loading...

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Οι Έλληνες της διασποράς, ένα αναξιοποίητο διαμάντι.

  • (Φωτ.: Twitter / Michael W. Frerichs)
Τα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα και να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τους κόπους αυτού του τμήματος του ελληνισμού.
Η διεθνής εμπειρία των Ελλήνων της διασποράς μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Όπως γράφει η ερευνήτρια του ΚΕΠΕ Τζένιφερ Καβουνίδη στην έκθεση με τίτλο «The Emigration of Greeks and Diaspora Engagement Policies for Economic Development», η Ελλάδα χρειάζεται να σχεδιάσει κατάλληλες πολιτικές για να κινητοποιήσει αποτελεσματικά τα τμήματα και τα άτομα της διασποράς που μπορούν με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις επαφές και τους πόρους τους, να προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Φεύγουν νέοι με υψηλή μόρφωση
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008, σημειώνεται, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει από την πατρίδα τους σε αναζήτηση απασχόλησης στο εξωτερικό. Αντίθετα με παλαιότερα κύματα μετανάστευσης από την Ελλάδα, οι σημερινοί μετανάστες είναι κυρίως νέοι υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, οι πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες των οποίων αξιοποιούνται προς όφελος άλλων χωρών.
Με την έξοδό τους τίθενται δύο μεγάλες προκλήσεις χάραξης πολιτικής.
Πρώτον, πώς να περιοριστεί ο αριθμός των νέων που μεταναστεύουν και να χρησιμοποιηθούν τα προσόντα τους μέσα στη χώρα και, δεύτερον, πώς να αξιοποιηθούν οι τεράστιες ευκαιρίες που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία με την παρουσία ταλαντούχων Ελλήνων στο εξωτερικό, με την κινητοποίηση της διασποράς ώστε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες, και τους πόρους της όπως και τα επιστημονικά, επιχειρηματικά, και κοινωνικά της δίκτυα, με τρόπους που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Δεδομένα του ΟΟΣΑ για τους μετανάστες που ζουν σε διάφορες χώρες του κόσμου τεκμηριώνουν το υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο των Ελλήνων που έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με εκείνους που έφυγαν παλαιότερα. Ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς συγκαταλέγονται διακεκριμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, ενώ η δεξαμενή του ταλέντου της μεγαλώνει συνέχεια.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...