loading...

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ZΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ Η τελετή παράδοσης του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης - Μετά από 1.700 χρόνια επιστρέφει στην Ελλάδα!

Μετά από 1700 χρόνια το σκήνωμα της Αγίας Ελένης επιστρέφει από τη Βενετία στην Ελλάδα.
Φέτος η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτάζει, με τη χάρη του Θεού, 80 χρόνια διακονίας και προσφοράς στην οικουμένη.
Το αποκορύφωμα αυτής της επετείου είναι η υποδοχή με τιμή και λαμπρότητα,  του Τιμίου Ξύλου και του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου, μητρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού Αυτοκράτορα.
Τα μέτρα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος θα είναι δρακόντεια, άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής προβλέπεται να παρακολουθούν στενά το χώρο, ενώ για τη διευκόλυνση των χιλιάδων προσκυνητών θα υπάρξουν ακόμη και ομάδες περιφρούρησης.
Για την Ελλαδική Εκκλησία, η «φιλοξενία» έως και τις 15 Ιουνίου, στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, αυτού του ιστορικού κειμηλίου είναι από τα πιο κορυφαία γεγονότα, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν σχετικά όλοι οι Ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί, καθώς και οι ευρωβουλευτές. Μάλιστα, οι της Αποστολικής Διακονίας (είναι υπεύθυνη για τα του προσκυνήματος) δέχθηκαν συγχαρητήριες επιστολές από την πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελβετίας και από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας.
Επί δύο ολόκληρα χρόνια οι άνθρωποι της Αποστολικής Διακονίας εργάστηκαν ατέλειωτες ώρες και σκληρά, ώστε όλα να είναι έτοιμα «για αυτό το σπουδαίο γεγονός μνήμης για τη Ρωμιοσύνη και την Ευρώπη» και βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
«Είναι η πρώτη φορά που το ιερό σκήνωμα βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται. Για το εγχείρημα αυτό χρειάστηκαν να ληφθούν όλες οι αναγκαίες άδειες από τους τοπικούς φορείς, κυρίως από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Βενετίας, από το Τμήμα Πολιτιστικής Υπηρεσίας της Βενετίας και από το υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει ο π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, από το γραφείο Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας.
Κατά την υποδοχή του από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος χιλιάδες πιστοί προβλέπεται να κατακλύσουν το Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
«Διαπιστώνουμε ένα συνεχές ενδιαφέρον και μια αυξανόμενη κινητικότητα για την προσκύνηση του ιερού σκηνώματος, ένα μοναδικής αξίας γεγονός, και για το απότμημα του Τιμίου Σταυρού, που θα μεταφερθεί επίσης προς ευλογία των πιστών που θα προσέλθουν στον ιερό προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας· από Κιλκίς, Διδυμότειχο, νησιά και Κρήτη», προσθέτει ο π. Κωνσταντίνος.
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους προσκυνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν ομαδικά το προσκύνημα μέσω των ενοριών τους, ενώ για την καλύτερη διαχείριση της ροής των προσκυνητών προβλέπεται να τοποθετηθούν υπεύθυνοι ακόμη και για τη διευκόλυνση στο χώρο στάθμευσης. Επίσης, ο χώρος του προσκυνήματος έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να είναι προσβάσιμος και για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Παρακολουθήστε σε ζωντανή αναμετάδοση την τελετή παράδοσης του Τιμίου Σταυρού και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης στην Ελληνική Εκκλησία της Ελλάδος.


Νωρίτερα, συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην Βενετία όπου το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της λάρνακας όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, από την Βασιλική όπου φυλάσσεται, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Ρουμάνοι Ορθόδοξοι μαζί με Ρωμαιοκαθολικούς πιστούς συνόδευσαν το ιερό κειμήλιο μέσα από τα κανάλια της Βενετίας ώστε όλα να είναι έτοιμα για να παραδοθεί με κάθε μεγαλοπρέπεια η Αγία στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Η τελετή παράδοσης  πραγματοποιήθει  το μεσημέρι της Κυριακής.













loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...