loading...

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Πόσο καιρό διατηρούνται τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Όσο η κατάψυξή σας λειτουργεί σωστά, διατηρώντας σταθερά τη θερμοκρασία στους -18 ° C, όσα τρόφιμα είναι μέσα θα παραμείνουν ασφαλή επ’ αόριστον. Εφόσον τα τρόφιμα είναι σωστά αποθηκευμένα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν θα χαλάσουν τα τρόφιμά σας
Αυτό που πραγματικά πρέπει να σας απασχολεί είναι το κατά πόσο αλλοιώνεται η γεύση τους και χάνεται η φρεσκάδα τους.
Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από κρέας που έχει παραμείνει πάρα πολύ καιρό στην κατάψυξη. Το ξεχασμένο στην κατάψυξη κρέας γίνεται σαν λάστιχο.
Όταν ένα τρόφιμο μένει στην κατάψυξη, δημιουργούνται σιγά-σιγά μικροί κρύσταλλοι νερού σε οποιοδήποτε σημείο εκτίθεται σε αέρα. Αυτοί οι μικροί κρύσταλλοι αφαιρούν σταδιακά την υγρασία από το φαγητό, ή οποία προσδίδει στη γεύση του κάθε τρόφιμου.
Τα 5 πράγματα που πιθανώς έχετε στο καταψύκτη σας:
  1. Μοσχαρίσιο κρέας

  2. Διατηρείται με ασφάλεια έως και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς (το ίδιο ισχύει για τη γαλοπούλα, τον κιμά, το χοιρινό και το αρνί). Εάν το αποθηκεύσετε για λίγο, καλύτερα να το τοποθετήσετε σε ειδική σακούλα με φερμουάρ.
    1. Κοτόπουλο


  3. Αν το αγοράζετε τυποποιημένο και συσκευασμένο, δεν χρειάζεται να ανοίξετε τη συσκευασία για λόγους υγιεινής. Βάλτε το ως έχει στην κατάψυξη.
    Αν θέλετε βέβαια να το καταψύξετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί η σύσταση και η γεύση του, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ειδικά σακουλάκια τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς  βγάζοντας τον περιττό αέρα από μέσα, που θα στεγνώσει το κρέας. Διατηρείται για εννέα μήνες.
    1. Φρούτα και λαχανικά

    2. Η κατάψυξη φρούτων και  λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας καλοκαιρινές γεύσεις όλο το χρόνο. Καλό θα είναι να αναζητήσετε τον κατάλληλο τρόπο για το κάθε φρούτο και λαχανικό, μιας και κάποια χρειάζονται πρώτα καθάρισμα.
      Μπορείτε να παγώσετε φρούτα και λαχανικά για οκτώ έως δώδεκα μήνες.
      1. Ψωμί

      2. Τι πιο ωραίο από το φρέσκο σπιτικό ψωμί καθημερινα! Και όμως, το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψηξη για τρεις έως έξι μήνες. Απλά τυλίξτε το σφιχτά σε πλαστικό περιτύλιγμα πριν το τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Θυμηθείτε να το αποψύξετε σε κλειστό χώρο (πχ ψωμοθήκη) και να το ζεστάνετε λίγο στον φούρνο ή την τοστιέρα.
        1. Παγωτό

        2. Το παγωτό που έχει διατηρηθεί κατεψυγμένο δεν παθαίνει τίποτα μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το παγωτό σας πιο κρεμώδες, τοποθετήστε το κοντά στην πόρτα και προσθέστε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος (σελοφάν) ανάμεσα στο παγωτό και το καπάκι.

          Μερικά ακόμα τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – και τι διάρκεια έχουν

          • Μπέικον – Ένα έως δύο μήνες
          • Σούπες και αυγά – Δύο έως τρεις μήνες
          • Λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί) – Δύο έως τρεις μήνες
          • Άπαχα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος) – ‘Εξι μήνες
          • Ολόκληρα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια) – Δώδεκα μήνες

          Τι να μην βάλετε στην κατάψυξη

          • Αυγά με το κέλυφος
          • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα – Προετοιμασμένες σαλάτες (κυρίως με κοτόπουλο, μακαρόνια ή τόνο)
          • Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...