loading...

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Η Ιταλία Έβαλε «Φωτιά» Σε ΝΑΤΟ-Δύση: Μετανάστες Τέλος Στην Χώρα, Λεφτά Σε Ανέργους, Άρση Των Κυρώσεων Σε Ρωσία.

Ρήγμα δημιουργείται ανάμεσα σε Δύση και ΝΑΤΟ. Η θέση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ως προς τον ρωσικό παράγοντα είναι πλέον ξεκάθαρη. Να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας!
Ηδη αυτές οι θέσεις έχουν προκαλέσει τρόμο σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη από την τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων αναφέρει οτι μία άρση των κυρώσεων, θα έδινε την δυνατότητα για μία μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στη Μόσχα, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την Μ. Ανατολή.
Ενώ το έγγραφο της μελλοντικής Κυβέρνησης αναφέρει τις ΗΠΑ ως «προνομιούχο σύμμαχο», η αποστροφή στο σημείο για την Ρωσία είναι ξεκάθαρη, «η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή, αλλά ως οικονομικός και επιχειρηματικός εταίρος.»
«Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να σταματήσουν οι κυρώσεις, ώστε να αναλάβει το ρόλο του κύριου διαμεσολαβητή για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, (Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη).»
Επίσης το πρόγραμμα των δύο κομμάτων αναφέρει πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός θα αντιμετωπιστεί και με την συνδρομή της Ρωσίας, προκαλώντας ήδη αναταραχή στις τάξεις του ΝΑΤΟ που δεν ανέμενε αυτή την προσέγγιση.
Παράλληλα κύριο σημείο της συμφωνίας είναι η οικονομική βοήθεια στους άνεργους -με 780 ευρώ τον μήνα- για δυο χρόνια. Αυτή ήταν και η κύρια προεκλογική υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για να στηριχθεί η Κάτω Ιταλία, στην οποία η ανεργία έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι δε φορολογικές κλίμακες μειώνονται σε δυο στο 15% και στο 20% για όποιον ξεπερνά τις 80.000 το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ο Σαλβίνι προσπαθεί να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες της βόρειας Ιταλίας με μεγάλη μείωση της φορολογικής πίεσης. Θα πρέπει να διαπιστωθούν βέβαια οι επιπτώσεις σε τομείς όπως η δημόσια παιδεία και υγεία.
Το κόστος των δυο αυτών μέτρων σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνεται από 70 μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ και το γενικό λογιστήριο του ιταλικού κράτους αναμένεται -όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές- να ασκήσει αυστηρό έλεγχο.
Επιστροφή στο στάτους προ-Mάαστριχτ
Το πρόγραμμα των δυο ιταλικών αντισυστημικών κομμάτων ζητά επίσης την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και «την επιστροφή στην προ- Μάαστριχτ προσέγγιση».
Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα έδωσε το αντισυστημικό «Κίνημα Πέντε Αστέρια» και επίσημα πλέον τα κύρια σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης συνεργασίας του με την Λέγκα.
Τα μέλη του Κινήματος ψηφίζουν ήδη ηλεκτρονικά για την έγκριση ή μη του προγράμματος της «κυβέρνησης της Αλλαγής», όπως την ονομάζουν τα δύο ευρωσκεπτικιστικά έως αντιευρωπαϊκά κόμματα.
Το οριστικό πρόγραμμα της κυβερνητικής συμφωνίας αναφέρεται μεταξύ άλλων σε:
– Μείωση του δημόσιου χρέους, όχι μέσω φόρων, αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ, με στήριξη των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης
– Διαχωρισμό των παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα
– Nέο νόμο για τον ακριβέστερο ορισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα
– Τη δημιουργία ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας
– Νέες χρηματοδοτήσεις για την προστασία και προβολή της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς
– Την παραμονή εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με άνοιγμα στην Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Μόσχα
– Δυο μόνον φορολογικές κλίμακες, στο 15% και το 20%, για όλα τα εισοδήματα
– Τη μείωση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
– Στήριξη των ανέργων με εισόδημα του πολίτη, το οποίο και θα ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα.
Οι δύο παρατάξεις λοιπόν, επιμένουν στην ανάγκη αναθεώρησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Τάσσονται επίσης ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει το μπλοκ, όπως η CETA με τον Καναδά.


Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ορισμένες από τις πιο «ακριβές» δεσμεύσεις των δύο κομμάτων, όπως την υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για μηνιαίο εγγυημένο εισόδημα 780 ευρώ σε κάθε φτωχό.Προβλέπει επίσης μείωση φόρων με την καθιέρωση δύο οριζόντιων συντελεστών, 15 και 20%, που ήθελε η Λέγκα, συν φοροαπαλλαγή 3.000 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού.
Μετανάστες τέλος
Τα δύο κόμματα να προαναγγέλλουν ομαδικές απελάσεις για όποιον δεν έχει δικαίωμα παραμονής στη χώρα.
Λέγκα και Πέντε Αστέρια εκτιμούν ότι στην Ιταλία διαμένουν παράνομα περίπου 500.000 άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής έως την απέλαση.
Σαρώνει η πατριωτική Δεξιά
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του βαρόμετρου:
Κίνημα Πέντε Αστέρια (Λαϊκισμός – Ευρωσκεπτικισμός): 32,6% (32,7% στις εκλογές της 4ης Μαρτίου)
Λέγκα (Εθνικιστική Δεξιά – Ακροδεξιά): 25,4% (17,4%)
Δημοκρατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 18,1% (18,7%)
Forza Italia (Κεντροδεξιά): 12% (14%)
Αδελφοί της Ιταλίας (Εθνικιστική Δεξιά – Ακροδεξιά): 3,4% (4,3%)
Ελεύθεροι και Ίσοι (Αριστερά): 2,4% (3,4%)
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...