loading...

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ειδική ομάδα δίωξης Τζιχαντιστών συστήνει η Ελληνική Αστυνομία!

Ομάδα εκτίμησης απειλής και εξωτερικών κινδύνων, στην ΕΛΑΣ, επικεντρώνεται  - πλέον - στις έρευνες για παρουσία - διέλευση ή διαμονή - ακραίων Τζιχαντιστών στην Ελλάδα και η εξακρίβωση κρυφών ροών προς τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», στη Συρία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η απειλή προσδιορίζεται σε Ευρωπαίους πολίτες (κάτοχοι διαβατηρίων Ευρωπαϊκών χωρών- Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο), καταγωγής από χώρες της Μ.Ανατολής, -ακραίοι- μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι οποίοι φέρονται να έχουν δημιουργήσει επαφές με ακραίους ομόθρησκούς τους, οι οποίοι μάχονται στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους».
Πληροφορίες από Υπηρεσίες με τις οποίες η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε Διακρατική Συνεργασίας, εντοπίζει το «στίγμα» τους ως διερχόμενοι από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφική της θέσης της χώρας, χωρίς -όπως αναφέρει- να εντοπίζεται η ανάπτυξη πυρήνα ή δραστηριότητας στην επικράτεια. Σε πληροφοριακό επίπεδο, Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, λειτουργούσαν δίκτυο ενημέρωσης και πληροφόρησης για «ευαίσθητα θέματα». Στην ίδια ενημερωτική έκθεση, δεν διαπιστώνεται η παρουσία «ενεργών» ή «εν υπνώσει» Τζιχαντιστών ή «συνδέσμων τους», στη χώρα, ωστόσο η αναφορά κρίνεται απαραίτητη σε πληροφοριακό επίπεδο, αφού οι πρόσφατες εξελίξεις, προσδιόρισαν «στίγμα» ακραίων εξτρεμιστών να διέρχονται από την Ελλάδα προς και από τα εμπόλεμα μέτωπα της Συρίας.Αυτή η διαπίστωση, προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας αυτοτελούς «Αντι- Τζιχαντιστικής» ομάδας στην ΕΛΑΣ.
Η ομάδα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», στελέχη της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, αποτελούν τα στελέχη της "κλειστής ομάδας", η οποία λειτουργεί στην εκτίμηση των επιπέδων απειλής και ανάλυσης εξωτερικών κινδύνων, σε πληροφοριακό επίπεδο από και προς το Υπουργείο Εξωτερικών, και στην αξιολόγηση στοιχείων από ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη ομάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε προχωρήσει στη σύνταξη Έκθεσης ανάλυσης κινδύνου αναφορικά με τους Τζιχαντιστές.
Στην έκθεση, περιλαμβάνεται η ανάλυση χαρακτηριστικών Τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν «εντοπισθεί» να κινούνται από και προς τις χώρες της Μ.Ανατολής. Πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες- με διαβατήρια Ευρωπαϊκών χωρών-, κάτοχοι πτυχίων μεγάλων πανεπιστημίων της Ελβετίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Η ηλικία τους, προσδιορίζεται περίπου στα 40 έτη ζωής, οι οποίοι ωστόσο εμμένουν σε παραδοσιακές ενδυματολογικές επιλογές, και προσδιορίζονται ως σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές- Σαλαφιστές-. Η κίνησή τους, αναφέρεται σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων, «ταξιδεύουν» ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, χωρίς οι επίσημες Αρχές, να μπορούν να ανακόψουν ή να ερευνήσουν τους σκοπούς του ταξιδιού τους.
Στην έκθεση, επισημαίνονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως αυτή ενός 27χρονου, Συριακής καταγωγής, ο οποίος έλαβε Ελληνική ιθαγένεια το 2001, και από τον περασμένο Ιούλιο φέρεται να πολεμά στο πλευρό των Τζιχαντιστών στη Συρία. Η μητέρα του, 47ετών- επίσης την ίδια περίοδο λαμβάνει την Ελληνική ιθαγένεια- στα μέσα του χρόνου ταξιδεύει και τα ίχνη της προσδιορίζουν το γεωγραφικό της στίγμα στη Συρία.
Οι ίδιες πληροφορίες της έκθεσης, αναφέρονται στον τραυματισμό μέλους της οικογένειας, που βρέθηκε να μάχεται στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, ως μαχητής κατά του καθεστώτος, τραυματίζεται και χρήζει νοσηλείας, γεγονός που προκάλεσε την «ενεργοποίηση» της «εν υπνώσει» Σύριας στην καταγωγή 47χρονης, μητέρας του. Στην έκθεση, αναλύονται στοιχεία και γίνεται αξιολόγηση πληροφοριών όπως έχουν προκύψει, και καθιστούν μητέρα και γιο, «ενεργούς μαχητές της ISIS", σε διασύνδεση με «πυρήνες» σε Βαλκανικές χώρες και τη Μ.Βρετανία, ενώ στα στοιχεία τους, επισημαίνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί "ερυθρά αναγγελία". Στην ίδια έκθεση, γίνεται αναφορά στα στοιχεία δύο ακόμα ατόμων, τα οποία μέσω Ελλάδος μετέβησαν και βρέθηκαν να πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα της Συρίας.
Υπηρεσίες του Εξωτερικού, έχουν διαβιβάσει πληροφορίες στις Ελληνικές Αρχές, για ηλεκτρονικό ίχνος της 47χρονης - στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό - ως διαχειριστής ιστοσελίδας, μέσα από την οποία πραγματοποιεί «πολεμικές» αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σε υπεράσπιση των μαχητών του αντικαθεστωτικού Ισλαμικού κράτους.
Από διαδυκτική αναζήτηση, επτά «ύποπτοι» είχαν εντοπισθεί από τα ηλεκτρονικά τους ίχνη να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, με αναρτήσεις τους μέσα από το Facebook και Twitter, να μεταβούν και να πολεμήσουν στη Συρία, στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών. Αυτό πολύ πρόσφατα οδήγησε στην αλλαγή πολιτικής τις δύο εταιρείες, μπλοκάροντας και διαγράφοντας τα προφίλ και λογαριασμούς με αναρτήσεις οι οποίες εκφράζουν την στήριξη και αναφέρονται στη δράση των Τζιχαντιστών.
Σε άλλο σημείο, της έκθεσης ανάλυσης κινδύνου, αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου τα οποία παραθέτουν «πληροφορίες» από Κρατικές Υπηρεσίες, στη ανάλυση της δομής και οργάνωσης της ISIS, καθώς και διασυνδέσεις μελών της, με άτομα τα οποία έχουν προσδιοριστεί σε άλλες οργανώσεις σε «ιδεολογικούς δεσμούς» με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», μέλη των οποίων σε διεθνές επίπεδο έχουν προκαλέσει αιματηρές επιθέσεις σε Ευρωπαϊκές αποστολές.
Φόβοι για κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων
Σε νεώτερο πληροφοριακό δελτίο, με αφορμή την κατάληψη της πόλης Κομπάνι, γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου- "DER SPIEGEL", "SI MAINE TSAITUNG"- με παράθεση πληροφοριών Μυστικών Υπηρεσιών της Γερμανίας, σύμφωνα με τις οποίες προσδιορίζεται επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο Τουρκικές Επιχειρήσεις Τράπεζες και Αμερικανικούς στόχους. Σε άλλο σημείο της έκθεσης, γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα της Σέρβικης "BLIC", για την καταδίκη 5 Σέρβων - τρεις έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, ενώ δύο καταδικάστηκαν ερήμην και αναζητούνται -, ως μέλη της ISIS, για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και για τη χρηματοδότηση της ISIS. Στο δημοσίευμα της Σέρβικης εφημερίδας, γίνεται επίσης αναφορά σε Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα τα οποία καταδικάστηκαν, είχαν προετοιμάσει τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ρώμη και Βελιγράδι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, για τις ροές από εμπόλεμες ζώνες, Σύριων και Ιρακινών πολιτών, προς όμορες χώρες, προσδιορίζουν σε περίπου 3εκ. τους Σύρους πολίτες οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και περί τις 100.000 τους Ιρακινούς πολίτες. Οι μετακινήσεις αυτές αναφέρονται ως λαθρομεταναστευτικές ροές, με τους Σύρους περί τις 800.000 να κινούνται προς Τουρκία, περίπου 200.000 να καταφεύγουν στο Ιράκ, ενώ προς Αίγυπτο Ιορδανία Λίβανο, και Συρία, υπολογίζονται περίπου στα 2εκτ. Σύριοι πολίτες. Από τα επίσημα στοιχεία καταγραφής, περισσότεροι από 1.500 Σύροι και Ιρακινοί, υπολογίζονται όσοι είχαν ταξιδέψει μέσω Έβρου, πριν την έναρξη της κρίσης στη Συρία, με τους αριθμούς να έχουν ραγδαία αυξητικές τάσεις, για Σύρους και Ιρακινούς λαθρομετανάστες.
Η καταγγελία των Συνοριακών Φυλάκων

Το σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει έχει καταγγείλει και αναφέρει προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η ομοσπονδία των Συνοριακών Φυλάκων, με η διαπίστωση της αύξησης των συλλήψεων, λάθρομεταναστών, προερχόμενων από Συρία, και Ιράν και χώρες που είναι έντονη η στρατολόγηση των αραβόφωνων Μουσουλμάνων. Στα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, για το 8μηνο του έτους (2014), έχουν συλληφθεί στα σύνορα 1.1190 Σύροι και 259 Ιρακινοί, από τους οποίους, έχουν απελαθεί 154 Σύροι και 168 Ιρακινοί, με τα προγράμματα, εθελοντικής επαναπροώθησης, ενώ σε Σωφρονικστικά καταστήματα της χώρας, διαπιστώνεται η παρουσία - έγκλειστοι - καθοδηγητικοί ηγέτες εξτρεμιστικών οργανώσεων οι οποίοι εκτίουν φυλάκιση για ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει, και για τους οποίους αν και έχει κατατεθεί αίτημα "επιστροφής" νομικά κολλήματα δε το επιτρέπουν.
Στην ίδια έκθεση εκτός από γεωπολιτικές αναλύσεις, γίνεται αναφορά και στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους Υπηρεσίες της Συμμαχίας, για το ρόλο ως προς τη γεωγραφική θέση της Άγκυρας. Όπως αναφέρεται έχει κατηγορηθεί «ότι παρέχει στήριξη στην ISΙS, με τους Τζιχαντιστές να διέρχονται από το Τουρκικό έδαφος, με προορισμό τα μέτωπα της Συρίας».
Η ανησυχία ωστόσο των Κρατικών Αρχών, έγκειται κυρίως στην «επιστροφή» όσων ταξίδεψαν στην Συρία, καθώς είναι «άγνωστη» η δραστηριότητά που ανέπτυξαν στα εμπόλεμα μέτωπα, η «εξτρεμιστική εκπαίδευση» που έλαβαν στην επέκταση του Ισλαμικού Κράτους, όπως πιστεύουν οι ακραίοι Ισλαμιστές. «Σήμερα μιλάμε για 3000- 4000 δυτικούς που συνδέονται άμεσα με τη Τζιχάντ» αναφέρεται, τη στιγμή που «η Κρατικές Αρχές της Ευρώπης, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους έχουν μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς «πειστική» αιτιολόγηση της παρουσίας τους στη Συρία».
Στελέχη των Ελληνικών διωκτικών αρχών και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αρνούνται την ενεργή παρουσία "πυρήνων" εξτρεμιστών στη χώρας μας, ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για τον έλεγχο όσων που έχουν περάσει από τη χώρα μας με προορισμό τη Συρία και επιστρέφουν σε χώρες της Ευρώπης.
Πηγή: "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...