loading...

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Πως είναι τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν με ταχύ ρυθμό και ξέρουμε πολύ καλά τι μας περιμένει! Έλατα, κάλαντα, Άγ. Βασίληδες, δώρα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες και αν είμαστε τυχεροί…χιόνι!Έχετε, όμως, αναρωτηθεί πως είναι τα Χριστούγεννα στις χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου; Εκεί που αυτή την περίοδο δεν είναι χειμώνας, αλλά καλοκαίρι και οι άνθρωποι πάνε για μπάνιο στη θάλασσα και κυκλοφορούν με κοντομάνικα; Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αυστραλία, μια από τις μεγαλύτερες «Νότιες» χώρες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
Οι διαφορές είναι υπαρκτές, αλλά όχι όσο μεγάλες θα περιμένε κανείς. Φυσικά δεν υπάρχουν χιόνια ούτε κατά διάνοια, ούτε κρύο, ούτε σκούφοι και μπότες, ούτε… χιονοπόλεμος! Τα τζάκια είναι σβηστά αλλά εξυπηρετούν το σκοπό τους, καθώς τα δώρα συχνά μπαίνουν στις γνωστές κάλτσες που κρέμονται από αυτά. Ναι, τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος φοράει τα γνωστά του κόκκινα ρούχα και σκάει μύτη με έλκηθρο και ταράνδους, αλλά καμιά φορά και… σε σανίδα του surf, μέσα από τα κύματα!
Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Υπάρχει και θυμίζει πολύ τα δικά μας, και πάλι χωρίς το ψεύτικο χιόνι πάνω του. Οι διακοσμήσεις σπιτιών και καταστημάτων ξεκινούν τέλη Νοέμβρη και κορυφώνονται το Δεκέμβρη προφανώς, ενώ σε αυτές σημαντική θέση έχουν τα πάσης φύσεως φώτα και λαμπιόνια, αλλά και τα διάφορα χρωματιστά στολίδια (αστεράκια, μπάλες κ.λπ.)
Και τι τρώνε; Μα, γαλοπούλα γεμιστή φυσικά! Άλλωστε η Αυστραλία, σαν αγγλόφωνη χώρα, έχει πολλά κοινά με Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, πέρα από τα κλασικά «χειμερινά» γλυκά και εδέσματα, το καλοκαίρι στην Αυστραλία σηκώνει και διάφορα «κρύα» χριστουγεννιάτικα φαγητά, όπως η τούρτα Pavlova. Οι Αυστραλοί βγαίνουν όλοι μαζί και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια (κάτι σαν κάλαντα) την παραμονή των Χριστουγέννων, συγκεντρωμένοι όλοι μαζί σε κεντρικά σημεία.
Ίσως η κυριότερη διαφορά αφορά τη μέρα των Χριστουγέννων καθ’αυτή. Δεν είναι τόσο σημαντική για τους Αυστραλούς… Οι γιορτές διεξάγονται κανονικά, αλλά οι γιορτές και οι μαζώξεις που κάνουμε στην Ελλάδα παραμονή Χριστουγέννων, εκεί μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε μέρα του Δεκεμβρίου, ακόμα και μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ωραία δε θα ήταν να περάσουμε μια χρονιά τα Χριστούγεννα… καλοκαίρι;


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...