loading...

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα.

  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Νέα σύσκεψη έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, εν μέσω της πίεσης που δημιουργεί η έλλειψη συμφωνίας με την τρόικα και η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων, των ομαδικών απολύσεων.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται 48 ώρες πριν από την συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων κι ενώ στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν σημειώνεται πρόοδος.

Ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Ειδικά, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικαλούμενοι και τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ τρόικας και των αρμόδιων υπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Οι πλειστηριασμοί μπορεί να είναι το πιο «καυτό» ζήτημα, ωστόσο τα αγκάθια είναι αρκετά. Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γ.Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το θέμα των πλειστηριασμών «ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη.

Δύσκολες ισορροπίες για την κυβέρνηση

Η προ ημερών σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε σε ήπιους τόνους. Ο υπουργός Ανάπτυξης  Κ.Χατζηδάκης προσπαθούσε να διατυπώσει μια συμβιβαστική πρόταση με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάς εξηγούσε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, οπότε επενέβη ο κ. Βενιζέλος για να υπογραμμίζει σε αυστηρό τόνο ότι το όριο στις διαπραγματεύσεις είναι αυτό που έχει συμφωνήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, δηλαδή η προστασία δηλαδή της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.
Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης αν πρόκειται να απορριφθούν οι ρυθμίσεις στη Βουλή και να αποθαρρύνουν την κοινωνία που περιμένει θετικά μηνύματα έπειτα από τέσσερα χρόνια πίεσης και θυσιών.
Ενδεικτικό του κλίματος και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούν για «ενδοτικούς διαπραγματευτές», εννοώντας ορισμένους υπουργούς που συνομιλούν με την τρόικα, «οι οποίοι θα πάνε τη χώρα στα βράχια».  
Ο παράγοντας ΚΟ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που επικρατεί στις ΚΟ των δύο κομμάτων, επισημαίνει ότι «αυτά που λέει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Δεν περνούν από τη Βουλή».

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαμαράς θέτουν σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το ερώτημα: «Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;»

Είναι γεγονός ότι στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί τεράστια αναστάτωση, όπως αποτυπώνεται από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις δημοσίως, αλλά και προς τους υπουργούς.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη προειδοποιούν ότι τα νεύρα είναι τόσο τεταμένα ώστε μεγάλα και μικρά θέματα απειλούν «να μετατρέψουν τη Βουλή σε Τέξας».

Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια περίοδο δοκιμασίας 20 ημερών, εντός της οποίας θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να κατατεθούν τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.

Και ο παράγοντας ΣΥΡΙΖΑ

Το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδοτεί με τις προσκλήσεις του προς βουλευτές της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπενθύμιση της θέσης αυτής από την αξιωματική αντιπολίτευση την Κυριακή, προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς και του Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος όταν πρωτοδιατυπώθηκε η παρότρυνση αυτή, την χαρακτήρισε πρόσκληση σε αποστασία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα λίγες ημέρες πριν από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία (στις 7 Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό) δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα ο κ. Βενιζέλος θα κλιμακώσει την επίθεσή του στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματος, πιθανότατα και με την εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...