loading...

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Πώς γιορτάζουμε την Λαμπρή σε διάφορες περιοχές στην πατρίδα μας.















                                                                  Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και περιλαμβάνει πολλά ήθη και έθιμα. Γνωρίζατε, όμως, ότι η Λαμπρή γιορτάζεται διαφορετικά ανά περιοχή στην Ελλάδα;

Από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Ζάκυνθο ως τη Ρόδο, το Πάσχα γιορτάζεται διαφορετικά σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου. Κάθε χρόνο που το Πάσχα πλησιάζει, οι Παραδόσεις ζωντανεύουν ξανά και περνάνε από γενιά σε γενιά. Τα Πάθη, η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι οι κυριότερες στιγμές που γιορτάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα! Ωστόσο, ο εορτασμός τους είναι διαφορετικός σε ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα.

Θράκη.
Θράκη.
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στους κατοίκους, ζητώντας ξύλα και κλαδιά για την ημέρα του Επιταφίου. Τη Μ. Παρασκευή συγκεντρώνονται όλοι έξω από το εκκλησάκι που γίνεται η λειτουργία και στέκονται γύρω από τη μεγάλη φωτιά που καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα. Την επομένη, η στάχτη από τη φωτιά μαζεύεται από τους κατοίκους και ρίχνεται στα μνήματα των νεκρών.

Μακεδονία.
Άγιο Όρος.
Νεαρές γυναίκες φοράνε τις παραδοσιακές στολές του τόπου τους και πάνε στα γύρω χωριά τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια του Πάσχα. Η νοικοκυρά τοποθετεί στο εικονοστάσι το πρώτο αυγό που βάφει και το βγάζει μόνο όταν βρέχει ή αστράφτει για να «ξορκίσει» με αυτό τον τρόπο την κακοκαιρία που έρχεται. Ακόμη, στη Μακεδονία, οι παντρεμένες συνήθως στέλνουν τα πρώτα αυγά που φτιάχνουν στα πεθερικά τους για να δείξουν την εκτίμησή τους.

Κεντρική Ελλάδα.
Αράχωβα
Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα, ξεκινά η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύει όλο το χωριό ντυμένο με παραδοσιακές στολές του τόπου. Την ημέρα του Πάσχα, ακολουθούν χοροί και ψησίματα για όλο το χωριό.

Στην Αμφίκλεια και τη Λειβαδιά δημιουργούνται «λάκκοι», όπου ψήνονται πολλά αρνιά μαζί και υπάρχουν τα κεράσματα για τους επισκέπτες όπως κρασί, αυγά και γλυκά.

Πελοπόννησος.
Καλαμάτα.
Στο Λεωνίδιο, το βράδυ της Ανάστασης γεμίζει ο ουρανός με φωτεινά αερόστατα, τα οποία «ανάβουν» και στέλνονται ψηλά από πιστούς της κάθε ενορίας.

Στην Καλαμάτα, αναβιώνει ένα έθιμο του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες από μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο με θεατές τους κατοίκους της πόλης.

Κυκλάδες.




Νάξος.

Στην Κύθνο, τις ημέρες του Πάσχα γιορτάζουν το έθιμο της «Κούνιας». Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα, στο κεντρικό σημείο του νησιού στήνεται μια κούνια, στην οποία κάθονται κορίτσια και αγόρια ανύπαντρα, ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή, που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.
Στη Νάξο τιμούν το Πάσχα, βάζοντας στο τραπέζι τους το παραδοσιακό πιάτο «μπατούδο», δηλαδή κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.
Η Σύρος γιορτάζει το Πάσχα της πρωτότυπα με τις δύο θρησκευτικές της κοινότητες, την Ορθόδοξη και την Καθολική να συγχρονίζονται τις ημέρες αυτές.
Δωδεκάνησα.
Πάτμος.
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, την Κυριακή του Πάσχα, γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες. Ταυτόχρονα, κόκκινα αυγά προσφέρονται στους πιστούς.

Στη Ρόδο, το Σάββατο του Λαζάρου, τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους και τραγουδούν τα «Κάλαντα του Λαζάρου».

Αρκετά γνωστό έθιμο, είναι ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, δύο ενορίες που βρίσκονται απέναντι η μία στην άλλη, ξεκινούν τον «πόλεμο» με βεγγαλικά, πυροτεχνήματα, αυτοσχέδιες ρουκέτες. Η νύχτα γίνεται μέρα και το θέαμα είναι εκθαμβωτικό.

Επτάνησα.
Κέρκυρα.
Στα Επτάνησα, κυριαρχεί η περιφορά του Επιταφίου, οι φιλαρμονικές ορχήστρες και το σπάσιμο της «Στάμνας».

Στην Κέρκυρα, συγκεκριμένα, το Μ. Σάββατο κυριαρχεί μια μεγαλειώδη εικόνα, αφού οι κάτοικοι αφήνουν τα παράθυρά τους ανοικτά και τοποθετούν στο περβάζι τους κεράκια αναμμένα ενώ οι πιστοί ακολουθούν τον Επιτάφιο σε όλη τη διάρκεια της περιφοράς του.

Η Ζάκυνθος είναι γνωστή για το Πάσχα της αφού με τα έθιμά της το κάνει ξεχωριστό. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής τελείται η περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη και καταλήγει στην Κεντρική πλατεία. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης χτυπά τις καμπάνες και αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια. Εκείνη τη στιγμή, η εκκλησία και οι κάτοικοι ξεκινούν να σπάνε στάμνες για να ξορκίσουν το κακό.

Κρήτη.




Κρήτη.

Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, η Ανάσταση έρχεται με τη δημιουργία μιας μεγάλης φωτιάς. Τα παιδιά φτιάχνουν ένα σκιάχτρο με κοστούμι ως σύμβολο του Ιούδα και το καίνε αμέσως μετά την Ανάσταση. Τα πυροτεχνήματα απλώνονται στον ουρανό και οι καμπάνες δεν σταματούν να χτυπούν.
Η Λαμπρή στη Θεσσαλία.
Θεσσαλία.
Η Λαμπρή είναι η γιορτή της ζωής για τους ανθρώπους του κάμπου, τους Καραγκούνηδες. Γι’ αυτό αποτελούσε ξεχωριστή χαρά για εκείνον, που θα χτυπούσε πρώτος αναστάσιμα την καμπάνα, τα χαράματα.

Όπως αναφέρει σε σχετική, βραβευμένη με Α’ έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, εργασία του ο εκπαιδευτικός Ζήσης Τζιαμούρτας, το χτύπημα της καμπάνας λαμπριάτικα θα έφερνε γούρι για το σπίτι, τα ζώα, τα σπαρτά. Γύρω στις τρεις τα χαράματα, όλος ο κόσμος έτρεχε στην εκκλησία. Με το «δεύτε λάβετε φως» του παπά στην Ωραία Πύλη, έτρεχαν οι άνδρες για να πάρουν πρώτοι το φως, κάτι που θεωρούσαν καλό για την οικογένειά τους, καθώς θα είχαν πάντα την ευλογία του Αναστάντος Χριστού.

Έκαιγαν δε με το ίδιο φως την ουρά των ζώων, για να μη τα πιάνει οίστρος. Στη συνέχεια άρχιζαν οι ετοιμασίες για το ψήσιμο των αρνιών. Έβαζαν τα δεμάτια από κληματόβεργες στοίβα και τις άναβαν. Συνήθως δυο – τρία σπίτια έψηναν μαζί τ’ αρνιά ρίχνοντας ντουφεκιές.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξαναπήγαιναν πάλι στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν την ακολουθία της Αγάπης. Μετά το τέλος της, όλοι πήγαιναν στο σεργιάνι, όπου παρακολουθούσαν τους πασχαλιάτικους χορούς, που χόρευαν οι Καραγκούνες, χαρωπά.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από έθιμα και παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά και αναβιώνουν σε κάθε τέλεσή τους.

Όλα τα παραπάνω έθιμα ευνοούν την ευημερία της οικογένειας, όπως το αυγό ως πηγή της ζωής.
Καλό Πάσχα, λοιπόν, σε όλους!
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...