loading...

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τελική συμφωνία τη Δευτέρα.

14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ EUROGROUP 
Στην τελική «στροφή» της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση, ώστε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τους επικεφαλής των θεσμών, να γίνει η απαραίτητη ανασκόπηση και να αρχίσει να γράφεται η τελική συμφωνία.
Πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουμε το τελικό «ταμείο» ανάμεσα στις δυο πλευρές, όπου και θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης. «Αυτή τη στιγμή μιλάν τα κείμενα», έλεγε με νόημα η ίδια πηγή, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες στις 14 Αυγούστου συνεδριάζει το eurogroup, με τους υπουργούς οικονομικών οι οποίοι θα έχουν στα χέρια τους τη συμφωνία να καλούνται να δώσουν το «πράσινο φως» που θα… ανοίξει το δρόμο για την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια.
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ
Τους διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης ενεργοποίησε σ’ αυτή την κρίσιμη φάση ο πρωθυπουργός.Στη συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.
 Από το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο και κάνουν λόγο για μια «βοηθητική κίνηση εκ μέρους του Γάλλου προέδρου», τόσο στο σκέλος του χρονοδιαγράμματος, όσο και στο  θέμα του Ταμείου για το οποίο η Αθήνα επιθυμεί μια πιο επωφελή διαχείριση.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ
Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται κανονικά σήμερα και αύριο Σάββατο. Το «παρών» εκ μέρους της κυβέρνησης δίνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και στην ατζέντα θα βρεθούν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, και η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι ένα από τα θέματα που μπαίνει εξίσου στο «μικροσκόπιο» της διαπραγμάτευσης.
ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ
Με φόντο τα παραπάνω, τα εκλογικά σενάρια «δίνουν και παίρνουν» και η χώρα-ανεπισήμως- έχει μπει σε  τροχιά πρόωρων εθνικών εκλογών .Όπως εκτιμούν πηγές που έχουν άμεση επαφή με το πρωθυπουργικό επιτελείο, οι δύο βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τη διεξαγωγή των εκλογών είναι:
    Οι απώλειες που θα καταγραφούν στην τρίτη και «φαρμακερή» ψηφοφορία με δεδομένη την καταψήφιση της Αριστερής Πλατφόρμας
    Η ανάγκη να υπάρξει νομιμοποίηση και να υλοποιηθεί η συμφωνία
Χωρίς λοιπόν να αποκλείεται τίποτα και χωρίς να προεξοφλείται τίποτα, άπαντες ετοιμάζονται και παίρνουν θέση μάχης,  ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις ώστε να δρομολογήσει εξελίξεις για μια νέα πολιτική εποχή με βασική επιδίωξη μια ισχυρή και αυτοδύναμη πλειοψηφία που θα του «λύσει τα χέρια» να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση της συμφωνίας.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...