loading...

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης.Δικαιούχοι για την ανθρωπιστική βοήθεια: Ενοίκιο, ρεύμα, σίτιση.

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, παρείχε την Τρίτη η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το πρόγραμμα, κόστους 200 εκατ. ευρώ, αφορά χιλιάδες οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα για 4μελή οικογένεια, όπως είπε.
Μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης η Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε ότι το ποιος ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα καθορίζεται βάσει του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ερωτηθείσα εάν οι οικογένειες που διαβιούν σε ακραία φτώχεια θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τους τρείς πυλώνες του προγράμματος (ρεύμα, σίτιση, ενοίκιο), η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης απάντησε θετικά,, ωστόσο, επισήμανε ότι οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε άλλα προγράμματα, όπως αυτά των δήμων και της εκκλησίας.
 Όσον αφορά τη βοήθεια που δίνεται από τις δομές των δήμων ή την εκκλησία και κατά πόσο υπάρχει αλληλοκάλυψη με το κυβερνητικό πρόγραμμα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι μπορεί πολίτες να βοήθησαν τον διπλανό τους που είχε ανάγκη μέσα στην κρίση, «αλλά αυτό δεν είναι κράτος πρόνοιας, αυτό ήταν η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας· ευτυχώς που έγινε, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί».

Για το νομοσχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης τόνισε ότι «πρόκειται για μια μικρή ανάσα, για μια χρονιά. Είναι ένα πρώτο βήμα. Γι'αυτό είναι και το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης, για να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν θα τον αφήσουμε όπως ήταν πριν» επισήμανε.

Τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:
α) Επανασύνδεση σε όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση. Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 khw έως το τέλος του έτους. για περίπου 50.000 έως 60.000 οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Θα υπάρξει επιπλέον πρόβλεψη για ρύθμιση των οφειλών τους.
β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
γ) Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών, ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών, το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Θα υπάρξει μερίμνα ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Όλα τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση, εξήγησε η Θεανώ Φωτίου.
Πηγή.

Δικαιούχοι για την ανθρωπιστική βοήθεια: Ενοίκιο, ρεύμα, σίτιση

Μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που ζουν κάτω από καθεστώς ακραίας φτώχειας περιλαμβάνει το πρώτο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Οι περισσότερες δράσεις παραπέμπονται για το μέλλον, εντός του 2015, με αναγκαία την εξειδίκευση από υπουργικές αποφάσεις για τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, το χρόνο υποβολής τους, τους φορείς, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης του δημοσίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το Σχέδιο Νόμου, το οποίο έχει σταλεί από το Υπουργείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τρεις παροχές που θα ανακουφίσουν τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Τι προβλέπεται για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάγονται στις παρακάτω παροχές, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί και ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους απόρους. Με σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα επανασυνδεθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και θα δοθεί δωρεάν ρεύμα ως 300 kWh το μήνα, σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, εφόσον ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο. Οι δε, οφειλές θα διαγραφούν.
Επίδομα ενοικίου
Χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας και δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης. Η επιδότηση αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οιουδήποτε είδους κρατήσεων, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης κοινωνικής ή προνοιακής παροχής. Το ποσό της επιδότησης μπορεί να συμψηφίζεται με βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Επιδότηση σίτισης
Χορηγείται για το 2015 επιδότηση σίτισης σε έως 300.000 οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων, από κάθε πηγή. Η επιδότηση παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης.


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...