loading...

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

«Ζήτω η Ελλάς» φώναζε ο Καναδός πρωθυπουργός κρατώντας την ελληνική σημαία (pics&vid)

Πηγή: ekirikas.com
«Ζήτω η Ελλάς», «Ζήτω ο Καναδάς», «Χρόνια πολλά». Για περίπου δέκα λεπτά ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, ανοίγοντας φέτος ως μέγας Τελετάρχης την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, απευθυνόταν μιλώντας στους χιλιάδες ομογενείς που είχαν κατακλύσει την οδό Jean Talon, στο κέντρο του Park Extension.Μια μεγαλειώδης και συγκινησιακά φορτισμένη παρέλαση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με 76 διαφορετικούς σχηματισμούς μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο παρά το τσουχτερό κρύο και τους -7 βαθμούς.
Όπως αναφέρει το ekirikas.com, η παρουσία, αυτή την φορά με την ιδιότητα του Τελετάρχη, του Τζαστίν Τριντό αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ προσέδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα στον εορτασμό της επετείου. Από νωρίς, εκατοντάδες Έλληνες είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης, κρατώντας σημαίες και αναμένοντας την κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων.
(Πηγή φωτογραφίας ekirikas.com)
Ο Καναδός πρωθυπουργός έφτασε στην οδό Jean Talon, πέρασε στον ώμο του το διακριτικό του Τελετάρχη και πήρε στα χέρια του δύο σημαίες, μια ελληνική και μια καναδική. «Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες. Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς», είπε στους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ που στάθηκαν δίπλα του πριν την έναρξη της παρέλασης, στην διασταύρωση της Jean Talon με την οδό Hutchison.
Ιδιαιτέρως συγκινητική η διαδρομή του Τζαστίν Τριντό ως την εξέδρα των επισήμων όπου επί δέκα λεπτά χαιρετούσε τον κόσμο φωνάζοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Καναδάς, χρόνια πολλά».
(Πηγή φωτογραφίας ekirikas.com)
Στην συνέχεια ο κ. Τριντό πήρε την θέση του στην εξέδρα, δίπλα από τον Μητροπολίτη Τορόντο (Καναδά) κ.κ. Σωτήριο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκο Παγώνη και τον υφυπουργό κ. Κουίκ.
(Πηγή φωτογραφίας ekirikas.com)
Την παρέλαση άνοιξαν τα λάβαρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της 25ης Μαρτίου, οι σημαίες Ελλάδος, Καναδά, Κύπρου, Μόντρεαλ και Κεμπέκ, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και του Συλλόγου των Καλαβρύτων, των Μεσσηνίων, των Αρκάδων και των Μανιατών.
(Πηγή φωτογραφίας ekirikas.com)
Τελετάρχης στη μεγαλειώδη παρέλαση του Μόντρεαλ στην Εθνική μας επέτειο ήταν ο Πρωθυπουργός του Καναδά Justin TRUDEAU. Πρώτη φορά στην ιστορία ηγείται εθνικής μας παρέλασης στο Καναδά ο Πρωθυπουργός της Χώρας!
Η θεία λειτουργία και η δοξολογία για την εθνική μας επέτειο έγινε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Μόντρεαλ. Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σωτήριος, βοηθούμενος από τους ιερείς Ν. Μοστράτο,  Δ. Αντωνόπουλο, Ν. Ανδρέου και Α. Κατσίκα.
Στις 10.30 ακριβώς μπήκε στο Ι.Ν ο Πρωθυπουργός  κ. Justin TRUDEAU με παραδειγματική ευλάβεια. Ο κ. TRUDEAU  είναι συνειδητά Ρωμαιοκαθολικός  Χριστιανός.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος σε ένα σύντομο κήρυγμα, μίλησε για την ελευθερία  του ανθρώπου από την αμαρτία και της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Στη συνέχεια έγινε η δοξολογία ενώ ο τεράστιος ναός του Ευαγγελισμού (xωρεί πάνω από 100 καθιστούς) πλημμύρισε από ευλαβείς πιστούς και γέμισε από  τις γαλανόλευκες σημαίες της Ελλάδας και του Κεμπέκ και τις ασπροκόκκινες σημαίες του Καναδά.
Στο τέλος της δοξολογίας και μετά την απόλυση και το “Δι΄ευχών”, υπό την διεύθυνση του Μητροπολίτη Σωτηρίου εψάλησαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας – Καναδά και η τελετή της δοξολογίας τελείωσε ψάλλοντας το “ τη Υπερμάχω Στρατηγώ……”

Στην συνέχεια ο μητροπολίτης Σωτήριος κάλεσε τον πρωθυπουργό του Καναδά ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό.
Μετά τον πρωθυπουργό του Καναδά ο Μητροπολίτης Σωτήριος εκάλεσε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κουίκ ο οποίος έφερε το μήνυμα  της  “ Μάνας ”  Ελλάδας.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σωτήριος κάλεσε το εκκλησίασμα  να σταθούν όρθιοι και να αποχωρήσουν οι περισσότερες από 100 σημαίες. Στην αποχώρηση των σημαιών όλοι, κλήρος και λαός, έψαλλαν συνεχώς  το “ Τη Υπερμάχω Στρατηγώ…..”
Σε ξεχωριστό δωμάτιο ο πρωθυπουργός του Καναδά  απήλαυσε για μια περίπου ώρα την ελληνική φιλοξενία.
Στην συνέχεια άπαντες μετεφέρθησαν στην οδό  JEAN  ΤΑLΟΝ όπου ο Πρωθυπουργός ήταν μπροστάρης της μεγαλειώδους παρέλασης,  διάρκειας δύο περίπου ωρών !
Περισσότεροι από 70.000 κατέκλυσαν την οδό  JEAN  TALON, ενώ χιλιάδες ήσαν  και οι παρελαύνοντες. Το θαυμασμό και τα χειροκροτήματα απέσπασαν οι μαθητές των Ημερησίων, Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων.
Στην εξέδρα των επισήμων, μεταξύ πολλών άλλων, ήσαν ο πρωθυπουργός, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο υφυπουργός κ. Κουίκ, ο πρέσβης κ. Μαρκαντωνάτος ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας μείζονος Μόντρεαλ εντιμολογιότατος Άρχων Χαρτουλάριος  κ. Ν. Παγώνης και πολλοί Υπουργοί και άλλοι επίσημοι.
Ενώ τσουχτερό ήταν το κρύο (-4 c και με τον αέρα -16 c ), εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. TRUDEAU και όλοι οι επίσημοι παρέμειναν στην εξέδρα μέχρι το τέλος της παρέλασης.
Παρελάσεις για την εθνική μας επέτειο έγιναν στο Τορόντο, όπου τον μητροπολίτη Σωτήριο εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Χριστοφόρος,  στο Βανκούβερ,  στο  Λόντον και σε άλλες πόλεις του Καναδά.
Το Ορθόδοξο φρόνημα αλλά και το Εθνικό φρόνημα των ελληνοορθοξόξων το Καναδά είναι πολύ υψηλόν.
 Χρόνια πολλά σε όλους και κάθε και του χρόνου και καλύτερα !!!
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...