«Υψηλού μορφωτικού επιπέδου, μεσαίων ή ανώτερων εισοδημάτων, με προέλευση από τη Δυτική Τουρκία και κυρίως τις μικρασιατικές πόλεις και την Κωνσταντινούπολη». Αυτό είναι το προφίλ του μέσου Τούρκου αγοραστή κατοικίας στην Ελλάδα, που πλέον θα πρέπει να λογίζεται ως μία από τις πιο ενεργές ομάδες επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μαζί με πιο παραδοσιακούς αγοραστές, όπως π.χ. οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.
Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το ρεύμα των Τούρκων αγοραστών έχει πυκνώσει σημαντικά από την περίοδο 2011-2012 και μετά. Ηταν η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών επιταχύνθηκε σημαντικά αγγίζοντας διψήφια ποσοστά σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές μειώθηκαν κατά 11,7% το 2012 και κατά 10,9% το 2013, καθώς η κτηματαγορά βρέθηκε στο απόγειο της κρίσης της.
Ωστόσο, η εκτίναξη του ενδιαφέροντος των Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί από το καλοκαίρι του 2016 και μετά. Οπως τονίζει στην «Κ» η κ. Μίνα Μπουγονικολού, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου InterCasa, που έχει συνεργαστεί με αρκετούς Τούρκους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το προηγούμενο καλοκαίρι, η ζήτηση από τη γειτονική χώρα έχει απογειωθεί. Η πολιτική κατάσταση και η ανασφάλεια που αυτή έχει δημιουργήσει σε αρκετούς Τούρκους μεταφράζεται σε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα». Πλέον, εκτός από τον επενδυτικό χαρακτήρα που αρχικά είχαν τέτοιες κινήσεις, αρκετοί είναι εκείνοι που εξετάζουν και το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η κ. Μπουγονικολού, «πριν από λίγες εβδομάδες ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τουρκία αναζητούσε κατοικία για αγορά στη Γλυφάδα, έχοντας κατ’ αρχήν ως πρόθεση να επωφεληθούν από την αυξημένη δημοφιλία των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης ακινήτων, όπως π.χ. η Airbnb. Πλέον όμως, μας διαμήνυσαν ότι ενδιαφέρονται ακόμα και για μόνιμη εγκατάσταση κι εξετάζουν να φέρουν και τα παιδιά τους εδώ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά».
Κόπωση
Ενας ακόμα λόγος που ωθεί τους Τούρκους στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι και η «κόπωση» του ράλι τιμών στη γειτονική χώρα. Υστερα από σειρά ετών με κατακόρυφες αυξήσεις, πλέον οι τιμές στην Τουρκία έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξασφάλιση νέων μελλοντικών υπεραξιών, τουλάχιστον άμεσα. Επίσης, η έλευση στην Ελλάδα μεγάλων Τούρκων θεσμικών επενδυτών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Dogus, που απέκτησε πριν από μερικά χρόνια τη μαρίνα του Φαλήρου και πιο πρόσφατα το ξενοδοχείο Hilton Athens, σε συνεργασία με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, φαίνεται πως έχει ενθαρρύνει και άλλους Τούρκους επιχειρηματίες, μικρότερης εμβέλειας, στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στα καθ’ ημάς, αρχής γενομένης από την αγορά ακινήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, την ελληνική αγορά ακινήτων προτιμούν ελεύθεροι επαγγελματίες, εσχάτως δε ακόμα και Τούρκοι χρηματιστές. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται κυρίως στην αγορά της Αττικής, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικιών, κυρίως στα νότια προάστια. «Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι να αποκτήσουν και την άδεια παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος χορήγησης βίζας. Για τον σκοπό αυτό, προτιμούν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ και άνω, με στόχο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, την ενοικίαση του ακινήτου», αναφέρει η κ. Μπουγονικολού.
Και για βίζα
Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με τις βίζες εκδηλώνουν τόσο οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες της Τουρκίας, όσο και συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των 60 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός των ανθρώπων αυτών κινείται μέχρι τα 350.000 ευρώ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται ακίνητα με θέα τη θάλασσα και γι’αυτό κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στα νότια προάστια και κυρίως σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα.
Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες Τούρκων επενδυτών, όπως π.χ. εκείνοι που αναζητούν μικρά εξοχικά στα νησιά, κυρίως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κρήτη, αλλά και τη Θάσο. Στόχος τους είναι η ενοικίαση των ακινήτων μέσω δημοφιλών υπηρεσιών ενοικίασης, όπως η Αirbnb.
Επίσης, ενδιαφέρον εκφράζεται και για ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Αλλη μια κατηγορία επενδυτών αφορά Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα εισοδήματος και μόνο. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν κυρίως μικρά ξενοδοχεία στην Αθήνα, ή επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως κτίρια γραφείων μισθωμένα σε αξιόπιστες εταιρείες.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου