αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με πάρα πολλές έρευνες, οι άντρες που είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση είναι συνάμα και οι πιο γοητευτικοί. Ψάξου λοιπόν. Δώσε βάση στα ταλέντα σου και ανάπτυξε τα. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από έναν άντρα που ξέρει πως να «παίζει» τα δυνατά του σημεία.

10. Μην είσαι το «καλό παιδί». Αλλά μην είσαι και μ@λάκας
Η πικρή αλήθεια είναι πως, στην πραγματικότητα, κανείς δεν συμπαθεί ούτε τους μεν ούτε τους δε. Προσπάθησε λοιπόν, απλά, να είσαι τζέντλεμαν. Η ευγένεια είναι πανίσχυρο όπλο αλλά χρειάζεται προσοχή. Το ότι είσαι ευγενικός, δεν σημαίνει ότι θα ανεχτείς από οποιονδήποτε να σε ποδοπατήσει.

11. Η αποτυχία δεν είναι κακό πράγμα
Προσπάθησε να την αντιμετωπίσεις σαν μια χαμένη παρτίδα σκάκι. Το ότι έχασες, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξαναδώσεις μια μάχη. Ούτε πως δεν έχεις μάθει από αυτή. Η αποτυχία, είναι ένα από τα κύρια συστατικά της επόμενης μεγάλης επιτυχίας σου. Αντί να γεννήσεις μίσος, αποδέξου τη και μάθε από αυτή όσο άδικη και σκληρή μπορεί να γίνει. Όποιος έμαθε από τις αποτυχίες του, βγήκε 10 φορές πιο πετυχημένος.

12. Ταξίδευε όσο πιο συχνά μπορείς
Τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες, ανοίγουν το μυαλό και διαμορφώνουν χαρακτήρες. Οι δυσκολίες που ενδεχομένως θα κληθείς να αντιμετωπίσεις ταξιδεύοντας και οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στο δρόμο σου θα αφήσουν κάτι στο χαρακτήρα σου. Σε μικρό ή και μεγάλο ποσοστό. Κανείς δεν έχασε ποτέ από ένα ταξίδι. Ή μάλλον, ακόμη και όταν έχασε, δεν επέστρεψε «φτωχός».

13. Να παίρνεις ρίσκα
Μη διστάζεις ποτέ να κάνεις ένα μεγάλο βήμα. Ένα ρίσκο δεν έχει πάντα ευχάριστη κατάληξη. Η μεγαλύτερη όμως σοφία, είναι να γνωρίζεις πότε αξίζει να πάρεις το ρίσκο και να έχεις τη διορατικότητα να δεις πέντε κινήσεις πιο μπροστά. Θα είναι αξιοποιήσιμοι οι καρποί της επιτυχίας; Πόσο θα κοστίσει μια ενδεχόμενη καταστροφή; Η πρόκληση είναι για λίγους, αλλά η τύχη -και η σύνεση- ευνοούν τους τολμηρούς.

14. Το να είσαι επιχειρηματίας δεν είναι επάγγελμα
Και είναι λάθος να το αντιμετωπίζεις έτσι. Ο κόσμος των επιχειρήσεων -των δικών σου επιχειρήσεων – είναι πολύ διαφορετικός: δεν έχει ωράριο, δεν υπάρχει ανώτερος για να του ρίξεις την ευθύνη και δεν είναι για όλους. Ο J. P. Morgan, έχει αποκαλέσει τη ενασχόληση με τις επιχειρήσεις ως «κάλεσμα». Λίγοι θα το ακούσουν, ακόμη πιο λίγοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν. Εκεί όμως, μέσα στα «λίγα», κρύβεται συνάμα και το μεγαλείο της επιτυχίας. Για όσους έχουν τα κότσια, τις ιδέες, το «στομάχι» και φυσικά λίγες καλές συμβουλές.

15. Το Internet είναι το όπλο σου
Τουλάχιστον για τους καριερίστες. Είναι ανώριμο, στη σημερινή εποχή, να αντιμετωπίζεις τα social media και τον κόσμο του διαδικτύου με μετριοπάθεια και απέχθεια. Για κάποιους, ίσως πράγματι να είναι χάσιμο χρόνο. Για τον διορατικό και επαγγελματία, είναι εργαλείο δουλειάς που βοηθάει στο δρόμο για την επιτυχία.16. Η πώληση είναι το «Α» και το «Ω»
Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με το αν θα ασχοληθείς με τις πωλήσεις. Όταν γνωρίζεις την αντικειμενική αξία κάποιων πραγμάτων – από υπηρεσίες μέχρι ανθρώπινες σχέσεις – ο χάρτης τριγύρω σου αλλάζει. Είσαι σαν τον lead player σε μια παρτίδα Monopoly. Μπορείς και κινείς τα πράγματα με τον δικό σου γνώμονα, κατά δική σου βούληση και κυρίως υπέρ των συμφερόντων σου. Πρόσεξε μόνο: πρέπει να είσαι σε θέση να γνωρίζεις και τη δική σου αντικειμενική αξία.
17. Ο κόσμος δεν σου χρωστάει τίποτα
Το «δώσε και θα λάβεις» ακούγεται ονειρικό, αλλά σπάνια είναι ρεαλιστικό. Κανείς δεν σου χρωστάει τίποτα ούτε και έχει τη διάθεση – τις περισσότερες φορές – να σου ανταποδώσει. Ό,τι κάνεις, το κάνεις για σένα. Επειδή αντικατοπτρίζει την ιδεολογία σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι. Και αυτό, δεν έχει πάντα ευχάριστες εξελίξεις. Πρέπει ωστόσο να θυμάσαι ότι δεν έχεις να περιμένεις τίποτα. Ότι μένει, πρέπει να διαπραγματευθεί για να κερδηθεί.
18. Να βγαίνεις πολλά ραντεβού
Ένα ραντεβού αφήνει πάντα κάτι. Και δεν είναι ανάγκη να το θεωρείς πετυχημένο μόνο όταν καταλήγει στο «πονηρό». Η επαφή αφήνει πράγματα, εμπειρίες, συζητήσεις και μεγαλύτερη σοφία για τους ανθρώπους. Ένας άντρας που έρχεται συχνά σε επαφή με κόσμο, πολλώ δε μάλλον με το αντίθετο φύλο, αποκτά μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων.
19. Μη χάνεις τον χρόνο σου
Κυριολεκτικά. Όπως λέει και το ρητό, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Όταν ο χρόνος περνά, περνά για πάντα. Μην αναλώνεσαι, λοιπόν, σε καταστάσεις και ανθρώπους που έχουν αρνητική επιρροή στη ζωή σου. Αυτοί οι δεσμοί είναι Γόρδιοι και κόβονται μαχαίρι χωρίς δεύτερη σκέψη.
20. Η οικογένεια και οι φίλοι είναι δώρα ανεκτίμητα
Όταν όλος ο κόσμος θα καταρρέει, το μοναδικό μέρος που θα σε γλιτώσει από τη Βαβέλ της ζωής σου, είναι το σπίτι σου. Ένα σπίτι με ανθρώπους που καταλαβαίνουν πράγματα για σένα προτού χρειαστείς να ανοίξεις το στόμα σου. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιείς πως η φιλία είναι ένα δύσκολο θέμα που περνάει καθημερινά από δοκιμασίες. Όσοι «προκριθούν», αξίζουν την άνευ όρων αφοσίωση και αγάπη σου.
21. Ξέφυγε από την βολή σου
Ακούγεται γενικό αλλά είναι τόσο συγκεκριμένο… Ίσως η ζωή στα έχει φέρει έτσι που δεν θα χρειαστεί να έχεις ποτέ το φόβο της ανεργίας. Ή τον φόβο της φτώχειας. Επιβάλλεται, όμως, να ενεργείς και να πράττεις καθημερινά, σα να μην υπάρχει αύριο. Να ενεργείς και να σκέφτεσαι, ακριβώς όπως θα έκανες αν ήσουν ολομόναχος στη ζωή και κανείς δεν προφύλασσε τα νώτα σου. Είναι σκληρό, κουραστικό και ψυχοφθόρο. Όμως ο άντρας που έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και κερδίζει, είναι θαρραλέος μέχρι την τελευταία πνοή του.
22. Η υπομονή είναι η μεγαλύτερη αρετή
Ο ανθρώπινος εγωισμός χαρακτηριζόταν από τους φιλοσόφους ως μια από τις μεγαλύτερες μαλθακότητες. Θέλουμε από τη φύση μας τα πάντα και τα θέλουμε τώρα. Την τέλεια δουλειά, τα πολλά λεφτά, την ιδανική γυναίκα, την ιδανική ζωή. Όλα όμως έρχονται στην ώρα τους. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι κινήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά ή πιο μακριά από το στόχο μας. Η υπομονή και η σκληρή δουλειά ανταμείβονται με πραγματική ευτυχία που ξεφεύγει από το καλούπι της υλικής ανταμοιβής. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι μια πραγματικότητα που λίγοι έχουν την ευλογία να βιώσουν.
23. Μη σταματάς να πιέζεις τον εαυτό σου
Η επανάπαυση, είναι η πρακτική του ανόητου. Δεν υπάρχει τέλμα στις προκλήσεις που μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος. Αρκεί να το πιστέψει. Να είσαι αρκετά πεισματάρης ώστε να μην τα παρατάς και ακόμη πιο περίεργος για να μαθαίνεις.
24. Η ευτυχία των άλλων δεν είναι η λύση
Κοινώς, μην ψάχνεις για σωσίβια. Για να βρεις την πραγματική ευτυχία, πρέπει να προκαλέσεις την δική σου ζωή, όχι των άλλων. Ένας άνθρωπος που είναι δέσμιος της ευτυχίας των άλλων, δεν είναι ποτέ ευτυχισμένος. Είναι μια σκιά με ημερομηνία λήξης. Πρέπει να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο και να μην διστάσεις λεπτό να το κυνηγήσεις.
25. …και η ζωή συνεχίζεται
Είναι η μεγαλύτερη αλήθεια του σύμπαντος. Ακόμη και όταν όλα έρθουν ανάποδα, όταν όλοι σε απογοητεύσουν, όταν πέσεις έξω στους υπολογισμούς, όταν κάνεις λάθη το ένα πίσω από το άλλο. Η αλήθεια είναι μια. Πώς πάντα υπάρχει επόμενη μέρα. Με ήλιο ή και με βροχή. Αλλά, τουλάχιστον, είναι ακόμη μια ευκαιρία για να κάνεις τη διαφορά. Μια συμπαντική και ανεξήγητη εξίσωση ζωής, όπου Κάποιος ή Κάτι, σου δίνει το προνόμιο να συνεχίσεις. Να μη σταματάς. Να επιμένεις και να μην το βάζεις κάτω. Το μεγαλύτερο δώρο δεν είναι ότι απλά «ζεις». Είναι ότι έχεις την επιλογή να επιλέξεις και να προσπαθήσεις. Ξανά και ξανά και ξανά.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...